Šport > Nogomet
17 ogledov

Chelsea iztržil ugoden izid, šestica Reala

jose mourinho chelsea tiskovka liga prvakov
1/29
Reuters
Chelsea je v gosteh remiziral z Galatasarayjem (1:1) in si priigral solidno izhodišče pred povratno tekmo na Stamford Bridgu. Real Madrid je povsem povozil Schalke 04 (6:1). Po dvakrat so zadeli Gareth Bale, Karim Benzema in Cristiano Ronaldo.

Chelseaju je vendarle uspelo prekiniti strelski post angleških nogometnih velikanov, potem ko so v preteklem tednu brez golov na evropskih zelenicah ostali Manchester City, Arsenal, Tottenham, Swansea in Manchester United, in z zadetkom Fernanda Torresa iztržiti remi na tekmi z Galatasarayjem (1:1). Španski nogometaš je dobil priložnost namesto Samuela Eto'oja, ki je kasneje prav tako stopil na igrišče, taktična zamisel Joséja Mourinha je že v deveti minuti obrodila sadove.

Pred obračunom so bile vse oči uprte v Didiera Drogbaja, ki je pred dvema letoma zapustil Stamford Bridge in se za kratek čas preselil v Šanghaj, nato pa svoje mesto spet našel v Istanbulu. Drogba se je od navijačev Chelseaja poslovil z zgodovinsko zmago v Ligi prvakov, prvo za londonski klub, ko je v finalu proti Bayernu zabil izenačujoči gol, nato pa še odločilno enajstmetrovko. Reprezentant Slonokoščene obale proti svoji nekdanji ekipi ni bil pretirano nevaren, v 80. minuti pa ga je ob bučnem aplavzu občinstva zamenjal Umut Bulut.

Muslera ponudil prvo priložnost

 Torres Drogba liga prvakov | Avtor: EPA EPA
Nogometaši obeh ekip so imeli na začetku obračuna nekaj težav z drsečo zelenico, prvi pa je s podajo do Edena Hazarda neuspešno poskusil Fernando Torres. V četrti minuti se je lepa priložnost ponudila gostujočim nogometašem, ko je Fernando Muslera žogo nerodno podal do Williana, Brazilec pa je z razdalje več kot 30 metrov poskušal z lobom ukaniti domačega vratarja, vendar je ta v zadnjem hipu žogo z glavo poslal v kot.

Torres žogo potisnil v prazno mrežo

V sedmi minuti je po nepotrebnem prekršku Filipeja Mela obležal Willian, kmalu zatem pa je prekršek nad Brazilcem ''maščeval'' Torres. Domači nogometaši so na sredini igrišča zapravili žogo, kar so modri s pridom izkoristili. Po kombinaciji Hazarda in Andreja Schurrleja je žogo prevzel Cesar Azpilicueta, ki je podal nazaj v sredino do Torresa, Španec pa je okroglo usnje potisnil v prazno mrežo turške ekipe.

Galatasaray je odgovoril z nekaj hitrimi prodori, ki modrim niso povzročali preglavic, na drugi strani pa je v 14. minuti z razdalje poskusil Willian, vendar je Muslera žogo zadržal v svojem naročju. Po prekršku nad Torresom je prosti strel za goste izvedel Frank Lampard, ki pa s približno 30 metrov ni ogrozil turških vrat.

 Chedjou Galatasaray | Avtor: EPA EPA
V 22. minuti je udarec s komolcem ''pokasiral'' Ramires, ki je pristal na tleh z okrvavljenim nosom. Izgledalo je grdo, a Brazilec je lahko nadaljeval tekmo. Sledile so obetavne minute Galatasarayja, prodor Mela pa je v kali zatrl Lampard. V 27. minuti se je Schurrle izognil ''offsajd'' zanki in mojstrsko našel prodirajočega Ramiresa, ki pa je z volejem meril prek vrat. Nekaj trenutkov kasneje je Izet Hajrović streljal z roba kazenskega prostora, vendar je bil Petr Čech na mestu. Bosanski nogometaš je moral nato z igrišča.

Galatasaray izenačil z ''neveljavno žogo''

Pet minut pred prvim sodniškim piskom je Alex Telles s slabih 20 metrov natančno meril v spodnji kot Petra Čecha, ki pa je žogo uspel odbiti v kot. Chelsea je preživel podajo iz kota in krenil v protinapad, neodločni Hazard pa je predolgo okleval in domači so se izvlekli iz težav.

Prava drama se je odvila v 43. minuti, ko je za domače izenačil Burak, vendar je bil zadetek razveljavljen zaradi dveh žog na igralni površini. Domači pobiralci so namreč zelo pohiteli, da bi se igra kar se da hitro nadaljevala, medtem ko se je John Terry še naprej ''igral'' s svojo žogo. Sodnik je igro ustavil in Angležu pokazal rumeni karton. Chelsea je v zaključku izvajal kot, nevarnost pa je razčistil nogometaš na prvi vratnici.

Chelsea bleda senca iz prvega dela

Pred začetkom drugega polčasa je namesto Hakana Balte na igrišče stopil Semih Kaya. Domači so v prvih minutah zagospodarili na igrišču, pritisk varovancev Roberta Mancinija pa je s podajo do Čecha prekinil Branislav Ivanović. Modri so v prvih minutah poskušali z neposredinmi podajami, ki so jih domači zlahka prestregli, v 52. minuti pa je pobegnil Torres, ki pa s težkega kota ni uspel premagati Muslere. Domači so imeli po posredovanju Garyja Cahilla, ki bi kmalu zatresel lastno mrežo, na voljo udarec iz kota, ki ga je s strelom prek vrat zapravil Melo.

Od 57. do 61. minute je glavni sodnik pokazal kar tri rumene kartone. Najprej je kazen dobil Schurrle, nato se je v nemilosti sodnika znašel Ramires, ''hat-trick'' pa je dopolnil Čech, ki je bil kaznovan zaradi zavlačevanja.

Chedjou popravil veliko napako Inana

Po strelu z glavo Didiera Drogbaja bi moral žogo v prazna vrata potisniti Selcuk Inan, ki pa si je privoščil veliko blamažo in zadel le prečko. Modrim se je oddahnilo, a le za dve minuti, saj je napako svojega soigralca popravil Aurelien Chedjou in poskrbel za veselje domačih navijačev. Kamerunski branilec je Čecha premagal po podaji iz kota, odgovornost za zadetek pa bi lahko v veliki meri pripisali tudi slabemu posredovanju Johna Terryja.

Mourinho je takoj reagiral in namesto Torresa na igrišče poslal Samuela Eto'oja, gostje pa so iskali način, kako prevedriti razpoložene minute Galatasarayja. V 74. minuti je Čecha v obrambo prislili Telles. Domači navijači so z glasnimi žvižgi sporočili, kaj si mislijo o taktiki angleškega prvoligaša, ki je poskušal nasprotnika umiriti z zadrževanjem žoge. Zdelo se je, da bi bil Mourinho zadovoljen z remijem, medtem ko so domači vztrajno pritiskali za zmago. Sneijder je v 86. minuti poskusil z zavitim strelom v oddaljeni kot, a žoge ni najbolje zadel in jo poslal na tribune. V 91. minuti je na igrišče stopil še Oscar, rezultat pa se do konca ni več spremenil.

Real opravil levji delež naloge

(Schalke 04 - Real Madrid) Gareth Bale | Avtor: Reuters Reuters
Real Madrid se je na prvi tekmi osmine finala Lige prvakov z nogo in pol že uvrstil v nadaljevanje tekmovanja, saj je v gosteh s 6:1 premagal nemški Schalke 04. Med strelce so se vpisali Cristiano Ronaldo, Gareth Bale in Karim Benzema, častni zadetek za domače pa je v sodnikovem podaljšku dosegel Klaas-Jan Huntelaar.

V prvih desetih minutah si nobena ekipa ni priigrala vidnejše priložnosti, napadalni trojček Ronaldo-Bale-Benzema pa je v 13. minuti zrežiral prvi zadetek za kraljevi klub. Z 19. golom v letošnji sezoni se je izkazal Benzema. Schalke bi lahko izenačil minuto kasneje, ko je Iker Casillas nekako uspel ubraniti strel Juliana Draxlerja, po skoku pa je bil nenatančen Maximilian Meyer.  Brilijantni Bale je z izjemnim preigravanjem, s katerim je premagal tri domače branilce, povišal na 2:0, pred sprehodom v garderobe pa je Ronaldo še nastreljal notranji del vratnice.

Portugalec je na začetku drugega polčasa zabil za 3:0. Samozavest kraljevega kluba se je povzpela v višave, tako da sta v nadaljevanju še enkrat zadela Benzema in Bale, končni izid pa je v 89. minuti za popolno blamažo domačih zabil Ronaldo. Častni gol za Schalke je z volejem prispeval Huntelaar in vsaj nekoliko omilil polom nemške ekipe.

Liga prvakov, osmina finala, prvi tekmi:

Galatasaray : Chelsea 1:1 (0:1)
Chedjou (64); Torres (9)

Začetni postavi:

Chelsea: Čech; Ivanović, Terry, Cahill, Azpilicueta; Ramires, Lampard, Willian, Schurrle (od 66. Obi Mikel), Hazard (od 91. Oscar); Torres. 

Galatasary: Muslera; Eboue, Chedjou, Hakan Balta (od 46. Kaya), Alex Telles; Inan, Melo, Burak, Sneijder, Hajrović (od 31. Kurtulus); Drogba (od 80. Bulut)

Schalke 04 : Real Madrid 1:6 (0:2)
Huntelaar (90); Benzema (13, 57), Bale (21, 69), Ronaldo (52, 89)

Začetni postavi:

Schalke: Fahrmann; Howedes, Matip, Santana, Kolašinac (od 76. Fuchs); Boateng (od 59. Goretzka), Neustadter; Farfan (od 72. Obasi), Meyer, Draxler; Huntelaar

Real Madrid: Casillas; Carvajal, Ramos, Pepe, Marcelo; Alonso (od 73. Illarramendi), Modrić, Di Maria (od 68. Isco); Ronaldo, Benzema, Bale (od 80. Jesé)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.