Šport > Nogomet
18 ogledov

Chelsea s fantomskim golom v finale

Suarez Howard Heitinga Liverpool Everton pokal FA polfinale London Wembley
1/14
EPA
Chelsea se je po kontroverzni zmagi nad Tottenhamom pridružil Liverpoolu v finalu letošnjega pokala FA (5:1). Modrim so sodniki na Wembleyju namreč priznali zadetek, ki ga sploh ni bilo. Liverpool je že dan prej z golom Andyja Carrolla premagal Everton (2:1).

Tottenham je še šestič zapored obstal v polfinalu pokala FA in izenačil neslavni rekord Chelseaja med leti 1920 in 1966, a tokrat so bili modri tisti, ki so se veselili na drugem mestnem obračunu na Wembleyju v dveh dneh. Modri so v prvem polčasu povedli s fantastičnim golom Didierja Drogbaja, kmalu po začetku nadaljevanja pa so sodniki šokantno priznali gol Juana Mate, pri katerem naj bi žoga prečkala golovo črto, a v resnici ni. Za visoko zmago Chelseaja sta po golu Garetha Bala zadela Ramires in Frank Lampard.

Spursi so tekmo presenetljivo začeli z rezevnim vratarjem Carlom Cudicinijem, a italijanski čuvaj mreže tako kot Petr Čech na drugi strani ni imel veliko dela v prvem polčasu. Tottenham je bil najbližje golu po strelu Rafaela van der Vaarta, ki ga je z golove črte izbil Chelseajev kapetan John Terry, prosti strel Nizozemca pa je tudi zadel okvir Čechovega gola. Praktično od nikoder je Chelsea prišel do vodilnega gola, in to kakšnega - Drogba se je na robu kazenskega prostora otresel Williama Gallasa in z levico neubranljivo zadel v zgornji kot vrat Tottenhama.

Prava drama se je začela šele v drugem polčasu, ko so sodniki dosodili, da je strel Mate ob na golovi črti ležečih Terryju in vratarju Cudiciniju prečkal golovo črto, a sodeč po počasnih posnetkih to niti približno ni bila pravilna odločitev. Sodniki jih, seveda, ne smejo uporabljati. Bale je po novem kontroverznem golu znižal rezultat, ko je Čech podrl Emmanuela Adebayorja, Valižan pa je po vsej verjetnosti iz prepovedanega položaja zadel, sicer bi moral sodnik Martin Atkinson po vsej verjetnosti izključiti češkega vratarja.

Brazilec Ramires je slabih 15 minut pred koncem ušel zadnji vrsti Tottenhama in mirno dvignil žogo prek Cudicinija za 3:1, morebitnemu povratku Spursov pa je dokončno presodil Lampard z izvrstnim prostim strelom s kakšnih 30 metrov. Golijado Chelseaja je globoko v sodnikovem podaljšku zaključil Florent Malouda. Zmago modrim je na generalki pred tekmo z Barcelono v polfinalu Lige prvakov pokvarila poškodba Davida Luiza v drugem polčasu, zaradi katere je moral branilec zapustil zelenico.

Liverpoolu derbi in vstopnica za finale

Najdražji angleški napadalec v zgodovini otoškega nogometa Andy Carroll je vsaj za eno tekmo utišal dvomljivce in zabil zmagoviti gol za Liverpool na prvi polfinalni tekmi, s katerim so se rdeči na račun mestnih sosedov Evertona uvrstili v finale. Carroll je tri minute pred koncem rednega dela zabil za zmago po podaji rezervista Craiga Bellamyja, Liverpool pa je tako zaključil povratek po golu zaostanka.

Everton je namreč vodil od 24. minute, ko je vroči hrvaški napadalec Nikica Jelavić izkoristil veliko napako Jamieja Carragherja, ki je ob rutinskem izbijanju žoge zadel Tima Cahilla, žoga pa se je Jelaviću idealno odbila v prostor in Dalmatinec je rutinirano premagal rezervnega vratarja Brada Jonesa. Slabi Liverpool je v drugem polčasu zaigral povsem drugače in izenačil po novi kardinalni napaki.

Sylvain Distin je nepotrebno podajal svojemu vratarju Timu Howardu in v situacijo ena na ena nenamerno poslal Luisa Suáreza, Urugvajec pa je vratarja Tima Howarda matiral z delikatnim strelom z zunanjem delom čevlja. Zadnja beseda tekme je nato pripadla Carrollu, ki je s prvim strelom drugega polčasa iz neposredne bližine z glavo sicer zgrešil nemogoče, v 87. minuti pa je le izkoristil podajo Bellamyja s prostega strela in poslal Liverpool v finale.

Pokal FA, polfinale:

Liverpool : Everton 2:1 (0:1)
Suárez (62), Carroll (87); Jelavić (24)

Tottenham Hotspur : Chelsea 1:5 (0:1)
Bale (56); Drogba (43), Mata (49), Ramires (77), Lampard (81), Malouda (90)

Finale bo na sporedu 5. maja na Wembleyju.

Komentarjev 2
  • JackD 18:38 14.april 2012.

    Popravek: Carroll ni najdražji napadalec v zgo. angleškega nogometa. Najdražji je Torres. Carroll je le najdrajžji angleški igralec..

  • akastelic10 17:01 14.april 2012.

    http://www.facebook.com/pages/Liverpool-FC-A-Big-Family/208413502600097