Šport > Nogomet
20 ogledov

Chelsea se bo 'najmočneje možno' pritožil

Ancelotti noče soočenja z Leonardom in AC Milanom. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Huda kazen je s strani Mednarodne nogometne zveze (FIFA) doletela londonski klub Chelsea. Zaradi sumljivega prestopa Lensovega igralca Gaela Kakute so dobili dveletno prepoved trgovanja.
 

Chelsea do leta 2011

Če športno razsodišče ob morebitni pritožbi Chelseaja ne bo razsodilo v njihovo prid, bodo modri do leta 2011 morali igrati z naslednjimi igralci in morebitnimi novimi močmi iz mladinskih selekcij:

- Cech, Turnbull, Hilário (vratarji)

- Ivanović, Cole, Carvalho, Bosingwa, Ferreira, Terry, Alex, Belletti, Hutchinson, Mancienne, Rajković (branilci)

- Essien, Lampard, Cole, Mikel, Ballack, Malouda, Žirkov, Deco, Matić (vezisti)

- Drogba, Kalou, Sturridge, Anelka, Di Santo, Sinclair, Stoch (napadalci)

Francoski prvoligaš Lens je leta 2007 ostal brez svojega nogometaša Gaela Kakute. Na njegova vrata je namreč potrkal londonski klub Chelsea, ki ga je napeljal k predčasni (in nedovoljeni) prekinitvi pogodbe in prestopu na Otok. Lens se je že dolgo tega pritožil pri organih Fife, ti pa so naposled presodili, da bodo morali Londončani prestati skoraj dveletno kazen (do januarja 2011), v tem času pa ne bodo smeli registrirati niti enega novega nogometaša.

"Komisija za pritožbe (Dispute Resolution Chamber, op. p.) je ugotovila, da je igralec res prekršil pogodbo, ki jo je sklenil s francoskim klubom. Prav tako je komisija sklenila, da je angleški klub igralca napeljeval k takšni kršitvi. Zaradi tega je igralec obsojen na kazen 780 tisoč evrov, za katero je klub, Chelsea, prav tako odgovoren. Športne sankcije bomo sprožili tako proti igralcu, kot proti Chelseaju, v skladu s 17. členom pravilnika o statusu in prestopih igralcev," so sporočili "šefi" iz Fife.

Kakuta zaradi kazni kar štiri mesece ne bo smel igrati na nobeni uradni tekmi, kot že rečeno pa Chelsea v naslednjih dveh letih ne bo smel registrirati niti enega novega nogometaša, ne glede na to, od kod prihaja, Lensu pa bodo morali plačati še 130 tisoč evrov. Podobna kazen je pred kratkim že doletela italijanskega prvoligaša Romo – zaradi sumljivega nakupa francoskega branilca Philippa Mexesa (takrat Auxerre) so dobili enoletno prepoved registriranja novih igralcev, a so jim kazen po pritožbi nato kmalu umaknili.

 
 

Chelsea se bo najmočneje možno pritožil na Fifino odločitev glede Gaela Kakute. Kazni so popolnoma neprimerne glede na domnevni prekršek.

Uradna izjava Chelsea FC

 
Na odgovor iz Londona ni bilo potrebno dolgo čakati, saj so na svoji uradni strani objavili naslednji odgovor: "Chelsea se bo najmočneje možno pritožil na Fifino odločitev glede Gaela Kakute. Kazni so popolnoma neprimerne glede na domnevni prekršek. Primera do nadaljnjega ne moremo komentirati, dokler ne prejmemo polnega zapisnika tega nenavadnega sodnega postopka."

Londonski klub bo imel ob prejetju uradnih papirjev s strani Fife točno deset dni časa za pritožbo. Modri se bodo skorajda zagotovo pritožili. Zaradi počasnih sodnih mlinov se zna tudi zgoditi, da bi se postopek proti Chelseaju zavlekel celo tako dolgo, da bodo v januarskem prestopnem roku kljub vsemu kupovali (in registrirali).

Sicer pa modri že kar dolgo hodijo po tankem ledu - tako so jih odgovorni pri Premier League junija leta 2005 obtožili za "podkupovanje" Arsenalovega branilca Ashleyja Cola. Klub je moral plačati 300 tisoč funtov, Cole 100 tisoč, takratni trener Jose Mourinho pa 200 tisoč.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.