Šport > Nogomet
20 ogledov

Chelsea z igrišča ob žvižgih: brez golov in naslova

Liverpool - Chelsea Sakho tribuna Premier League Anglija liga prvenstvo
1/40
EPA
Manchester United je na Old Traffordu utrpel presenetljiv poraz proti Sunderlandu, ki je naredil velik korak k ''preživetju'' (0:1). Manchester City z zmago pri Evertonu prevzel prvo mesto (3:2). Chelsea doma proti Norwichu utrpel boleč udarec (0:0).

Manchester United si je na Old Traffordu privoščil prvi spodrsljaj pod vodstvom trenerja Ryan Giggsa, ko ga je pred domačimi gledalci premagal Sunderland (1:0), ki se bori za obstanek v angleški Premier League. Rdeči vragi nimajo več teoretičnih možnosti za osvojitev petega mesta v angleškem prvenstvu, ki še vodi neporedno v Evropsko ligo.

Ryan Giggs se še drugič zapored ni uvrstil v ekipo Manchester Uniteda, iz začetne enajsterice pa so izpadli Wayne Rooney, Tom Cleverley, Šindži Kagava, Antonio Valencia in Danny Welbeck. Njihova mesta so zasedli Javier Hernandez, Juan Mata, Nani, Ashley Young in Darren Fletcher. Po šestih tednih se je v ekipo vrnil Robin van Persie.

Rdeči vragi niso uspeli ponoviti predstave, s katero so pred tednom dni premagali Norwich City (4:0), so pa zato prvo zmago na Old Traffordu po letu 1968 vknjižili nogometaša Sunderlanda. V 18. minuti tekme je po podaji Michaela Carricka previsoko meril Nani, dve minuti kasneje pa je Patrice Evra z glavo nastreljal gostujočega vratarja Vita Mannoneja. V 30. minuti je edini zadetek na tekmi dosegel Sebastian Larsson po predložku Connorja Wickhama. V drugem polčasu se je stresla prečka David de Gee, ki jo je zadel Emmanuele Giaccherini, na drugi strani pa sta prek vrat merila Danny Welbeck in Patrice Evra. Gostje bi lahko povišali šest minut pred koncem rednega dela s strelom Fabia Borinija, posojenega nogometaša Liverpoola, a ponovno se je stresla le prečka.

''Grešili smo pri pet, desetmetrskih podajah in če to storiš v Premier League, si kaznovan. Doma smo imeli težave skozi celotno sezono in nismo igrali dovolj dobro. Ničesar vam ne morem povedati o bodočem trenerju, jaz sem osredotočen na naslednjo tekmo. Kvaliteto še vedno imamo, vendar je nismo pokazali,'' je povedal Giggs, ki razmišlja, da bi zaigral na tekmi s Hull Cityjem. ''Treniral bom naslednjih nekaj dni in če bom fizično pripravljen, bom tudi zaigral,'' je zaključil trener Uniteda.

Pellegrini: Pritisk je prevelik za najboljši nogomet

Manchester City je preskočil najvišjo oviro na pot do naslova angleškega prvaka in se z zmago proti Evertonu (3:2) zavihtel na vrg premierligaške lestvice. Domači so povedli v 11. minuti z golom Rossa Barkleyja, nato pa najprej izenačil Sergio Agüero, ki je moral zaradi bolečin v nogi predčasno zapustiti igrišče, v zaključku prvega in začetku drugega polčasa je z dvema goloma za preobrat poskrbel Edin Džeko. Končni rezultat je v 65. minuti postavil Romelu Lukaku, ki je znižal na 2:3 in omilil poraz Evertona, ki ostaja uvrščen na peto mesto lestvice. Toffees imajo v boju za peto mesto, ki še prinaša uvrstitev v Evropsko ligo, tri točke prednosti pred Tottenhamom.

(Everton - Manchester City) | Avtor: EPA EPA
"To je bil zares velik korak. Proti Evertonu je tukaj vedno težko igrati. Zmagali smo, in to je pomembmo. Pritisk je prevelik, da bi igrali svoj najboljši nogomet. Težko se je pobrati po golu zaostanka, vendar nam je uspelo,'' je povedal trener Cityja Manuel Pellegrini.

Žvrgolenje "kanarčkov" na Bridgu: Chelsea izžvižgan

Remi na Stamford Bridgu ni koristil niti Chelseaju niti Norwich Cityju, ki sta po remiju brez golov ostala na robu izpada. Chelsea iz boja za naslov, Norwich pa iz Premier League.

Modri so se brez pokala na kisel način poslovili od domačih navijačev, ki so po tekmi izrazili svoje nezadovoljstvo s številnimi žvižgi. Ekipa Joséja Mourinha mora na zadnji tekmi sezone pri že izpadlem Cardiff Cityju zmagati v upanju, da vodilni City in drugi Liverpool ne osvojita več kot točke na zadnjih dveh obračunih. Tudi Norwich potrebuje mali čudež – premagati mora Arsenal in upati na dva poraza v zaključku sezone navdušujočega Sunderlanda, sicer se bo v Championship vrnil skupaj s Cardiffom in Fulhamom.

Hazardiranje s Hazardom na klopi neuspešno

Modri so na napeti tekmi sicer prišli do večjih priložnosti  in dvakrat zatresli okvir gola prek Andréja Schürrleja in Davida Luiza. Norwich bi v prvem polčasu lahko dobil tudi najstrožjo kazen, a sodnik po stardu Johna Terryja nad Martinom Olssonom ni reagiral, prav tako ni posredoval po padcih Schürrleja in Branislava Ivanovića na drugi strani.

Po vojni besed z Mourinhom je belgijski napadalni vezist Eden Hazard obračun začel na klopi, nato pa kot Portugalčev as iz rokava ni uspel pomagati "penzionerjem" do krvavo potrebne zmage.

Kladiva obstala med elito

West Ham United si je z zmago na londonskem derbiju proti Tottenhamu dokončno zagotovil obstanek v Premier League in še malce zagrenil zadnje dni odhajajočemu trenerju Spursov Timu Sherwoodu (2:0).

Deseterica Tottenhama ni imela možnosti na Upton Parku vse od izključitve branilca Younesa Kaboula v 25. minuti, ko so severni Londončani povsem razpadli.

Živi zid "oživel"

Po izključitvi Kaboula zaradi prekrška nad Stewartom Downingom (nekdanji francoski reprezentant je bil zadnji branilec v liniji) je Andy Carroll izvrstno poskusil s prostega strela na robu kazenskega prostora, a mu je Hugo Lloris poskus ubranil, nič pa ni mogel Francoz storiti že nekaj sekund kasneje, ko ga je po kotu premagal soigralec Harry Kane, ki je v mrežo preusmeril nov poskus Carrolla.

Downing je nato še pred polčasom izkoristil še en prosti strel z roba kazenskega prostora, ki ga je za svoj prvi ligaški gol za West Ham v mrežo poslal skozi živi zid, v katerem sta se škandalozno žogi umaknila Paulinho in Emmanuel Adebayor.

West Ham strup za Spurse

West Ham je do konca brez težav zdržal za zmago in zapravil tudi priložnosti za izdatnejše slavje nad mestnimi rivali, nezadovoljni navijači, ki ne marajo taktike trenerja Sama Allardyca, pa so lahko po nekaj zaporednih porazih vsaj proslavljali matematično zagotovljeni obstanek.

To je bila že tretja zmaga "kladiv" nad bogatimi severnimi Londončani, ki so jih ponižali že na njihovem White Hart Lanu (3:0), nato pa jih izločili še iz četrtfinala ligaškega pokala.

Sprehod Arsenala do četrtega mesta

Zadetek z glavo Olivierja Girouda je na zadnji domači tekmi sezone Arsenalu prinesel lahko zmago proti West Bromwich Albionu in v sončnem Londonu odločil boj za četrto mesto z Evertonom (1:0). Topničarji bodo imeli pred začetkom nove sezone še sedemnajstič zapored priložnost za uvrstitev v skupinski del Lige prvakov, medtem ko West Brom po novem porazu še naprej nima zagotovljenega obstanka.

Giroud je že v 14. minuti zadel po podaji iz kota in topničarjem, ki jih 17. maja proti Hull Cityju čaka finale pokala FA, prinesel zadnjo domačo zmago sezone. Lukas Podolski bi lahko v slabi tekmi podvojil vodstvo v drugem polčasu, a je zatresel le okvir gola.

Liverpool - Chelsea | Avtor: Reuters Reuters

Gerrardu kmalu nova pogodba, Rodgers ga ne da

Trener Brendan Rodgers je pred ključnimi tekmami v boju za naslov v Premier League razkril, da bo Liverpool kapetanu Stevenu Gerrardu ponudil podaljšanje pogodbe vsaj do leta 2016.

Gerrard tudi pri 33 letih igra ključno vlogo na sredini igrišča za Liverpool, ki je po letu 1990 znova resno v igri za naslov angleškega prvaka. Gerrard je srce parajoče storil morda usodno napako v boju z Manchester Cityjem in Chelseajem, ko je na derbiju s slednjimi na Anfieldu predal žogo Dembi Baju za vodilni gol, Liverpool pa je izgubil dragocene točke.

City in Chelsea ga lahko na sobotnih tekmah pri Evertonu in z Norwich Cityjem na Stamford Bridgu oba prehitita na lestvici, preden bodo rdeči na edini ponedeljkovi tekmi gostovali pri Crystal Palacu.

"Igral bo dlje od 2015"

"Steven bo eden tistih, ki jim bomo skušali poleti ponuditi pogodb," je za lokalni dnevnik Liverpool Echo dejal trener Brendan Rodgers. "Ima še leto dni na pogodbi, zato je to nekaj, kar moramo urediti. Verjamem, da bo Steven igral dlje od leta 2015. Je igralec, ki je letošnjo sezono res pokazal svoje kvalitete. Ko bo prišlo poletje, jih bo imel še vedno zgolj 34. Ko gledam proti prihodnosti, še vedno mislim, da bo ključni del naše ekipe."

Liverpool je bil v 16-letni karieri edini profesionalni klub v Whistonu na vzhodnem robu mesta rojenega angleškega reprezentanta. Gerrard, tolikokrat junak Liverpoola z bolj ali manj neverjetnimi goli z razdalje in silovitimi prodori v kazenski prostor, je v letošnji sezoni blestel tudi v malce bolj "povlečeni" vlogi, v kateri je s svojimi natančnimi podajami hranil nenasitni napad rdečih na čelu z igralcem sezone Luisom Suárezom.

Želi si ga ob sebi

"Povlekel se je na nov položaj in na njem igral brezhibno. Njegova inteligenca v igri ne zaostaja za nikomer. Ves čas se izboljšuje," še dodaja Rodgers. "Bil je briljanten zame kot kapetan in kot igralec v letošnji sezoni, zato bi želel, da se to nadaljuje. Večina klubov, še posebej velikih klubov, v tem času meni, da je potrebno pregledati pogodbo, ko gre igralec čez določeno starost. Toda zame ima Steven ponuditi še toliko reči in res si ga želim ob sebi tukaj, ko bomo delali na zelenici."

Rodgers se je dotaknil tudi boleče tekme s Chelseajem, ko je Gerrardov zdrs omogočil prodor Baja in gol za 0:1 tik pred polčasom, modri pa so na koncu utišali Anfield še z zadetkom globoko v sodnikovem podaljšku, ki ga je Willianu pripravil nekdanji junak Kopa Fernando Torres. Liverpool bo na jugu Londona v ponedeljek že vedel za rezultata tekem obeh tekmecev za končno zmago v Premier League, Rodgers pa upa, da je Gerrard že pozabil na dogodke z Merseysida.

"Ni prav nič kriv, ker je bil ključen za to, kje se nahajamo do tega dne, tako pa bo še naprej v naslednjih letih," je še pristavil severnoirski trener. "Steven je bil v tem tednu briljanten na treningih. Osredotočil se je, tako kot ekipa, zdaj pa se že veselimo igranja s Crystal Palacom."

Angleška liga, 37. kolo:

Everton : Manchester City 2:3 (1:2)
Barkley (11), Lukaku (65); Agüero (22), Džeko (43, 48)

West Ham United : Tottenham Hotspur 2:0 (2:0)
Kane (27/ag), Downing (44)
RK: Kaboul (25/Tottenham)

Aston Villa : Hull City 3:1 (3:1)
Westwood (2), Weimann (41, 45); Bowery (28/ag)
Koren (City) je bil na klopi.

Manchester United : Sunderland 0:1 (0:1)
Larsson (30)

Newcastle United : Cardiff City 3:0 (1:0)
Ameobi (18), Remy (87), Taylor (90)

Stoke City : Fulham 4:1 (1:0)
Odemwingie (38), Arnautović (54), Assaidi (73), Walters (82); Richardson (80)

Swansea City : Southampton 0:1 (0:0)
Lambert (90)

Arsenal : West Bromwich Albion 1:0 (1:0)
Giroud (14)

Chelsea : Norwich City 0:0

Ponedeljek ob 21.00:
Crystal Palace – Liverpool

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.