Šport > Nogomet
87 ogledov

Čile po loteriji do prve velike lovorike

copa america argentina čile finale EPA
V finalu južnoameriškega prvenstva Argentina lovila svoj 15. celinski naslov, toda gostitelji so jim prekrižali načrte in po enajstmetrovkah prišli do svoje prve velike lovorike.

Gostitelji Čilenci še nikoli v svoji zgodovini niso slavili na Copi Américi ali kakšnem drugem večjem tekmovanju članskih reprezentanc. V domačem Santiagu so imeli pred fantastičnim občinstvom na stadionu Nacional idealno priložnost, ki so jo po izenačenem boju v 120 minutah izkoristili z boljšim izvajanjem enajstmetrovk. Argentina je bila že 14-krat najboljša na svoji celini, a le dvakrat po letu 1959, nazadnje pa pred 22 leti. Zmagovalec finala si je priboril tudi vstopnico za naslednji Pokal konfederacij, ki bo leta 2017 v Rusiji.
Po otipavanju v začetnih minutah je prva zapretila Argentina. V peti minuti je Ángel di María z leve grdo zgrešil, malce kasneje je Leo Messi z globinsko podajo iskal Sergia Agüera, ta pa je bil malce prekratek za strel. Na drugi strani je bilo vroče v osmi minuti, ko je Jorge Valdivia na robu kazenskega prostora iskal podajo, ko je bil v idealni situaciji za strel, v naslednji akciji je Eduardo Vargas z razdalje zgrešil.

V 11. minuti smo videli prvo stoodstotno priložnost na tekmi. Alexis Sánchez je pobegnil po desni, njegov nizek predložek je izbil Martin Demichelis, a le do Artura Vidala, ki je z volejem z desetih metrov namučil Sergia Romera

Po kratkem zatišju bi spremembo izida lahko videli v 20. minuti. Po prekršku nad Pablom Zabaleto je Messi prosti strel z desne poslal proti prvi vratnici, Agüero je ob Garyju Medelu prišel do strela, dobro pa je posredoval Claudio Bravo. Čile je spet hitro odgovoril, v protinapadu je Vargas z 18 metrov v polnem sprintu meril čez gol.

V 29. minuti so "gavči" doživeli hud udarec. Zaradi poškodbe stegenske mišice je igrišče zapustil Di María, nadomestil ga je Ezequiel Lavezzi. Pet minut zatem je Čile spet zapretil, tokrat po predložku Jeana Beausejourja z leve, a v gneči nihče ni prišel do strela. Četa Gerarda Martina ni ostala dolžna, po kotu je v blok domačih sprožil Javier Pastore.

Povsem ob koncu prvega dela je s plasiranim strelom preslabo meril čilski zvezdnik Sánchez, v sodnikovem dodatku pa je Pastore prebil desni bok domačinov in namestil enkratno priložnost Lavezziju, toda Bravo je bil ob ne preveč natančnem strelu dobro postavljen. Izenačen in dinamičen prvi polčas se je po nekaj ostrih startih v končnici razpletel brez zadetkov.

Več na Goal.com/si/.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.