Šport > Nogomet
57 ogledov

Čile slavi, Urugvaj besni

edinson cavani EPA
Nogometaši Čila so prvi polfinalisti južnoameriškega prvenstva. Na tekmovanju na domačem terenu so v Santiagu v četrtfinalu premagali Urugvaj z 1:0 (0:0). Edini gol je dosegel Mauricio Isla v 80. minuti.

Tekmo sta zaznamovali tudi izključitvi na urugvajski strani, že v 62. minuti je obračun predčasno končal Edinson Cavani, nekaj minut pred koncem pa je kazen dobil še Jorge Fucile.

edinson cavani | Avtor: EPA EPA
O tekmi se bodo nedvomno v Južni Ameriki še dolgo kresala mnenja. Medtem ko so domačini presrečni, da so v polfinalu, pa so v Urugvaju, državi, ki je zdaj že neuspešno branila naslov prvakov iz leta 2011, ogorčeni. Menijo namreč, da so bili oškodovani ter da so Čilenci načrtno uporabili taktične provokacije, da bi prišli do zmage.

Druga izključitev na urugvajski strani je sprožila tudi večminutno gnečo in obračunavanje na igrišču, ko so se sprli igralci in uradno osebje obeh ekip. A po tekmi je še veliko večjo pozornost pritegnila izključitev Cavanija. Ta je dobil drugi rumeni karton, potem ko je z roko zamahnil v obraz tekmeca Gonzala Jare. Toda televizijski posnetki so pokazali, da je Jara pri domnevnem udarcu močno pretiraval in se precej teatralno vrgel po tleh, že pred tem pa je skušal izzvati Urugvajca tako, da je potisnil prst v njegovo zadnjico, Cavani pa je nato zamahnil proti njemu.

Selektor Urugvaja Oscar Tabarez, ki je bil tudi med tistimi, ki so po drugem rdečem kartonu skočili na igrišče, je po dvoboju branil svojega zvezdnika. "Glede izključitve Cavanija: sami ste videli, kaj se je zgodilo. Morda glavni sodnik tega ni videl, toda stranski bi moral," je dejal urugvajski strateg in dodal: "Do takrat smo imeli tekmo pod nadzorom. Z desetimi igralci pa se je ta nadzor močno zmanjšal."

edinson cavani | Avtor: EPA EPA
V Čilu so seveda videli predvsem zmago svoje ekipe, načina, kako so do nje prišli, pa niso podrobneje obravnavali. Odločitev je padla v 80. minuti, potem ko je vratar Urugvaja Fernando Muslera predložek s strani le odbil na rob kazenskega prostora, do žoge so prišli domači, Isla pa ga je z močnim strelom ob vratnici nato premagal.

"Resnično cenim to, kar smo dosegli. Urugvaj je bil težak tekmec, vedeli smo, da bo dvoboj naporen," je po tekmi dejal strateg domačih, Argentinec Jorge Sampaoli. Oglasila se je tudi čilska predsednica Michelle Bachelet, ki je tudi spremljala tekmo na stadionu, ter sporočila, da je ponosna na svoje nogometaše.

Nekaj olja na ogenj zdaj precej napetim odnosom med (nogometnima) državama pa je prilil še domači napadalec Alexis Sanchez, ki je po tekmi povedal, da ga je med dvobojem eden od nasprotnikov najprej žalil, pozneje pa se je prišel opravičit; ni pa razkril, za katerega od Urugvajcev gre.

Čile se bo tako v boju za prvi naslov prvaka Južne Amerike v polfinalu meril z zmagovalcem tekme Peru - Bolivija. Preostala para četrtfinala sta Argentina - Kolumbija in Brazilija - Paragvaj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.