Šport > Nogomet
32 ogledov

Čipi v dresu bi lahko preprečevali tragedije

Dr Andrew Deaner muamba EPA
Resne zdravstvene težave, kot denimo težave s srcem, zaradi katerih je življenje izgubilo že mnogo nogometašev, bi v prihodnosti lahko odkrival in preprečeval elektronski čip v dresih. Mednarodni odbor nogometnih zvez Anglije, Škotske, Walesa in Severne Irske (IFAB) je na predlog škotske zveze (SFA) začel obravnavati omenjeno možnost.

Če bi res prišlo do začetka vgrajevanja elektronskih čipov v drese nogometašev, bi to za seboj potegnilo tudi spremembe pravil igre, ki preprečujejo elektronsko komuniciranje med igralci na igrišču in med igralci ter ekipo na klopi.

Čip v ovratniku nogometnega dresa bi lahko nadziral podatke med tekmo, denimo telesno temperaturo in utrip srca, kar bi močno omejilo ali morda celo za vedno preprečilo dogodke, kot je bil nedavni srčni zastoj nogometaša Boltona Fabrica Muambe, ki se je v lanski sezoni zgrudil na pokalni tekmi v Londonu.

"Ti čipi lahko nadzirajo srčni utrip, dolžino teka, spremembe v telesnih funkcijah osebe, kaj deluje drugače, kot je delovalo v prvem polčasu," je dejal izvršni direktor Škotske nogometne zveze (SFA) Stewart Regan, ki meni, da o vpeljavi tovrstne tehnologije, če se bo izkazala za uspešno, odgovorni ne bi smeli oklevati niti za hip.

Podatki iz čipa na prenosnik

"Pregledujemo še, če predstavlja zdravstvene prednosti, denimo, če lahko opozori na težave, kot jih je imel Fabrice Muamba, kar bi pomenilo, da ne bi bilo nikakršnega razloga, da česa takega ne bi vpeljali. V ovratniku dresa je čip, podatki pa se prenesejo na prenosni računalnik. Obstaja ena šola, ki pravi, da je to čista igra, kjer ne sme biti nobene tehnologije, druga pa misli, da če bi lahko zdravstveno pomagali igralcem, zakaj jim ne bi?" je še dodal.

Mednarodni odbor nogometnih zvez Anglije, Škotske, Walesa in Severne Irske (IFAB), ki ga sestavlja tudi Mednarodna nogometna zveza (Fifa), se bo na tradicionalnem letnem sestanku v Edinburghu srečal 3. marca.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.