Šport > Nogomet
13 ogledov

City in PSG bi lahko plačala tudi 60 milijonov kazni

Al-Khelaifi Khelaifi Paris Saint-Germain PSG predstavitev prestop EPA
Kazni za kršenje finančnega fair playa, ki ga iz sezone v sezono resneje uvaja Evropska nogometna zveza (Uefa), bi lahko Paris Saint-Germain in Manchester City "olajšale" za kar 60 milijonov evrov, razkriva Reuters.

Medtem ko na končno odločitev Evropske nogometne zveze (Uefa) klubi še čakajo, so viri za agencijo Reuters potrdili, da glavnima kršiteljema finančnega fair playa Paris Saint-Germainu in Manchester Cityju grozita kazni v višini 60 milijonov evrov, obenem pa bi jima Uefa omejila registracijo nogometašev za naslednjo sezono Lige prvakov.

Uefa je prejšnji teden potrdila, da kazni čakajo devet neimenovanih klubov, ki kljub novim pravilom omejevanja izgub in podpiranja stabilnosti niso upoštevali novih direktiv. Kazni bodo uradno znane proti koncu tedna, francoski dnevnik L'Équipe pa je v torek poročal, da PSG z njihovimi katarskimi lastniki čaka kazen, ki bi omejila tudi število njihovih registriranih nogometašev v Ligi prvakov. Namesto 25 bi lahko aktualni francoski prvaki prijavili zgolj 21 nogometašev, pišejo francoski kolegi.

City veliko bolj baranta

Omejili naj bi tudi plače, kazen pa bi se izvrševala v treh letih. Podoben dogovor so ponudili tudi Cityju, ki je od leta 2008 v lasti bogatašev iz Abu Dabija, a naj bi "City poskušal veliko bolj barantati", medtem ko je dogovor s PSG blizu, je za Reuters dejal neimenovani vir.

Klub, ki se z Uefo ne bo pogodil, bi lahko doletele še hujše sankcije. Uefa lahko namreč prepreči nastop klobom v evropskih tekmovanjih, če imajo ti previsoke izgube, toda krovna evropska organizacija naj bi se k skrajnemu ukrepu zatekla le v skrajnih primerih.

Wenger pozval h kaznovanju

Višina kazni bo tudi nekakšen preizkus kredibilnosti Uefe in njene dejanske moči. PSG navedb ne komentira, Cityja pa jim pri Reutersu ni uspelo priklicati. H kaznim zapravljivcem je, pričakovano, pred časom pozval eden izmed najbolj stiskaških trenerjev v Evropi, Arsenalov strateg Arsène Wenger.

"Obstajajo pravila finančnega fair playa. Če jih ne spoštuješ, je treba ravnati po pravilih," je dejal trener topničarjev. City in PSG sta vse od prihoda arabskih milijonov zapravila več sto milijonov evrov, ki so ju spremenili v vladarja domače nogometne scene. Izgube naj bi oba v zadnjih letih omejila na 45 milijonov evrovtoda razvoj mladinskih programov, infrastrukture in pretirano visoke pogodbe iz prejšnjih sezon jim v luči novih pravil še vedno povzročajo veliko škode.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.