Šport > Nogomet
12 ogledov

City po filmskem preobratu do naslova

Manchester City naslov
1/21
EPA
Manchester City po letu 1968 slavi prvi naslov angleškega prvaka. Varovanci Roberta Mancinija so sicer še na začetku 92. minute izgubljali z 1:2 proti QPR, nato pa je sledil sanjski zaključek in dva zadetka za zmago s 3:2, ter veliko slavje v modrem delu Manchestra. Unitedu minimalna zmaga z 1:0 proti Sunderlandu ni pomagala.

"To je neverjetno, fantastično. Nora sezona, nora zadnja minuta. Pet minut pred koncem si nisem mislil, da lahko dobimo to srečanje. Zaslužili smo si ta naslov. Po 44-letih ta naslov posvečam vsem našim navijačem," je po koncu sezone razlagal italijanski strateg Roberto Mancini, ki je Manchester City po letu 1968 le uspel popeljati do novega naslova angleškega prvaka. Toda sinje modri so se morali še kako potruditi za naslov prvaka. Zadnje srečanje sezone proti QPR je predvsem v zaključku spominjalo na najhujšo srhljivko. "To je najsrečnejši dan v mojem življenju, a prosim, če se to ne bi zgodilo nikoli več. Na koncu niti ne vem, kaj se je dogajalo. Prava norišnica, vseskozi smo verjeli v našo zmago," je bil po koncu srečanja presrečen tudi kapetan Cityja Vincent Kompany. City je za naslov prvaka potreboval 89 točk, kolikor jih je osvojil tudi drugouvrščeni Manchester United, a je imel slednji slabšo razliko v zadetkih.

City je bil sicer veliko boljši skozi celotno srečanje, a premoč uspel potrditi šele v zadnjih minutah. Sinje modri so na gol nasprotnika ustrelili kar 44 strelov (15 v okvir), imeli na voljo 19 udarcev iz kota, žogo so imeli v posesti kar 81 odstotkov igralnega časa. Na drugi strani so gostje le trikrat ustrelili na vrata, a Joea Harta premagali kar dvakrat.

Srečanje se je začelo po pričakovanjih. QPR se je predvsem branil in prežal na protinapade, Manchester City pa vseskozi silovito napadal in iskal vodilni zadetek. Do njega je prišel šele v 39. minuti, ko je nepričakovano zadel Pablo Zabaleta, ki se je šele prvič v sezoni vpisal med strelce. Argentinec je prišel v kazenski prostor, nato pa silovito sprožil in zadel tudi po zaslugi gostujočega vratarja Paddyja Kennyja, ki mu je žoga spolzela med rokama. Čeprav je v prvem polčasu prek Wayna Rooneyja na obračunu proti Sunderlandu povedel tudi Manchester United, so bili v tistem trenutku prvaki sinje modrih. Najhujše pa je šele prihajalo. Sprva je Etihad utišal Djibril Cisse. Slednji je v 48. minuti izkoristil napako Joela Lescotta, ki je z glavo poskušal izbiti žogo, a namesto tega podal Francozu, ki podarjene priložnosti ni zapravil in izenačil na 1:1. Kasneje je za veliko razburjenja poskrbel predvsem Joey Barton, ki je znova pokazal svojo temno plat. Sprva je s komolcem udaril Carlosa Teveza, nato pa še brcnil Sergia Agüera in z glavo poskušal udariti še Vincenta Kompanyja. Barton je bil seveda izključen, kar pa ni zmedlo njegovih soigralcev. V 66. minuti je namreč za nov šok na Etihadu poskrbel Jamie Mackie, ki je z glavo zadel po novi napaki obrambe sinje modrih. V tistem trenutku je bil prvak United, City pa praktično na tleh. Mancini ni veliko kalkuliral in zaigral na vse ali nič, ter v igro poslal Edina Džeka in tudi Maria Balotellija.

Cityjevi napadi so bili vse silovitejši, toda izid se še naprej ni spremenil. V rdečem delu Manchestra so po zmagi v Sunderlandu že začeli slaviti nov naslov prvaka, toda to je bil račun brez krčmarja, saj je sledil dramatičen pet minut dolg sodnikov podaljšek na Etihadu. Sprva je v drugi minuti sodnikovega podaljška iz neposredne bližine z glavo zadel Džeko, dve minuti kasneje pa po dvojni podaji z Balotellijem še Agüero. Rdeči del Manchestra so v tistem trenutku zajela solze, modri del pa je začel s proslavljanjem, ki se verjetno ne bo končalo še nekaj časa.

 

Unitedu zmaga ni pomagala

Kot že rečeno, je United na gostovanju pri Sunderlandu slavili z 1:0. Edini zadetek na srečanju je zabil Rooney, ki je srečanje odločil s strelom z glavo. Na koncu se je izkazalo, da je bila to pirova zmaga rdečih vragov, ki se bodo naslednjo sezono zagotovo želeli vrniti na angleški prestol.

Angleško prvenstvo, 38. kolo:

Manchester City : QPR 3:2 (1:0)
Zabaleta (39), Džeko (92), Agüero (94); Cisse (48), Mackie (66)
RK: Barton (55/QPR)

Sunderland : Manchester United 0:1 (0:1)
Rooney (21)

Chelsea : Blackburn 2:1 (2:0)
Terry (31), Meireles (34); Yakubu (60)

Norwich : Aston Villa 2:0 (2:0)
Holt (8), Jackson (22)

Everton : Newcastle 3:1 (2:0)
Pienaar (16), Jelavić (27), Heitinga (65); Hibbert (73/ag)

Stoke City : Bolton 2:2 (1:2)
Walters (13, 79/11-M); M. Davies (40), K. Davies (45)

Swansea : Liverpool 1:0 (0:0)
Graham (86)

Tottenham : Fulham 2:0 (1:0)
Adebayor (2), Defoe (63)

West Bromwich : Arsenal 2:3 (2:2)
Long (12), Dorrans (15); Benayoun (4), Santos (30), Koscielny (55)

Wigan : Wolverhampton 3:2 (2:1)
Santo (12), Boyce (14, 79); Jarvis (9), Fletcher (86)

Komentarjev 5
  • zlatane 07:46 14.maj 2012.

    tudi jaz sem igral leta nogomet in bil sem hudo dober.....

  • JackD 22:51 13.maj 2012.

    A to ko pa sodniki vedno sodijo za United, se ti pa ne zdi "kupljena" tekma. Sicer pa če te igralec preigrava v šprintu, se boš raje vrgel pred žogo in blokiral morebiten strel, kot pa šel na igralca in ...prikaži več reskiral enajstmetrovko v zadnji minuti tekme.

  • zlatane 18:30 13.maj 2012.

    bodimo realni, mene boli patka, kdo je prvak, če ni čelsea me ne briga. samo da pri zadnjem golu vsi igralci obrambe tolčejo v prazno in padajo kot pokošeni, brez da izbijejo žogo, to pa je kupljena tekma in fertik. ...prikaži več sploh ne vem zakaj zaradi takih dogodkov sploh še gledam nogomet, ker moje ekipe pri kupovanjih tekem nikoli ne zmagujejo...sem pač smotanec, ki gleda nekaj, kar ni tekmovanje, ampak merjenje denarnih moči med klubi. nogomet bi naj bila igra na gole