Šport > Nogomet
20 ogledov

City prvič letos na vrhu, WBA šokiral Chelsea

Silva Tevez Manchester City Aston Villa Premier League Anglija liga prvenstvo
1/28
EPA
Arsenal je mestnemu rivalu Tottenhamu še drugič v letu 2012 na domačem stadionu zabil pet golov in visoko slavil tudi po zaslugi izključenega Emmanuela Adebayorja (5:2). Manchester City se je po visoki zmagi nad Astonom Villo prvič letos povzpel na vrh (5:0). Izjemni WBA doma presenetil še Chelsea (2:1), Norwich pa Manchester United (1:0).

Chelsea je zaostal za vodilnim Manchester Cityjem na vrhu angleške Premier League, potem ko jih je na gostovanju pri West Bromwichu ustavila izjemna ekipa njihovega nekdanjega nogometaša in trenerja Steva Clarka.

Argentinca Cárlos Tévez in Sergio Agüero sta zabila po dva zadetka za City, ki je s petardo proti Astonu Villi prvič v letošnji sezoni zasedel vrh lestvice. Luis Suárez je bil znova odločilen za Liverpool, ki je z njegovima dvema goloma na Anfieldu odpravil Wigan Athletic.

Clarke, nekdanji pomočnik Joséja Mourinha pri Chelseaju, nadaljuje z izvrstnim nizom rezultatov pri WBA, ki je potem, ko je letos že namučil tudi aktualne prvake Man. City, tokrat na domačem stadionu Hawthorns zasluženo premagal aktualne evropske šampione iz Londona.

Mata prepozno zamenjal Torresa

Domači so lačni prvega velikega skalpa sezone tudi povedli v prvem polčasu, ko je Shane Long izkoristil nezbranost Davida Luiza in z glavo premagal Petra Čecha. Chelsea je še pred polčasom izenačil, ko je Eden Hazard po podaji s strani zadel s pomočjo odboja od branilca Billyja Jonesa.

Še tretji gol z glavo sobotnega popoldneva je v drugem polčasu zabil Peter Odemwingie in navdušil domače navijače, ki jih Clarkov WBA letos navdušuje iz kola v kolo. Vseeno so se morali na koncu krčevito braniti za vse tri točke, sploh ko je namesto spet slabega Fernanda Torresa v igro prišel Juan Mata, veliki priložnosti za vsaj remi pa sta zapravila Hazard in Daniel Sturridge.

City izkoristil sodniška darila

Na stadionu Etihad je City po zaslugi velikodušne sodniške odločitve hitro rešil vprašanje zmagovalca in na koncu (pre)visoko slavil. Kot je zdaj že v navadi, je moral Joe Hart z nekaj izjemnimi posredovanji sinje modre najprej ohraniti v igri, da bi David Silva tik pred polčasom zabil precej srečen zadetek za vodstvo.

Agüero Manchester City Aston Villa Premier League Anglija liga prvenstvo | Avtor: EPA EPA
City si je tri točke na koncu priboril z dvema vprašljivo dosojenima enajstmetovkama. Agüero in Tévez sta vsak izvedla po eno, medtem ko so se Birminghamčani pritoževali nad odločitvama sodnika Jona Mossa.

Adebayorjeva izključitev zaznamovala derbi

Londonski derbi na stadionu Emirates je bolje začel Tottenham, ki je podobno kot na zadnji tekmi proti Manchester Cityju s pritiskom na zadnjo vrsto povsem onemogočil Arsenal v prvih minutah.

Nekdanji kapetan Arsenala William Gallas je v deveti minuti zatresel mrežo svoje bivše ekipe, a si je po strelu od daleč žogo zaustavil v prepovedanem položaju. Povratnik v vrata topničarjev Wojciech Szczęsny je moral žogo iz svoje mreže kljub vsemu pobrati že v enem naslednjih napadov, ko so gostje povedli.

Jermain Defoe je pobegnil izgubljenemu Peru Mertesackerju in ustrelil po tleh, Szczęsny pa je žogo odbil točno na nogo Emmanuela Adebayorja, še enega nekdanjega člana topničarjev, ki jo je iz neposredne bližine pospravil v mrežo. Osovraženi napadalec Toga je ob slavju preskočil reklamne panoje in še dodatno razburil domače navijače.

Prvi gol velikega Nemca

Toda ti so sladko maščevanje dočakali že osem minut kasneje, ko je Adebayor po divjem startu na nogo Santija Cazorle prejel direkten rdeči karton in moral z igrišča. Deseterica Spursov je hitro dobila izenačujoči zadetek - Theo Walcott je lepo preigraval po desnem boku in podal v sredino, kjer je z izvrstnim strelom z glavo svoj prvi gol za klub zabil Mertesacker.

Le izvrstna obramba vratrja Huga Llorisa je v 31. minuti preprečila prvo vodstvo domačih, ko je francoski reprezentant s parado ubranil strel z glavo rojaka Olivierja Girouda. Za las preko vrat je že minuto kasneje z izjemnim poskusom meril Cazorla.

Pet minut pred koncem polčasa je Tottenhamova obramba spet izpadla na svojem levem boku, Giroud pa je podajo Bacaryja Sagnaja z nekaj metrov poslal točno v roke Llorisu. Spursi kljub vsemu niso zdržali do polčasa, saj je Lukas Podolski po slabi reakciji gostujoče obrambe in s pomočjo odboja od Gallasa premagal Llorisa za 2:1.

Adebayor Defoe Arsenal Tottenham Premier League angleška liga prvenstvo | Avtor: EPA EPA

AVB ni podpisal predaje

Domači navijači so v popolno ekstazo padli v sodnikovem podaljšku, ko je po prostem strelu Cazorla prodrl v kazenski prostor in z idealno žogo po tleh našel Girouda, Francoz pa je v padcu le uspel matirati svojega rojaka v golu Tottenhama.

Gostujoči trener André Villas-Boas je drugi polčas začel z dvema menjavama, v igro sta prišla Clint Dempsey in Michael Dawson, deseterico Spursov pa je pred gostovanjem v Rimu pri Laziu kljub vsemu čakala nemogoča naloga.

Ta naloga se je v sfero znanstvene fantastike dokončno preselila v 60. minuti, ko je Cazorla po izvrstni podaji Podolskega na drugo vratnico zabil že za dokončno neulovljivih 4:1. Domači navijači so lahko že začeli slaviti in pomenljivo navijati: "Adebayor, what's the score?" (Adebayor, kakšen je rezultat?)

Sebični Bale ni videl Defoeja

Rezultat, če ga je Adebayor v slačilnici slišal ali ne, se je v 71. minuti spremenil na 4:2, ko je obramba Arsenala dovolila Garethu Balu sprehod in strel z roba kazenskega prostora, Valižan pa je Szczęsnyja premagal s svojo slabšo desnico.

Malce manj sebičnosti in Tottenham bi lahko dve minuti kasneje še dodatno znižal rezultat, a je Bale po prodoru "spregledal" osamljenega Defoeja v sredini in raje udaril mimo gola. Za piko na i je v prvi minuti sodnikovega podaljška zadel še Walcott, ki je izkoristil podajo rezervista Alexa Oxlada-Chamberlaina in poskrbel za identičen rezultat kot na zadnji februarski tekmi obeh nasprotnikov na Emiratesu.

Angleška liga, 12. kolo:

Arsenal : Tottenham Hotspur 5:2 (3:1)
Mertesacker (24), Podolski (42), Giroud (45), Cazorla (60), Walcott (90); Adebayor (10), Bale (71)
RK: Adebayor (18/Tottenham)

Liverpool : Wigan Athletic 3:0 (0:0)
Suárez (48, 58), Enrique (66)

Manchester City : Aston Villa 5:0 (1:0)
Silva (43), Agüero (54/11-m, 67), Tévez (65, 74)

Newcastle United : Swansea City 1:2 (0:0)
Ba (90); Michu (58), De Guzman (87)

Queens Park Rangers : Southampton 1:3 (0:2)
Hoilett (49); Lambert (24), Puncheon (45), Ferdinand (83/a.g.)

Reading : Everton 2:1 (0:1)
Le Fondre (51, 78/11-m); Naismith (10)

West Bromwich Albion : Chelsea 2:1 (1:1)
Long (10), Odemwingie (51); Hazard (39)

Norwich City : Manchester United 1:0 (0:0)
Pilkington (60)

Fulham : Sunderland 1:3 (0:0)
Petrić (62); Fletcher (50), Cuellar (65), Sessegnon (70)
RK: Hangeland (31/Fulham)

West Ham United : Stoke City 1:1 (0:1)
O'Brien (48); Walters (13)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.