Šport > Nogomet
39 ogledov

City v težavah: zmrznil pri Dinamu!

Artem Milevskiy Milevskij Milevski Micah Richards Pablo Zabaleta
1/26
Žurnal24 main
Na prvi tekmi osmine finala Evropske lige je Dinamo Kijev doma premagal Manchester City (2:0). Prvi gol na tekmi in svojega 67. evropskega je zabil Andrej Ševčenko. Visok poraz Zenita.
Tekme osmine finala Evropske lige si poglejte tudi v GALERIJI!

Pri temperaturah pod lediščem je multimilijonski Manchester City "zmrznil" proti Dinamu Kijev, ki si je pred povratno tekmo v Angliji pristreljal veliko prednost. Ukrajince je v vodstvo s svojim 67. golom v evropskih tekmovanjih popeljal legendarni napadalec Andrej Ševčenko, v drugem polčasu pa mu je z golom sledil še Oleg Gusev. Za novo komedijo na igrišču je poskrbel tudi problematični Mario Balotelli, kar je lepo zaokrožilo katastrofalen večer za Citizense.

Pred tekmo je napadalec gostov Edin Džeko govoril o svoji ljubezni do najljubšega nogometaša Ševčenka, in prav na četrtkovi tekmi se je pokazalo, zakaj bo Ukrajinec nekoč odšel med legende, Džeko pa bo zaenkrat le Edin Džeko. Dinamo je na domačem stadionu pred navdušeno množico nadziral potek tekme, ko je "Ševa" po ostrem predložku s strani prehitel vratarja Joa Harta in žogo pred njegovimi rokami preusmeril v mrežo. Kot da City še ne bi imel dovolj težav, je Balotelli zamudil na začetek drugega polčasa, nato končno prišel na igrišče, si prislužil rumeni karton, trener Roberto Mancini pa ga je zamenjal s Cárlosom Tévezom.

Angleški kolegi špekulirajo, da bi lahko bile krive kontaktne leče, ki jih nosi italijanski napadalec, toda razlog njegove enigmatične predstave zaenkrat ostaja neznan. Tévez je kot vedno vnesel veliko svežine v igro sinjemodrih, David Silva pa bi po ponesrečenem strelu Pabla Zabalete kmalu zadel, a je bil za las prekratek. Kazen je prišla nekaj več kot deset minut pred koncem, ko je Gusev izkoristil nekaj srednješolskega branjenja Cityja in z volejem lepo zadel za 2:0. Prav Gusev bi lahko že presodil Cityju, če bi bil v zadnjih minutah iz oči v oči s Hartom uspešnejši od reprezentanta Anglije, ki pa mu je lepo zaprl pot.

Braga ga zmaga, tudi Liverpool!
Portugalska Braga je v letošnji sezoni enkrat že šokirala nasprotnika iz Premier League - v Ligi prvakov je na Estadiu Municipal pod znamenitimi pečinami gore Monte Castro padel Arsenal (2:0). Tokrat jim je v goste prišlo še eminentnejše ime evropskih pokalov, a tudi Liverpool ni našel odgovora za eno najbolj neugodnih ekip, kar jih je v zadnjem času dala mati Portugalska.

Redsi so na gostovanje pripotovali brez vnovič poškodovanega Stevena Gerrarda, ki mu grozi celo operacija, Andy Carroll je začel na klopi, medtem ko navdušujoči Luis Suárez seveda nima pravice nastopa. Začetek Liverpoolčanov je bil pričakovano slab in po nerodnem startu Sotiriosa Kyrgiakosa so gostje že v 18. minuti dobili enajstmetrovko, ki jo je zanesljivo izkoristil Alan Silva. Angleži so lahko srečni, da so polčas preživeli z minimalnim zaostankom, saj bi Silvio z redko videnim in neverjetnim volejem skorajda zlomil prečko Pepeja Reine, a je ostalo pri 1:0. Nekaj življenja v igro Liverpoola je prinesel šele vstop Carrolla v 57. minuti tekme, kar je malce osvobodilo Dirka Kuyta, toda pravih priložnosti si rdeči niso pripravili. Na sporedu je še ena živčna tekma na Anfieldu.

Nesrečen poraz Ajaxa, katastrofa Zenita in povratek Benfice
Bilo je le še vprašanje časa, kdaj bo Ajax strl obrambo Spartaka Moskve, ki je čudežno preživela prvi polčas, toda na koncu so se veselili gostje. Alex je s fantastičnim strelom od daleč zadel za Ruse in jim prinesel nezasluženo zmago, potem ko so Nizozemci v zadnjih minutah zadeli tudi okvir vrat.

Paris St. Germain je na gostovanju pri Benfici presenetljivo povedel prek Peguyja Luyindule, a je še pred koncem prvega dela izenačil Maxi Pereira, fantastičen večer za portugalske ekipe pa je z golom za zmago zaključil Franco Jara. Verjetno največje presenečenje večera se je zgodilo pri Twenteju, ki je enega izmed favoritov tekmovanja Zenit St. Peterburg razbil s kar 3:0. Rusi so bili pred tekmo celo najboljši strelci Evropske lige, tokrat pa je njihov napad zatajil ob najbolj neugodnem trenutku.

Kakšna menjava: Nilmar pognal Villarreal!
Kazalo je že, da od pričakovane golijade na tekmi med Bayerjem Leverkusnom in Villarrealom ne bo nič, nato pa se je tekma razvila v pravi spektakel. Nemci so v prvem polčasu sicer povedli z močnim strelom branilca Michala Kadleca, a je Giuseppe Rossi poravnal izid še pred koncem prvih 45 minut. Nilmar je nato takoj po vstopu v igro zadel za vodstvo rumene podmornice, ki pa ga je četrto moštvo španske Lige BBVA takoj zapravilo. Kljub vsemu se je zadnji spet smejal Brazilec, ki je fantastično sprejel dolgo žogo in mirno zaključil za zmago v 93. minuti tekme.

Eden glavnih favoritov za končno zmago, Porto, je bil večino tekme gospodar pri CSKA Moskvi in bil za dobro delo nagrajen v drugem polčasu, ko je z močnim strelom z roba kazenskega prostora zadel Fredy Guarin (1:0). Škotski Glasgow Rangers je pri PSV Eindhovnu pripravil že večkrat videni obrambni recital, ki se je po zaslugi nekaj neverjetnih zapravljenih priložnosti "Philipsove ekipe" končal brez golov (0:0).

Evropska liga, osmina finala (prve tekme):

Bayer Leverkusen : Villarreal 2:3 (1:1)
Kadlec (33), Castro (72); Rossi (42), Nilmar (70, 90)

Braga : Liverpool 1:0 (1:0)
Alan (18/11-m)

CSKA Moskva : FC Porto 0:1 (0:0)
Guarin (70)

PSV Eindhoven : Glasgow Rangers 0:0

Ajax Amsterdam : Spartak Moskva 0:1 (0:0)
Alex (57)

Benfica : Paris S.G. 2:1 (1:1)
Pereira (42), Jara (81); Luyindula (14)

Dinamo Kijev : Manchester City 2:0 (1:0)
Ševčenko (25), Gusev (77)

FC Twente Enschede : Zenit St. Peterburg 3:0 (1:0)
De Jong (25, 90), Landzaat (56)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.