Šport > Nogomet
17 ogledov

Clásico: Sánchez in Piqué na seznamu

grb Barcelona Real Madrid navijaški klub Pinos Fuente Granada Andaluzija EPA
Odštevamo ure do odločilnega ligaškega "El Clásica", ki naj bi odločil zmagovalca letošnjega španskega prvenstva. Barcelona je opravila zadnji trening na Camp Nouu, Real Madrid pa se je nastanil v neposredni bližini. Po zadnjih anketah imajo beli baletniki v Španiji za en odstotek več navijačev kot Katalonci. Vse in še več o Clásicu spodaj.

Še štiri ure: Sánchez in Piqué na seznamu

Oba vprašljiva nogometaša Barcelone, Alexis Sánchez in Gerard Piqué, sta na seznamu katalonskega kluba za večerno tekmo. Čilenec je po tekmi proti Chelseaju, kjer je zapravil dve izjemni priložnosti za dragoceni gostujoči zadetek, čutil bolečine, a s soigralci opravil celoten zadnji trening na Camp Nouu. Na drugi strani je Real Madrid v Barcelono pripotoval brez Lassane Diarraja, Ricarda Carvalha, Nurija Sahina in Hamita Altintopa. Diarra je bil celo v nekaterih kombinacijah za prvo postavo.

• Guardiola: "Če ne zmagamo, je naslov Realov"

Še pet ur: predsednika brez besed

Malce nenavadno za večne derbije niti predsednik Barcelone Sandro Rosell niti predsednik Reala Florentino Pérez po tradicionalnem kosilu (okrog 14. ure) ne bosta stopila na govorniški oder. Medtem, ko so nogometaši Reala že lep čas nastanjeni v hotelu blizu Camp Noua, so njihovi kolegi iz Barcelone po skupnem kosilu dobili prosto in odšli domov na počitek. Na stadionu se morajo zglasiti ob 18.30, ko bodo dobili še zadnje napotke trenerja Josepa Guardiole.

Še šest ur: Španija razdeljena na pol

Raziskava španskega dnevnika El País je pokazala, da ima Real Madrid le odstotek več podpore navijačev po celotni državi. Za beli balet se je namreč opredelilo 42 % vprašanih, 41 % pa ima raje Barcelono. Osem odstotkov vprašanih (vzorec je bil tisoč ljudi starejših od 18 let) simpatizira z obema, devetim odstotkom pa ni všeč nobeden izmed velikanov. V anketi se je 75 % moških in 40 % žensk opredelilo za privržence nogometa.

Oseba, ki najbolj deli mnenja navijačev, je, seveda, José Mourinho. Tretjina privržencev Reala naj bi Portugalca oboževalo, velik delež pa predstavljajo tudi tisti, ki jih "resno skrbi podoba kluba" zaradi trenerjevih dejanj. 34 % realovcev meni, da je Mourinho najboljši trener, ki jim je na voljo.

Na drugi strani je 49 % takih, ki menijo, da bi kdo drug lahko opravil boljše delo.

Še sedem ur: nekoč sta bila prijatelja ...

Poti trenerjev Josep Guardiola in Joséja Mourinha se bosta v soboto zvečer znova prekrižali. Njuno poznanstvo sega še v prejšnje stoletje, ko je Mourinho najprej kot prevajalec, kasneje pa kot član Barceloninega strokovnega štaba treniral takratnega igralca Guardiolo. Njun odnos je iz leta v leto bolj strupen, saj je Mourinho redno udrihal po Barceloni (in Guardioli) še kot trener Interja, rivalstvo pa je še hujše obrise dobilo po njegovem prihodu k Realu.

"Pep je pameten fant in dobro ve, kako je osvojil zadnja naslova v Ligi prvakov," je bila ena zadnjih Mourinhovih puščic v smeri Katalonije, medtem ko je Guardiola na novinarsko vprašanje kaj si misli o besedah "prijatelja Mourinha" dejal: "Hvala, ker mislite, da je moj prijatelj!" Čez pet dni bo minilo tudi točno eno leto od famozne novinarske konference pred prvo polfinalno tekmo Lige prvakov, na kateri je Guardiola eksplodiral in Mourinha označil za "jeb**ega šefa".

Legendarna novinarska konferenca Josepa Guardiole pred skoraj točno letom dni:

Še osem ur: zadnji trening Barcelone, Real pristal

Ob 11. uri je ekipa Barcelone začela z zadnjim treningom pred sobotnim obračunom z Realom. Na Camp Nouu varovanci Josepa Guardiole pilijo še zadnje taktične podrobnosti, družbo prvemu moštvu pa delajo člani B-ekipe Martín Montoya, Marc Bartra, Cristian Tello in Carles Planas.

Realovci so se s trenerjem Joséjem Mourinhom okrog desete ure zbrali v klubski bazi Valdebebas, dobre pol ure kasneje pa že poleteli proti katalonski prestolnici, kjer so pristali nekaj čez 12. uro. Do odhoda na Camp Nou bodo Madridčani nastanjeni v hotelu Juan Carlos I, kakšnih deset minut hoje od svetišča večnih rivalov. Ob prihodu na letališče El Prat in pred hotelom jih je pričakalo nekaj sto navijačev.

Še devet ur: Mourinho bo podaljšal

Po poročanju sobotne izdaje časnika El Mundo bo Realov trener José Mourinho ne le izpolnil svoje pogodbo s kraljevim klubom, ki poteče 30. junija 2014, ampak naj bi Portugalec pogodbo z Madridčani celo podaljšal, kar naj bi klub uradno oznanil v naslednjih dneh. Mourinha naj bi v podaljšanje zvestobe prepričale boljše pogodbe, ki jih je klub ponudil njegovim najožjim sodelavcem Aitorju Karanki, Ruiju Farii, Silvinu Louru in Joséju Moraisu.

Madridski športni dnevnik Marca je za sobotno naslovnico izbral Lionela Messija in Cristiana Ronalda z ustnicama na zlati žogi, ki ju deli. "Dva moža, ena liga," se glasi Marcin naslov, v sobotni izdaji pa pišejo tudi o tem, kako je Mourinho na zadnjih treningih razmočil zelenico, da bi posnemal pogoje na Camp Nouu. Omenjajo tudi 108. ligaški gol, ki bi podrl rekord legendarne ekipe Johna Toshacka z začetka 90. let prejšnjega stoletja.

"La Liga v 90 minutah" se glasi naslov drugega madridskega športnega dnevnika Asa. "Mourinho išče svojo prvo zmago na Camp Nouu," dodajajo. Barcelonski El Mundo Deportivo se je odločil za naslov "Un clam!" (krik, op. a.), ki je del prvega verza Barcelonine himne. "Barça želi zadati udarec v La Ligi  ob podpori 100.000 grl. Alexis (Sánchez, op. a.) in obramba v zraku, Madrid z enajsterico iz Münchna," dodajajo.

Še deset ur: Messi 41-41 Ronaldo

Zvezdnika obeh ekip Lionel Messi in Cristiano Ronaldo sta v letošnji ligaški sezoni dosegla nekaj nezemeljskih številk. Pred večernim obračunom sta izenačena po številu golov (41), oba pa praktično ekskluzivno zabijata s svojo boljšo nogo, Messi z levico, Ronaldo pa z desnico. Velja poudariti, da je Argentinec odigral tekmo manj od Portugalca. Tu so številke:

 

Še enajst ur: v prvi postavi sedem Barçinih

Prvi postavi Barcelone in Reala Madrida pred odločilnim "El Clásicom" na Camp Nouu ostajata zaviti v tančico skrivnosti, bralci spletnega portala As.com pa so se lahko pozabavali s sestavljanjem idealne enajsterice, ki bi jo sestavljali nogometaši obeh ekip. Po glasovanju se je izkazalo, da bi v namišljeni enajsterici igralo kar sedem nogometašev Blaugrane in le štirje realovci, ekipo pa bi vodil Josep Guardiola, ki je le za las premagal Joséja Mourinha. Asovi bralci so izbrali postavo:

Casillas; Alves, Piqué, Ramos, Puyol; Busquets, Xavi, Iniesta; Özil, Ronaldo, Messi.

Prvi vratar španske reprezentance je s kar 81 % glasov slavil pred Víctorjem Valdésom, medtem ko je Barcelonin kapetan Carles Puyol na levem boku dobil več glasov kot vsi soigralci na tem položaju, Realova Marcelo in Fabio Coentrão pa si z negotovimi predstavami tudi nista naredila dovolj velike reklame. Na sredini igrišča Xabi Alonso ni imel možnosti proti "magičnemu triu" Barcelone, medtem ko je bil Sami Khedira daleč zadaj, največji odstotek glasov pa sta, seveda, dobila Cristiano Ronaldo (91 %) in Lionel Messi (86 %).

Scolari: "Ronaldo spal z vsako"

Nekdanji brazilski selektor Luiz Felipe Scolari, ki je bil ob odhodu Franka Rijkaarda tudi dolgo v kombinacijah za prihod na klop Barcelone, je iz Brazilije sporočil, da Cristiana Ronalda ljudje ne marajo, ker je "spal z vsako" in ker so mu "nevoščljivi". Trener Palmeirasa je še pristavil, da je edina slaba stvar v Portugalčevem življenju - Lionel Messi.

“Ljudje sovražijo Ronalda, ker je fantastičen igralec in ker je spal z vsako žensko. Samo nevoščljivi so," je na brazilski televiziji dejal Scolari. "Edina slaba stvar v njegovem življenju je Messi. Če ga ne bi bilo, bi bil Ronaldo najboljši igralec v naslednjih petih letih."

Komentarjev 2
  • limonca123 15:44 21.april 2012.

    Ko pa se igra največji derbi na otoku Liverpool : Manchester United, pa še rezultate tekme težko objavite!

  • bojovi 14:20 21.april 2012.

    Bedarija, sem gledal par tekem nikoli več, toliko nabijanja čez El Classico in kaj sem videl, sodniška pomoč Barci in to je vse, samo medijski pomp nič drugega.