Šport > Nogomet
18 ogledov

CR7 (dobesedno) izven tega sveta

cristiano ronaldo EPA
Astronomi so nedavno odkrili galaksijo, ki naj bi nastala pred približno 13 milijardami let. Poimenovali so jo CR7 - akronim Cristiana Ronalda.

Cristiano Ronaldo je znan po tem, da na nogometnih zelenicah navdušuje z izvenzemeljskimi predstavi, po novem pa se lahko pohvali, da so po njem poimenovali delček našega vesolja. Gre za galaksijo CR7, ki so jo odkrili portugalski astronomi in naj bi ključno pripomogla k razvoju življenja.

Dr. David Sobral z univerze v Lizboni je potrdil, da jim je napadalec Real Madrida služil kot navdih za poimenovanje, istočasno pa so upoštevali metodo, s katero strokovnjaki datirajo oddaljene predmete v vesolju - Cosmos Redshift 7.

Kako priročno, da se nogometaši madridskega Reala imenujejo prav galaktiki. Morda pa bo to prepričalo navijače, da Ronalda vendarle zadržijo v Madridu.

"Astronomi so odkrili zaenkrat daleč največjo galaksijo v zgodnjem vesolju. Našli smo močne dokaze, da so znotraj nje zvezde prve generacije. Ti ogromni, brilijantni in prej povsem teoretični objekti so stvarniki prvih težkih elementov v zgodovini - elementov, ki sestavljajo zvezde, okrog katerih danes krožijo planeti in torej zagotavljajo življenje, kot ga poznamo. Nova galaksija, CR7, je torej trikrat večja od prej največje znane galaksije v zgodnjem vesolju," je pojasnil Sobral iz ESO.

Odkritje galaksije se je zgodilo med iskanjem zvezd takoimenovane Populacije III, ki so se formirale kmalu po Velikem poku in tvorile prve težke atome, na katerih sloni vesolje, kot ga poznamo danes.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.