Šport > Nogomet
21 ogledov

Cristiano dobil prvo bitko, Francija na robu prepada

Ibrahimović Ronaldo Portugalska Švedska A Bola naslovnica
1/38
Reševalni pas/Twitter
Po prvih tekmah dodatnih kvalifikacij za nastop na brazilskem mundialu si je največjo prednost priigrala Ukrajina, ki je brez prejetega gola v Kijevu šokirala Francijo (2:0). Cristiano Ronaldo odločil v Lizboni (1:0). Islandci z igralcem manj zadržali Hrvate (0:0).

Portugalci so ob fantastičnem vzdušju v Lizboni, navijači so kapetanu Cristianu Ronaldu in druščini pripravili spektakularen mozaik državne zastave, tekmo s Švedsko začeli kot v transu. João Moutinho je že v šesti minuti prišel do prve lepe priložnosti in po podaji Raúla Meirelesa obšel vratarja Andreasa Isakssona, toda s težkega položaja nato zatresel zunanji del mreže.

Tudi več kot 60.000 gledalcev na največjem portugalskem stadionu je utihnilo že v naslednjem napadu, ko je po podaji s strani Johan Elmander v padcu le za las zgrešil daljšo vratnico vratarja Ruija Patrícia. Ronaldo je svoj individualni obračun z Zlatanom Ibrahimovićem, dnevnik A Bola ju je na naslovnici pred tekmo upodobil kot Luka Skywalkerja in Dartha Vaderja iz Vojne zvezd, začel bolj rezervirano.

Švedi bliže vodstvu

Domači so bili na hudih preizkušnjah okrog 20. minute, ko je najprej Ibrahimović lepo prepustil strel Sebastianu Larssonu z roba kazenskega prostora, a ga je Patrício ubranil, Švedi pa so zapravili še izjemno priložnost s prostega strela, prav tako s samega roba kazenskega prostora, ki ga je Ibrahimović prepustil Kimu Källströmu, čigar strel je zletel za las mimo zgornjega kota vrat.

Od zvezdniškega portugalsko-švedskega dvojca se je zadetku kot prvi šele v 40. minuti približal Ronaldo, a tudi strel zvezdnika madridskega Reala z glavo po kotu je zletel daleč od želenega cilja. Portugalci so silovito začeli tudi drugi polčas, ko po odbijanju pred švedskimi vrati žoge v mrežo ni uspelo pospraviti Hélderju Postigi, Pepeju niti Ronaldu. Domačini so začeli nizati nevarne akcije in resno groziti golu Isakssona, toda zadetek tako kot v rednem delu kvalifikacij ni in ni hotel priti.

Ronaldo udaril enkrat, skoraj dvakrat

Čeprav Švedi v drugem polčasu sploh niso pretili, bi lahko italijanski sodnik Nicola Rizzoli Skandinavcem dosodil najstrožjo kazen, potem ko je João Pereira deset minut pred koncem rednega dela nerodno zrušil Elmanderja. Takoj zatem so portugalski navijači na prizorišču naslednjega finala Lige prvakov le lahko začeli slaviti – Miguel Veloso je v sredino podal idealno žogo, ki jo je Ronaldo z glavo spravil mimo Isakssona za zasluženo vodstvo.

Veselje bi lahko bilo dvojno zgolj tri minute kasneje, ko je po skoraj identični akciji in podaji z leve Ronaldo spet nebeško preskočil Martina Olssona, toda zadel prečko. Švedi so se na koncu ubranili za minimalni poraz, po katerem kljub vsemu ni še nič odločenega.

Debitant Kovač takoj v ogenj

Slabo uro pred tekmami v Lizboni, Pireju in Kijevu sta se v Reykjavíku začeli meriti Islandija in Hrvaška. "Kockasti", ki so presenetljivo ostali brez zadnjega turnirja v Južni Afriki, so bili veliki favoriti proti otočanom, ki so v kvalifikacijski skupini uspeli napredovati na račun Slovenije, tokrat pa so prvič v zgodivini države igrali dodatne kvalifikacije.

Rakitić Bjarnason Islandija Hrvaška dodatne kvalifikacije Reykjavik | Avtor: EPA EPA
Niko Kovač je želel na svojem selektorskem debiju dokazati, da ni zgolj zasilna rešitev po odhodu nepriljubljenega Igorja Štimca. O kakšnih zimskih pogojih (razen temperature) sicer ni bilo ne duha ne sluha, Islandci so zelenico pripravili več kot vzorno.

Eduardo in Iličević blizu velikega zadetka

Kovač je za svoj selektorski debi od prve minute aktiviral Eduarda da Silvo in Iva Iličevića, mesto v prvi postavi pa je dobil tudi povratnik Danijel Pranjić, ki se ga je Štimac med svojo vladavino povsem odrekel na levem boku. 

Hrvati bi podobno kot v dodatnih kvalifikacijah za Euro 2012 proti Turčiji kmalu začeli sanjsko, a je bil po strelu Da Silve, ki ga je z golove črte izbil eden izmed domačinov, Iličević že v drugi minuti za las prekratek pred domačimi vrati.

Islandci z enim manj čudežno zdržali

Nevarno je bilo nekajkrat tudi pred golom Stipeta Pletikose, ki pa mu ob uspeših posredovanjih svoje obrambe v zadnjih trenutkih ni bilo potrebno posredovati. Hrvati so prevzeli pobudo in zagospodarili na zelenici, a do večjih priložnosti niso prišli. Islandski navijači so na stadionu v največjem pristanišču glasno protestirali ob vsaki odločitvi španskega sodnika Alberta Undiana Mallenca, toda zaman čakali na vodilni gol v prvem polčasu. Za nameček je z zvitim gležnjem v slačilnico odšel prvi napadalec Islandije Kolbeinn Sigthórsson.

Nov hud udarec so otočani doživeli že po petih minutah nadaljevanja, ko je prodirajočega Ivana Perišića samega pred vrati ustavil ÓlafurSkúlason in dobil rdeči karton, Darijo Srna pa je s prostim strelom prvič ogrel dlani domačega vratarja. Hannes Halldórsson je bil v nadaljevanju edini razlog, da "kockasti" niso povedli.

Islandska deseterica bi lahko na drugi strani celo senzacionalno povedla, a je Josip Šimunić v 81. minuti izpred hrvaškega gola izbil nevarno podajo s prostega strela, ki jo je bilo potrebno zgolj preusmeriti proti golu. Temu se je v 84. minuti znova približal tudi Perišić, njegov volej po spuščeni žogi Maria Mandžukića pa je obliznil okvir gola. Zadetka Hrvatom ni prinesel niti vstop reškega strelca Leona Benka in Kovač je svoj selektorski debi končal s precej bledim remijem.

Franciji grozi poletje brez nogometa

Francija je v Kijevu doživela pravi šok proti Ukrajini, svetovnim prvakom iz leta 1998 pa zdaj grozi, da bodo prvič po 20 letih ostali brez velikega tekmovanja (0:2). "Les Bleus", nazadnje so manjkali na SP 1994 v ZDA, so po prvem polčasu brez golov klonili pod zadetki Romana Zozulie in Andreja Jarmolenka z enajstih metrov, na Stade de France pa jih reši le še ena najboljših predstav zadnjih let.

Branilec Laurent Koscielny je bil za nameček tako kot njegov ukrajinski kolega Oleksandr Kučer na drugi strani izključen v zadnjih minutah. Francozi si razen terenske premoči niso pripravili večje priložnosti, resneje je zagrozil zgolj Samir Nasri, namesto Karima Benzemaja (bil je na klopi) pa je napad neuspešno vodil Olivier Giroud.

Jarmolenko neulovljiv

Hugo Lloris je manj kot teden dni po pretresu možganov v Liverpoolu začel tekmo v prvi postavi in že v prvih desetih minutah ustavil Jarmolenka, nato pa srečno preživel še strela Edmarja in Ruslana Rotana. Medtem, ko so Ukrajinci dobro pazili na prvega zvezdnika Francka Ribéryja, je Jarmolenko povzročal celo kopico težav Patricu Evraju in Éricu Abidalu.

Edmar je v 61. minuti lepo zaposlil Zozulio, ki je uspel premagati Llorisa za 1:0, štiri minute kasneje pa je Nasri pred Andrejem Pjatovom streljal točno v ukrajinskega čuvaja mreže. Po tem, ko je Girouda zamenjal Benzema, je drugi zadetek večera vseeno zabila domača izbrana vrsta. Koscielny je podrl strelca Zozulio za najstrožjo kazen, Jarmolenko pa ni grešil.

Kostas Mitroglou bi skoraj zabil hat-trick ob zmagi Grčije nad Romunijo v Pireju (3:1). Na stadionu svojega kluba Olympiakosa je Mitroglou z volejem zabil po 14 minutah igre, a so gostje prek Bogdana Stancuja izenačili. Grke je v novo vodstvo hitro popeljal Dimitris Salpingidis, Mitroglou pa je v 66. minuti znova zadel za lepo zmago, poraz Romunom pa je še zagrenila izključitev Costina Lazarja v sodnikovem dodatku.

Dodatne kvalifikacije za SP 2014, prve tekme:

Islandija : Hrvaška 0:0
RK: Ó. Skuláson (50/Islandija)

Portugalska : Švedska 1:0 (0:0)
Ronaldo (82)

Grčija : Romunija 3:1 (2:1)
Mitroglou (14, 67), Salpingidis (21); Stancu (19)
RK: Lazar (90/Romunija)

Ukrajina : Francija 2:0 (0:0)
Zozulia (61), Jarmolenko (82/11-m)
RK: Kučer (90/Ukrajina); Koscielny (90/Francija)

Komentarjev 1
  • halal 19:38 15.november 2013.

    On je eno navadno govno, shupak emigrantski. On in podobni nimajo v nogometu kaj iskat, je očitno pozabil kako je ko si reven.MRŠ!