Šport > Nogomet
0 ogledov

Cristiano igra tam, kjer noče: blizu gola

Ronaldo Sakho Matuidi Paris Saint-Germain PSG Real Madrid Ullevi Göteborg Švedsk EPA
Španska MARCA v analizi sobotne tekme Real Madrida proti Paris Saint-Germainu (1:0) ugotavlja, da trener belega baleta Carlo Ancelotti pomika Cristiana Ronalda bližje golu.

Tudi na tretji pripravljalni tekmi pod novim trenerjem Carlom Ancelottijem je bilo namreč opazno, piše MARCA, da si strateg Real Madrida svojega prvega zvezdnika Cristiana Ronalda želi bližje nasprotnikovemu golu, med obema osrednjima branilcema − skoraj kot pravega napadalca.

Portugalec zdaj "operira" le na 30 metrih igrišča, akcij namreč ne začenja 50 metrov stran od nasprotnikovega gola, temveč večkrat čaka v polkrogu na vrhu kazenskega prostora. To je sicer položaj, ki ga Ronaldo pod Joséjem Mourinhom in njegovim predhodnikom Manuelom Pellegrinijem nikakor ni želel igrati, kot napadalec pa je igral le po sili razmer.

Igra omejeno

"Prezgodaj je še soditi, če novi položaj škodi ali koristi Portugalcu," pišejo pri MARCI. "Cristiano je imel številne priložnosti. Predvsem v drugem polčasu, ko je vratar Paris Saint-Germaina (Salvatore) Sirigu ubranil štiri priložnosti za zadetek z izvrstnimi paradami (streli z glavo, strel od daleč, od blizu in s prostega strela). Vseeno ostaja občutek, da igra omejeno, z manj prostora in gibljivosti, ni tako spektakularen kot takrat, ko začenja s krila."

Ancelotti mu ob prvemu napadalcu Karimu Benzemaju, v soboto strelcu zmagovitega gola, pripravlja novo mesto v ekipi, a španski kolegi nadaljujejo, da Ronaldov položaj še zdaleč ni "zacementiran". Všeč mu je namreč teči z žogo in po odvzeti žogi na lastni polovici je še vedno prvi nogometaš, ki ga soigralci iščejo za hiter pobeg v protinapad.

Težko s hrbtom proti golu

"Glavna pomanjkljivost, ki jo ima Cristiano kot napadalec, je težavnost igranja s hrbtom proti golu. Žogo mora sprejeti zato, da bi jo podal ali se obrnil in si pripravil strel. To je gib, ki ga more speljati v nekaj sekundah, na manjšem prostoru in ob pritisku branilcev. V takšnih primerih se ne odreže dobro," dodaja MARCA.

Razlogi za to potezo Ancelottija naj bi ležali v dejstvu, da želi nekdanji trener Parme, Juventusa, AC Milana in Paris Saint-Germaina blizu kazenskih prostorov nasprotnikov združiti mnoge nogometaše, ki bi njihove obrambe "odpirali" s hitrimi podajami − to so Mesut Özil, Isco, Luka Modrić in Benzema. Napad Reala bi tako sestavljalo kar pet nogometašev.

Morda le pripravljanje terena za Bala

"Real Madrid se bo v la Ligi pomeril s številnimi ekipami, ki se bodo zaprle zadaj, formula za igranje proti takšnim ekipam pa so ravno ti igralci, ki bi 'odpirali' njihove obrambe," še dodaja najbolj brani španski športni dnevnik.

Ronaldo, dodajajo, bo na takšnih tekmah pretekel mnogo manj, moral pa se bo privaditi igranja bližje vratom nasprotniki, biti "večji oportunist" in zabijati gole na majhnem prostoru. Morda pa Ancelotti pripravlja teren za prihod Garetha Bala, ki bi zavzel Ronaldovo staro igralno mesto, še skrivnostno zaključuje MARCA.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.