Šport > Nogomet
25 ogledov

Cristiano jezen: Morda nočejo, da smo prvaki

Real Madrid Barcelona Liga BBVA El Clasico Španija liga prvenstvo EPA
Španski mediji so po nedeljskem "El Clásicu" dobesedno podivjali – ne toliko zaradi fantastične tekme, na kateri se je Barcelona vrnila v bitko za naslov, temveč zaradi predstave glavnega sodnika. Igralci Real Madrida ostri v svojih kritikah.

O vsakem "El Clásicu" se govori še dolgo, nedeljski med Real Madridom in Barcelono je bil prav gotovo eden tistih, ki bo še dolgo buril duhove. Katalonci so na Santiagu Bernabéuu vstali od mrtvih in navkljub črnogledim napovedim v zadnjih tednih slavili na dvorišču velikega rivala s hat-trickom Lionela Messija.

Sodnik Alberto Unidano Mallenco je kar trikrat pokazal na belo točko, dvakrat za Katalonce, potem ko je dosodil najstrožjo kazen tudi za padec Cristiana Ronalda izven kazenskega prostora, ki je Realu prinesel vodstvo na začetku drugega polčasa.

Prav nevidni Ronaldo je bil med najglasnejšimi po tekmi, po kateri so bile spletne strani največjih medijev v državi polne fotografij spornih trenutkov, od nedosojenih prepovedanih položajev do prerivanj med igralci, kjer je Sergio Busquets s kopačko celo stopil na glavo Pepeju, ki je "naslonil čelo" na Cesca Fàbregasa, s katerim sta se nato na kratko povaljala po zelenici.

"Nikoli favoriziran"

"Veliko reči se je nabralo. V najboljšem primeru nekateri nočejo, da osvojimo La Ligo. Razumem, kaj iščejo ljudje in razumem odločitve sodnika. Tu sem že pet let in ni vedno dovolj igrati le na igrišču, temveč tudi zunaj. Jaz verjamem, da bomo osvojili to prvenstvo," je začel Ronaldo.

"Odkar sem v Madridu, nisem bil nikoli favoriziran s strani sodnikov. Vsako leto je enako. Sprašujem se že, če je dovolj igrati le na igrišču. Izgubili smo le eno tekmo in imamo točko prednosti. Ekipa je v dobrem stanju. Madrid je največji klub na svetu in to v ozadju proizvaja veliko zavisti, veliko ljudi noče, da zmaguje. Razumem, da z nami ne ravnajo enako. Živim in igram tukaj in to vidim. Že leta delam tukaj. Morda so ljudje vedeli, da če Barcelona izgubi, potem bo izpadla iz boja za naslov, zdaj je spet zraven in tako je to. Če bi izgubili, bi bili mrtvi."

Ni bil na nivoju

Zanimivo, da je bil Mallenco še pred nekaj leti dobro zapisan tudi v knjižici Joséja Mourinha, sodil je namreč pokalni "Clásico" na Mestalli, kjer je beli balet po prihodu Portugalca osvojil prvo trofejo, po prvi tekmi na Camp Nouu v letošnji sezoni pa so v Madridu obrnili ploščo.

Ronaldo Messi Real Madrid Barcelona Liga BBVA El Clasico Španija liga prvenstvo | Avtor: EPA EPA
"Žalosten sem, ker smo imeli smolo. Toda življenje gre naprej. Sodnik je storil veliko napak," je še dodal Ronaldo. "Na takšni tekmi moraš imeti sodnika, ki je na nivoju. Ni sprejemal pravih odločitev, bil je nervozen. Včasih je dobil kakšno pomoč od zunaj ... Vedno je enako. Ta sodnik ni dorasel. Veliko napak. Moral bi biti kdo drug. Ta gospod ni na nivoju. Moja enajstmetrovka? Morda je bil prekršek izven kazenskega prostora, a tu je še enajstmetrovka nad Neymarjem, tista moja nedosojena na Camp Nouu ..."

Ramos trdi, da se ga ni dotaknil

"Vedno enaka zgodba, ne?" je tvitnil poškodovani Realov branilec Álvaro Arbeloa, medtem ko se je Carlo Ancelotti na novinarski konferenci po tekmi gosposko izognil kritiziranju sodnika iz Pamplone, ki je beli balet razjezil že na prvem "Clásicu" na Camp Nouu, ko ni dosodil enajstmetrovke za Real po padcu Ronalda.

"Niti slučajno ni bila enajstmetrovka," je na hodnikih Bernabéua po tekmi trdil Ramos. "Nisem se ga dotaknil, on je iskal kontakt. Kot prvo pa je bil Neymar v prepovedanem položaju. Počutiš se kar malce nemočnega ... Dobro bi bilo, da ta sodnik Realu do konca sezone ne bi več sodil, ker se vedno dogajajo neke reči, najprej na Camp Nouu, zdaj tukaj. Če so si želeli prvenstvo narediti še bolj izenačeno, potem jim je uspelo. So reči, pri katerih ne moreš storiti ničesar, so že določene."

Veliki zmagovalec večera je bil kljub vsemu trener gostujočega moštva Gerardo Martino, Argentinec, ki je v manj kot letu dni na klopi Barcelone doživel že vse, le pohval ne, tokrat so se mu morali pokloniti tudi najhujši kritiki.

Martino: Imeli so nas za mrtve

"La Liga se je znova ozačela. Imeli so nas za mrtve, zdaj pa smo se spet vrnili v boj za naslov," je po tekmi umirjeno dejal someščan strelca hat-tricka Messija. "Ko se pomeriš z nasprotnikom takšnega kova, kakršen je Madrid, potem si lahko predstavljaš, da boš zaostajal za sedem točk. Morali smo se vrniti. Madrid je med najboljšimi v Evropi. Daje občutek, kot da bi te lahko vsakič premagal, zato to zmago še toliko bolj cenim."

Argentinski strateg je na zelenico poslal ekipo, ki je bila osredotočena na držanje posesti, kar ji je s kar štirimi vezisti tudi precej dobro uspevalo. Priložnost je Martino od prve minute ponudil tudi Brazilcu Neymarju, ki ga je tako presenetljivo na klopi pustil za generalko pred velikim derbijem proti Osasuni.

"Neymar? Z 21 leti je dal skozi že vse, zna igrati v težkih trenutkih. Ne preživlja svojih najboljših dni, toda akcija za enajstmetrovko in izključitev Ramosa je bila 'Neyeva'," je še pristavil Martino. "Messi ima že več takšnih tekem. Na sredini igrišča smo z Andrésom (Iniesto), Cescom (Fàbregasom), Busijem (Sergijem Busquetsom) precej nadzirali tekmo. Zelo težko govorim o Leu. Pohvala za pohvalo, rekord za rekordom ... Enajstmetrovk nisem videl. Najbolj čista je bila tista Ramosova nad Neymarjem, tu sploh ni dileme. Pri ostalih sem bil daleč stran. Nimam kaj povedati o sodniku."

Messi srečen po "lepi" tekmi

Na zelenici se je vse vrtelo okoli ene osebe – Messi je na prvem obračunu z Ronaldom, ki ga je letos po štirih letih premagal v izboru za zlato žogo, povsem zasenčil Portugalca in z 19., 20. in 21. golom na derbijih z Realom postal najboljši strelec "El Clásicov" v zgodovini. Do nedelje si je rekord delil z rojakom Alfredom di Stéfanom (18).

"Uspela nam je lepa tekma za vse ljudi, predvsem pa zaradi nas samih, ki smo odšli domov z zmago. Ta ekipa se ob velikih tekmah vedno odzove. Te tekme radi igramo in dobro nam je uspelo," je za klubsko televizijo Barça TV po tekmi dejal Messi.

"Rekord? Pomembno je le, da smo danes zmagali, srečen sem tudi zaradi svoje predstave. Potrebno je izpostaviti izjemno tekmo, ki jo je ekipa odigrala proti težkemu nasprotniku na težkem igrišču. Ekipa si je želela zmage, da bi se vključila v boj, zdaj želimo nadaljevati tako na tekmah, ki so še ostale. Malo jih je še ostalo in napak ne sme biti več. Potrebno bo nadaljevati tako, ker prihajajo težke tekme. Ne smemo storiti takšnih napak, kot smo jih storili prej."

Komentarjev 2
  • Roman 07:52 24.marec 2014.

    Ja, res je slab sodnik, je Ronaldo prav povedal, ker sam najbolje ve, da mu je enajstmetrovko poklonil. Seveda veon in tudi mi, ko smo gledali počasni posnetek, da je bil faul storjen zunaj kazenskega prodtora.

  • vladek 06:53 24.marec 2014.

    ima Ronaldo prav,slab sodnik