Šport > Nogomet
14 ogledov

Cruyff dobil tožbo: Van Gaal ostal pred vrati Ajaxa!

Cruyff Ajax srečanje sestanek delničarjev Amsterdam EPA
Nizozemsko sodišče je v torek odločilo, da so pri amsterdamskem nogometnem velikanu Ajaxu kot izvršnega direktorja nezakonito najeli nekdanjega trenerja Louisa van Gaala. Pritožba klubske legende Johana Cruyffa, člana Ajaxovega strokovnega odbora, je tako uspela. Kaj se dogaja pri nekdanjem dragulju Evrope?

Louisa van Gaala so novembra za izvršnega direktorja imenovali štirje člani Ajaxovega strokovnega odbora – Edgar Davids, Steven ten Have, Paul Romer in Marjan Olfers. Edina težava je bila, da so to storili za hrbtom Johana Cruyffa, ki o imenovanju svojega večnega nasprotnika ni vedel ničesar, čeprav je tako kot omenjeni štirje član istega odbora.

Primer je po Cruyffovi uradni pritožbi romal na sodišče, kjer so v torek odločili, da so Van Gaala na položaj postavili nezakonito, saj poteza sploh ni bila na dnevnem redu sestanka. Sodišče je razsodilo da Cruyff, ki ni bil prisoten, ni mogel vedeti, kako pomembne odločitve bodo sprejeli njegovi kolegi. V protestu se mu je pridružila množica Ajaxovih mladinskih trenerjev, med katerimi so nekdanji odlični nogometaši Dennis Bergkamp, Jaap Stam, Ronald de Boer in Wim Jonk, ki so nekoč igrali pod Van Gaalom. Nekdanji trener Bayern Münchna je z Ajaxom leta 1995 osvojil Ligo prvakov.

Laganje, zahrbtnost in grožnje s smrtjo: vse to je Ajax

Vse se je sicer začelo pred 16 meseci, ko je Cruyff v svoji redni kolumni v časniku De Telegraaf pod naslovom To ni več Ajax povsem raztrgal igro svojega nekdanjega moštva, ki je z le enim strelom na gol izgubilo proti Real Madridu (0:2). Cruyff je opozoril na slabo vodenje na vseh področjih in pozval k odstopu praktično vseh, češ da bi Ajax tako lahko začel znova. Trenerja Martina Jola je kmalu zamenjal Frank de Boer in nemudoma osvojil prvi naslov nizozemskega prvaka, prvega po letu 2004, Cruyff pa se je pridružil že omenjenemu novemu odboru.

Bitka za oblast se kljub vsemu ni zaključila, saj so slabi rezultati v letošnji sezoni spet zamajali vedno nemirno amsterdamsko barko. Cruyff je z Jonkom in Bergkampom začel izvajati nov program dela z mladimi nogometaši, kot direktorja kluba pa je predlagal nekdanjega krilnega nogometaša Linga Tshena Laja, a je bil njegov predlog zavrnjen. Na novega so njegovi sodelavci čakali zaman, legendarni nogometaš pa se je sestankov sicer udeleževal le redko. Z njim bi v stik lahko stopili kako drugače, a kaj, ko ne uporablja niti mobilnega telefona niti interneta, večino časa pa preživi v Barceloni.

Od julija 2011 naprej je klub deloval brez izvršnega direktorja, zato so v Cruyffovi odsotnosti na mesto postavili Van Gaala. Zakaj za njegovim hrbtom? Če bi rekli, da se moža ne marata, bi verjetno delali krivico besedni zvezi "ne marati se". Moža se namreč ne moreta niti pogledati, kaj šele, da bi sodelovala. Odboru po torkovi odločitvi sodišča vseeno ni uspelo, a pretresi pri Ajaxu, nekdaj dragulju evropskega nogometa, se še dolgo ne bodo umirili. Laži, zahrbtne poteze, rasizem in še kaj bi se našlo na amsterdamskem dnevnem jedilniku.

Začasnemu izvršnemu direktorju Martinu Sturkenboomu naj bi pred tedni na vratih njegovega doma pozvonilo deset huliganov. Redke niso niti grožnje s smrtjo, ki se širijo prek socialnih omrežij. Kam je padel Ajax? Zelo nizko.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.