Šport > Nogomet
31 ogledov

Konec monopola Barçe: Real 32-ič prvak

Puyol Barcelona Malaga Liga BBVA Španija liga prvenstvo
1/22
EPA
Real Madrid je z nedeljsko zmago nad Athleticom Bilbaom dve koli pred koncem španskega prvenstva osvojil 32. naslov v klubski zgodovini (3:0). S tem se je končala štiriletna vladavina Barcelone, ki je dve uri prej s hat-trickom Lionela Messija premagala Málago (4:1). Messi je z 68. golom sezone presegel rekord Gerda Müllerja.

José Mourinho je v svoji drugi sezoni na klopi Reala Madrida izpolnil nalogo, za katero ga je najel predsednik kluba Florentino Pérez. Vladavine Barcelone je po treh zaporednih naslovih pod vodstvom odhajajočega trenerja Josepa Guardiole zdaj tudi uradno konec – Madridčani so z rutinsko zmago nad Athleticom Bilbaom le teden dni potem, ko so po izpadu iz Lige prvakov še za eno sezono ostali brez mitskega desetega evropskega naslova, tudi matematično osvojili špansko ligo.

Goli Gonzala Higuaína, Mesuta Özila in Cristiana Ronalda so bili več kot dovolj za zmago na naelektreni tekmi v Bilbau, ki je tekmo končal z desetimi igralci. Mourinho je postal prvi trener, ki je naslove osvojil na Portugalskem, v Angliji, Italiji in Španiji, poleg tega pa je na veliko veselje Realovih navijačev končal tudi Barcelonin monopol, monopol kluba, pri katerem se je nogometno izobrazil v 90. letih prejšnjega stoletja.

Real je v letošnji šampionski sezoni, prvi po letu 2008, izgubil le dve prvenstveni tekmi, proti Levanteju (0:1) in Barceloni (1:3), že dve koli pred koncem pa je podrl rekord lige s 115 danimi in 30 prejetimi zadetki. Slavje v prestolnici se je prav gotovo začelo takoj po zadnjem sodnikovem žvižgu na San Mamésu, zares pa se bo začelo v četrtek, ko bo ob 19. uri na sporedu zabava na trgu Cibeles, kjer Realovi navijači tradicionalno slavijo največje uspehe.

Kraljevi klub je že od samega začetka jasno nakazal, da si želi naslov slaviti že po manj kot 90 minutah v Baskiji. Po valovih napadov je Real dobil imenitno priložnost za vodstvo v 12. minuti, ko je Javi Martínez nenamerno igral z roko v kazenskem prostoru, a je Ronaldo izjemno slabo izvedel najstrožjo kazen in streljal točno v vratarja Gorko Iraizoza, ki je njegov poskusi izbil čez prečko.

Navijači ponoreli zaradi Ronalda

Bilbao kljub vsemu ni zdržal naletov gostov, za vodstvo pa je zadel Argentinec Higuaín, ki si je na robu kazenskega prostora lepo pripravil strel in neubranljivo zadel za 1:0. Ubijalska kombinacija Ronaldo-Özil je v izvrstno priložnost potisnila nemškega reprezentanta, ki z natančnim strelom na daljšo vratnico ni grešil, vse dvome o zmagovalcu pa je že kmalu po začetku drugega polčasa po podaji iz kota in strelu z glavo razrešil Ronaldo.

Prav Portugalec se po zadnjem sodnikovem žvižgu ni najbolj izkazal, saj je najprej po zgrešeni priložnosti "ena na ena" z Iraizozom razjarjenim navijačem kazal Realov grb, po koncu tekme pa bi se skorajda zapletel v resen spor z Martínezom, ki je bil v 72. minuti sicer izključen zaradi novega igranja z roko. To kljub vsemu ni pokvarilo madridskega slavja, v zraku pa se je na rokah svojih fantov znašel Mourinho, ki se je tako veselil novega velikega uspeha.

Messi s hat-trickom presegel Müllerja

Lionel Messi je v 64. minuti tekme proti Málagi na novo spisal nogometno zgodovino, saj je v dresu Barcelone zabil še 68. zadetek v sezoni, s katerim je zaključil svoj hat-trick in podrl večni rekord nemškega napadalca Gerda Müllerja. "Der Bomber" je v sezoni 1972/73 kot nogometaš Bayerna dosegel 67 golov, Messi pa je njegov rekord presegel dve koli pred koncem prvenstva. Argentinec bo imel za izboljšanje rekorda na voljo še finalno tekmo španskega pokala.

Messi je s svojo predstavo tako zasenčil odhajajočega trenerja Josepa Guardiolo, ki je na Camp Nouu vodil prvo tekmo po napovedanem odhodu iz kluba. Predzadnja domača tekma najuspešnejšega trenerja v zgodovinski katalonskega kluba bi se kmalu začela zelo slabo, a je rezervnega vratarja Joséja Manuela Pinta že v enajsti minuti rešila vratnica, ki jo je s prostim strelom stresel Sergio Sánchez.

Messi Barcelona Malaga Liga BBVA Španija liga prvenstvo | Avtor: EPA EPA
Barcelona je na drugi strani povedla po prvem pravem napadu, ko sta obrambo Málage po podaji iz kota izigrala Messi in Andrés Iniesta, slednji pa je podal pred gol za lahek vodilni gol kapetana Carlesa Puyola. Málaga je do zasluženega izenačenja prišla dobrih deset minut kasneje, ko je Pinta z izvrstnim strelom z glavo premagal José Rondon. Messi je še pred polčasom zadel za novo vodstvo Barcelone, ko je po prekršku nad Iniesto na robu kazenskega prostora izkoristil precej velikodušno dosojeno najstrožjo kazen.

Po 15 minutah drugega polčasa je Messi prišel v novo priložnost za zadetek, a ga je s startom v zadnji sekundi ustavil gostujoči kapetan Duda in zakrivil novo enajstmetrovko. Argentinec je z močnim strelom še drugič premagal vratarja Cárlosa Kamenija in tako izenačil Müllerjev rekord, dokončno pa je v zgodovino odšel v 64. minuti, ko je po podaji Inieste stekel sam proti vratarju, ga mojstrsko "lobal" in  zabil v prazno mrežo.

Cruyff: "Pep si zasluži počitek"

Pred Barcelonino domačo tekmo proti Málagi, ki bo pred sobotnim mestnim derbijem z Espanyolom predzadnja na Camp Nouu za trenerja Guardiolo, je odločitev svojega nekdanjega varovanca za nenaden odhod iz kluba pozdravil tudi Johan Cruyff. Idejni vodja katalonskega kluba je za športni dnevnik Marca povedal, da razume Guardiolovo odločitev, verjame pa tudi, da se bo nekega dne vrnil v klub.

"Delo je opravljal izjemno dobro in potrebna je moč, da lahko nadaljuješ, še posebej v zelo težkem času, ko se dogajajo spremembe," je razglabljal Cruyff, do prihoda Guardiole najuspešnejši trener v zgodovini Blaugrane, ki pa ga je njegov nekdanji učenec presegel v velikem slogu, s 13 osvojenimi lovorikami v štirih letih. "Vsak živi tako, kot hoče. Guardiola je sprejel to odločitev po dolgem premišljevanju in zdaj se bo spočil. Mislim, da zasluženo," je še dodal Cruyff.

Guardiola bo seveda ostal nerazdružljivo povezan s klubom, kjer se je kot igralec in človek izoblikoval v sloviti mladinski šoli La Masia, v enajst let dolgi igralski karieri na Camp Nouu pa je s Cruyffom kot trenerjem osvojil tudi težko pričakovani evropski naslov leta 1992. Guardiola se je, podobno kot njegov nogometni oče, po upokojitvi vrnil v klub in ga popeljal do cele kopice naslovov in Cruyff ne dvomi, da se bo nekega dne spet vrnil.

"Ne vem pa, če kot trener. Ko prevzameš ekipo, moraš videti, kako gre vse skupaj. Odvisno je od filozofije, (predsednika Joana) Laporte, (športnega direktorja Txikija) Begiristaina in Guardiole ni več tam. Zdaj so drugačni časi, nova mnenja in vsaka podrobnost je pomembna. Vsako leto moraš gledati en košček, (Eric) Abidal je bolan, (David) Villa se bo vrnil po poškodbi ... Vilanova mora voditi reči," se je Cruyff še obrnil proti novemu trenerju Titu Vilanovi.

Španska liga, prestavljene tekme 20. kola:

Getafe : Racing Santander 1:1 (0:0)
Miku (59); Diop (65)
Diop (Racing) je v 25. minuti zapravil enajstmetrovko.

Granada : Espanyol 2:1 (2:0)
Ighalo (29, 35); Vila (54)

Sporting Gijón : Villarreal 2:3 (1:1)
Lora (39), Gálvez (79); Gaspar (19), Senna (43/11-m), Pérez (52)
RK: Sánchez (89/Villarreal)

Atlético Madrid : Real Sociedad 1:1 (0:0)
Fernández (54); Vela (90)
RK: Fernández (74/Atlético)

Barcelona : Málaga 4:1 (2:1)
Puyol (13), Messi (35, 59/obe 11-m, 64); Rondon (26)

Mallorca : Rayo Vallecano 1:0 (0:0)
Castro (62)

Sevilla : Real Betis 1:2 (1:1)
Negredo (5); Etxebarria (43, 90)
RK: Medel (90/Sevilla)

Real Zaragoza : Levante 1:0 (1:0)
Edu Oriol (10)

Athletic Bilbao : Real Madrid 0:3 (0:2)
Higuaín (16), Özil (20), Ronaldo (49)
RK: Martínez (72/Bilbao)
Ronaldo (Madrid) je v 12. minuti zapravil enajstmetrovko.

Valencia : Osasuna 4:0 (0:0)
Aduriz (77, 87), Jonas (83, 88) 
RK: Lekić (45/Osasuna)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.