Šport > Nogomet
49 ogledov

Dan pred finalom: Wembley čaka na noč "fussballa"

Dortmund Bayern Liga prvakov finale Buckinghamska palača ležalnik grb rezerviran
1/32
Reševalni pas/Twitter
Angleški mediji so se dan pred finalom Lige prvakov poglobili v zgodbo o uspehu, ki jo je vse od poloma na Euru 2000 z načrtnim delom začela pisati Nemčija. Ekipi Borussie Dortmunda in Bayerna po prihodu v London čaka novinarska konferenca na Wembleyju. Dortmund pristal brez Maria Götzeja, ki se bo ekipi zaradi obiska zobozdravnika pridružil na dan tekme.

Popolna nemška prevlada, ki smo ji priča v letošnji sezoni Lige prvakov, je novo poglavje dobila že pred nemškim finalom na Wembleyju. Nogometašice Wolfsburga so namreč le nekaj kilometrov stran, na Chelseajevem stadionu Stamford Bridge, v četrtek zvečer z 1:0 premagale Lyon in osvojile žensko verzijo najelitnejšega evropskega klubskega tekmovanja.

Angleški mediji so se v svojih petkovih izdajah in dan pred finalnim obračunom Borussie Dortmund in Bayerna poglobili v razloge, ki so Nemčijo (spet) naredili za svetovno velesilo, potem ko so jo na začetku novega tisočletja na klubskem in reprezentančnem nivoju močno prehiteli največji rivali Angleži, Španci, deloma tudi Italijani. 

"Kako se je nemški nogomet spet našel" so svoj prispevek naslovili pri BBC, medtem ko so pri The Guardianu raziskali prenovo mladinskega pogona, ki se ga je Nemška nogometna zveza (DFB) lotila po slabih predstavah in izpadu z Eura 2000. 

Zdaj opazijo vse talente

V sobotnem finalu bo namreč sodelovalo 26 igralcev, ki so bili vzgojeni v Nemčiji in imajo možnost nastopa za tamkajšnjo izbrano vrsto. Več kot polovica je šla skozi poseben program, ki so ga z namenom poiskati talentirane mladce in jih že pri mladih letih naučiti tehnike in taktike, vpeljali leta 2003.

Pokrili so 366 območij po celotni državi, tisoč honorarno zaposlenih trenerjev pa pri DFB skrbi za otroke, stare od 8 to 14 let. Vsi morajo imeti B-licenco Evropske nogometne zveze (Uefa), od njih pa se pričakuje, da poleg treniranja tudi iščejo nove talente.

"V Nemčiji imamo 80 milijonov ljudi in mislim, da pred letom 2000 veliko talentov nihče ni opazil," je dejal športni direktor zveze Robin Dutt. "Zdaj opazimo vse."

Low Loew Löw Nemčija selektor reprezentanca seznam žoga Euro 2012 | Avtor: EPA EPA

Löw neopredeljen, Adler in Podolski za Bayern

Nemški selektor Joachim Löw se z dodobra "oskubljeno" reprezentanco medtem mudi v Miamiju, kjer bo skupaj z varovanci od daleč spremljal veliki obračun na Wembleyju. Nemci se bodo brez številnih članov izbrane vrste, večina bo seveda igrala prav v finalu, pomerili z Združenimi državami Amerike in Ekvadorjem.

"Seveda bo ta tekma v središču pozornosti tudi za nas. Malce žalosten sem, ker ne morem biti tam. Ampak zame je bilo logično, da ostanem tukaj s fanti. Takšen finale je nekaj zelo posebnega. To je izvrstno za nemški nogomet in zelo uporabno tudi za državno reprezentanco," je s Floride sporočil Löw, ki bo (vsaj na papirju) nevtralen, česar pa ne moremo trditi za ostale člane "Elfa".

"Za nemški nogomet bi bilo dobro, če Bayern ne bi izgubil še tretjega zaporednega finala," je prepričan vratar Hamburga René Adler. "Lani sem bil v Münchnu in tudi kot gledalca me je ranilo v dušo. Lahko si predstavljam, kako grenek in žalosten je bil tisti poraz. Kot kolega in reprezentančni soigralec upam, da se to ne ponovi. Po drugi strani pa rad gledam Dortmund in njihovo napadalno igro."

Srce še vedno pri Bayernu

Podporo Bayernu, večina Nemcev bo v domovini in po svetu sicer navijala za Dortmund, je napovedal tudi njihov nekdanji član Lukas Podolski. Član Arsenala je ohranil stike s številnimi soigralci pri bavarskem velikanu, predvsem Francozom Franckom Ribéryjem.

"Moje srce je seveda še vedno pri Bayernu. Tam imam še vedno veliko prijateljev," je dejal Podolski.

Uefa: zmagovalci Evropske lige v Ligo prvakov

Zmagovalci Evropske lige se bodo od leta 2015 dalje avtomatsko uvrstili v naslednjo sezono Lige prvakov, je v petek sporočil generalni sekretar Uefe Gianni Infantino. Namesto šestih se bo direktno v skupinski del Evropske lige od takrat dalje uvrstilo kar šestnajst ekip, s čimer želijo pri Uefi še povečati prestižnost in mikavnost tekmovanja za morebitne pokrovitelje.

Platini Grosvenor Hotel Uefa kongres Liga prvakov | Avtor: EPA EPA
Predsednik Uefe Michel Platini je na kongresu v Londonu, v angleški prestolnici se je srečal tudi z angleškim prestolonaslednikom princem Williamom, znova pozval k ustanovitvi evropske športne policije, kar je brez posebnega uspeha predlagal že pred šestimi leti.

Zastrupljanje nogometa od znotraj

"Pred šestimi leti sem v odziv na ... Težave s stavami, korupcijo in nameščanjem tekem, kot tudi probleme s huliganizmom in dopingom, pozval k ustanovitvi evropske športne policijske enote. Do sedaj ni bilo nobenega odziva. Glede na pomanjkanje le-tega in pomanjkanje ozaveščenosti s strani politikov, ponavljam svoj poziv," je v Londonu dejal Platini, ki je delegate iz 53 držav članic opozoril, da težave z nameščanjem tekem, stavami, diskriminacijo in finančnimi nepravilnostmi "od znotraj zastrupljajo nogomet".

Platini meni, da bi lahko posebna veja policije pomembno pripomogla v boju s tovrstnimi težavami, vse države pa je pozval, da vsaj zagotovijo vsa pravna sredstva, s katerimi bi se lahko borili s "sleparji", kot jih je poimenoval. V nekaterih primerih tudi to ni dovolj, je priznal Platini, saj se mora nogomet boriti s pravimi "mafijskimi organizacijami".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.