Šport > Nogomet
19 ogledov

De Jong Handanoviću vzel prvo "Madonnino"

Leto Castan Catania AS Roma Serie A Italija liga prvenstvo
1/51
EPA
Juventus se že pred ponedeljkovo tekmo proti Atalanti veseli tretjega zaporednega scudetta. Veselje v taboru belo-črnih se je začelo po debaklu AS Rome pri Catanii (1:4). Samir Handanović prvič v karieri poražen na milanskem derbiju, odločil gol Nigela de Jonga (1:0).

Inter je s še vedno nepremaganim Samirjem Handanovićem, ki v Milanu še ni izgubil niti enega "derbyja della Madonnine", začel mestni obračun z AC Milanom, pri katerem si za obračun na San Siru ni opomogel drugi Slovenec iz mesta mode Valter Birsa.

Inter je po začetnem pritisku, vratar Christian Abbiati je po poigravanju v zadnji vrsti v zadnjem trenutku izbil žogo pred Rodrigom Palaciem in Maurom Icardijem, prepustil pobudo rdeče-črnim. Handanović je prvič resneje posredoval, ko tu niti ne bi bilo potrebno – Ljubljančan je ustavil "bombo" Maria Balotellija z velike razdalje, ko je glavni sodnik Mauro Bergonzi igro že ustavil zaradi prekrška.

Mexès ušel novi izključitvi

In to je bila njegova glavna zaposlitev tudi v naslednjih minutah, ko je pokazal prva rumena kartona Andrei Ranocchii in Philippu Mexèsu, ki je grobo z brco od zadaj ustavil protinapad Icardija in morda ušel celo hujši kazni. Juto Nagatomo je v enajsti minuti izvrstno prodrl v kazenski prostor po boku, a njegova podaja je našla le roke dobro postavljenega Abbiatija, ki je rešil gotov zadetek.

V 25. minuti je zapretil tudi Milan, Adel Taarabt je z vizionarsko podajo skozi obrambo črno-modrih našel vtekajočega Mattio De Sciglia, a je mladi Milančan namesto podaje divje ustrelil v stranski del mreže. Kaká je skušal tri minute kasneje z zvitim strelom na prvo vratnico presenetiti Handanovića, a je Ljubljančan tudi pokrit prisebno ujel žogo.

Kaká blizu evrogola Handanoviću

Nekdanjega kapetana slovenske reprezentance je v 37. minuti srečno rešila njegova najboljša prijateljica prečka, ko ga je z volejem po hitrem protinapadu z velike razdalje fantastično poskušal premagati Kaká. Brazilec, daleč najnevarnejši posameznik na zelenici, je zaključil polčas z novim strelom po podaji Taarabta, ki pa je po težkem voleju zletel visoko na tribuno.

Drugi polčas se je po pravi uspavanki v prvih desetih minutah razživel šele v nadaljevanju. Najprej je po podaji s strani nevarno z glavo ustrelil Mexès, a je meril precej nenatančno mimo vrat Handanovića. Kar ni uspelo Mexèsu, je v 65. minuti Nigelu de Jongu, ki je po podaji Balotellija s prostega strela osamljen zabil žogo z glavo mimo Handanovića za noro slavje pred južno tribuno rdeče-črnih.

Odgovor Interja bi bil kmalu silovit, toda strel Palacia je po lepi globinski žogi v kot preusmerila obramba Milana. V 77. minuti se je mreža Handanovića znova zatresla, a so sodniki gol po strelu Balotellija z roba kazenskega prostora upravičeno razveljavili zaradi prepovedanega položaja, v katerem je bil rezervista Giampaolo Pazzini, ki je pred Handanovićem preusmeril žogo v mrežo.

Juventus Atalanta Torino Serie A Italija liga prvenstvo Vidal soigralci očala | Avtor: Facebook Facebook
Milan je brez večjih težav zdržal vse do sodnikovega dodatka, ko se je ena redkih priložnosti ponudila Diegu Militu, ki pa mu že v 92. minuti ni uspelo resneje ogroziti vrat Abbiatija. Po zmagi na derbiju, ki je minil povsem v senci dogodkov zadnjih dni in predčasnega slavja Juventusa, se je Milan v boju za Evropsko ligo petemu Interju približal na vsega tri točke zaostanka.

Roma predala scudetto Juvetu

Tretji zaporedni scudetto roma v vitrine Juventusa, ki je brez boja ohranil svoj monopol na Apeninskem polotoku po zaslugi poraza AS Rome. Rimljani, njihovi najresnejši tekmeci za italijanski vrh v zadnjih letih, bi lahko torinsko slavje prestavili vsaj za en dan, a jim je tako kot v zadnjih 44 letih na Siciliji zmago spektakularno preprečila Catania in končala njihov niz devetih zmag.

Zadnji Sicilijanci so povsem potolkli "sinove volkulje" in Mariano Izco je že v prvem polčasu zadel dvakrat za šok v vrstah gostov, ki jih je vsaj malce razveselil gol kapetana Francesca Tottija. Vodstvo Catanie je kmalu po začetku drugega polčasa znova povečal Gonzalo Bergessio, Pablo Barrientos pa je z izvrstnim strelom z levico še četrtič matiral Morgana De Sanctisa.

Conte: Tudi legendarni trenerji niso slavili trikrat zapored

De Sanctis je v zaključku tekme rešil še bolj boleč poraz, ki je Romo pustil na neulovljivem zaostanku osmih točk za novimi (starimi) prvaki, ki v ponedeljek gostijo Atalanto, na nedeljski derbi v prestolnico pa bodo prišli z rekordnim 32. naslovom, tretjim zaporednim pod vodstvom Antonia Conteja, ki se je pred dnevi zapletel v vročo izmenjavo mnenj z Rominim strategom Rudijem Garcio.

"Scudetto je vedno nekaj posebnega, še posebno tretji zapored, kar se nam do sedaj še ni zgodilo," je v nedeljo, pred Rominim gostovanjem na Siciliji, povedal Conte. "Tudi legendarni trenerji niso uspeli naslova osvojiti trikrat zapored."

Garcia predal boj že pred tekmo

Da je boja za naslov konec, je bil že pred nedeljskimi tekmami prepričan Garcia. Trener Rome bi lahko s svojimi varovanci pri Catanii sicer matematično še ostal v boju za naslov, a je francoski strateg že v soboto menil, da Rimljani v boju za scudetto potrebujejo čudež.

"Bitke za naslov je konec in naš rezultat ne bo spremenil ničesar. Toda vseeno bomo igrali na zmago, ker želimo še podaljšati naš niz," je na sobotni novinarski konferenci dejal Garcia, ki ga je torinski kolega Conte pred dnevi označil za "provincialnega".

Oboji zaslužni za rekordni sezoni

"Čestitamo Juvetu, ki je velika ekipa z izvrstnimi igralci. Rekordna sezona je deloma naša zasluga, tako kot je deloma tudi njihova za našo," je še dodal Garcia, čigar klub tako kot na začetku sezone, ko so se prebudili apetiti celo za težko pričakovani scudetto, znova niza zmage (zdaj je pri devetih zaporednih). Giallorossi bi morali prvič po sezoni 1970/71 zmagati v Catanii, da bi teoretično še ostali v boju za naslov.

"Težko bo, toda želimo si igrati dobro in dati vse od sebe, četudi je nepomembno v smislu naslova," je še pristavil nekdanji trener Lilla.

Kurtić "podal", Krhin, Cesar in Lazarević še naprej v težavah

Jasmin Kurtić je na medsebojni tekmi z reprezentančnima kolegoma Boštjanom Cesarjem (ni ga bilo v ekipi) in Dejanom Lazarevićem (na klopi) potisnil Chievo še globlje v težave v boju za obstanek in sodeloval pri edinem golu Torina v Veroni (1:0).

Belokranjec je po podaji iz kota v 54. minuti duhovito preusmeril žogo s peto, okroglo usnje pa se je od Gennara Sarda nesrečno odbilo v mrežo. Chievo je ostal na 16. mestu, a ga lahko dve tekmi pred koncem prvenstva v "rdečo cono" potisne morebitna zmaga Sassuola. Črno-zeleni lovijo tudi Bologno z Renejem Krhinom, ki ima po remiju pri Genoi le točko več (0:0). Mladi vezist je odigral praktično celo tekmo in zelenico zapustil v 88. minuti.

Palermo z Anđelkovićem nazaj v Serie A

Na Siciliji je bilo veselo že v soboto, ko si je Palermo leto dni po izpadu v Serie B priigral takojšnji povratek med elito z zmago proti Novari. Varovanci trenerja Giuseppeja Iachinija so s Sinišo Anđelkovićem v prvi postavi potrebovali le točko z gostovanja, a po golu argentinskega vezista Franca Vázqueza tik pred polčasom dobili še šesto tekmo zapored.

Rožnati z 78 točkami kar za 16 točk vodijo pred drugouvrščenim Empolijem. Sicilijanci so sezono po izpadu v Serie B začeli z nekdanjim vezistom italijanske reprezentance Gennarom Gattusom, a je divji lastnik Maurizio Zamparini hitro izgubil potrpljenje in po nekaj slabih rezultatih opravil zdaj že obvezno trenersko menjavo.

Iachini je vodenje kluba prevzel septembra in hitro stabiliziral ekipo, pod vodstvom nekdanjega člana rožnato-črnih pa so igralci nanizali 18 tekem brez poraza in vse od njegovega prihoda izgubili le eno tekmo. Zamparini, ki je v svoji karieri zamenjal že slabih 30 trenerjev, samo lani v Serie A tri, od tega sta dva opravila dva mandata, se je za radio Sportiva že pohvalil, da je bil najem Iachinija njegova najboljša odločitev v zadnjih desetih letih ... 

Italijanska liga, 36. kolo:

Catania : AS Roma 4:1 (2:1)
Izco (26, 34), Bergessio (55), Barrientos (79); Totti (37)

ChievoVerona : Torino 0:1 (0:0)
Sardo (54/a.g.)
RK: Pellissier (66/Chievo)
Lazarević je bil na klopi, Cesarja (oba Chievo) ni bilo v ekipi, Kurtić (Torino) je odigral celo tekmo.

Genoa : Bologna 0:0
Krhin (Bologna) je igral do 88. minute.

Parma : Sampdoria 2:0 (1:0)
Cassano (8), Schelotto (90)

Udinese : Livorno 5:3 (5:2)
Di Natale (19, 45), Agyemang-Badu (21), Pereyra (34), Silva (44); Paulinho (13, 29), Mesbah (88)
Di Natale (Udinese) je v 18. minuti zapravil enajstmetrovko.

AC Milan : Inter 1:0 (0:0)
De Jong (65)
Birse (Milan) ni bilo v ekipi, Handanović (Inter) je odigral celo tekmo.

Postavi

Milan: Abbiati; De Sciglio, Rami, Mexès, Constant (od 86. Abate); De Jong, Montolivo; Poli (od 72. Muntari), Kaká (od 76. Pazzini), Taarabt; Balotelli. Na klopi: Amelia, Gabriel; Zapata, Bonera, Honda, Essien, Emanuelson, Robinho, El Shaarawy.

Inter: Handanović; Ranocchia, Samuel, Rolando; ‎ Jonathan (od 78. Álvarez), Hernanes, Cambiasso (od 70. Guarín), Kovačić, Nagatomo; Palacio, Icardi (od 82. Milito). Na klopi: Castellazzi, Carrizo; Zanetti, Andreolli, Campagnaro, D'Ambrosio, Kuzmanović, Taider, Botta.

Sodnik: Mauro Bergonzi (Genova).

Ponedeljek ob 19.00:
Lazio – Hellas Verona

Ob 21.00:
Juventus – Atalanta

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.