Šport > Nogomet
20 ogledov

Décima na čakanju: Dortmund po infarktu v finale

Jürgen Klopp Borussia Dortmund
1/36
EPA
Borussia Dortmund je zadržala ogromno prednost s prve tekme in po infarktnem zaključku izločila Real Madrid v polfinalu Lige prvakov (2:0). Kraljevi klub je bil z goli Karima Benzemaja in Sergia Ramosa v zadnjih minutah celo blizu epski zmagi, ki bi ga popeljala v londonski finale, a je kraljevemu klubu na koncu zmanjkalo časa.

Le še en gol je potreboval Real Madrid, da bi se po velikem porazu na prvi tekmi čudežno vrnil proti Borussii Dortmund, a so varovanci Joséja Mourinha kot prva ekipa v zgodovini tekmovanja vseeno še tretjič zapored izpadli iz polfinala Lige prvakov. Veliko bo govora o tem, kaj bi bilo, če bi bilo, če bi predvsem realovci izkoristili svoje priložnosti v prvem polčasu, čeprav so bili izjemno zapravljivi tudi nemški prvaki.

Na krilih domačih navijačev je Real do prve velike priložnosti prišel v četrti minuti, ko je žogo na robu kazenskega prostora ukradel Luka Modrić, v prostoru pa je z izvrstno podajo Gonzala Higuaína našel Mesut Özil, a je Argentinec streljal točno v kapetana gostov Romana Weidenfellerja.

Dortmund kljub začetnemu naletu ni začel z "nabijanjem", z nekaj lepimi izmenjavami pa večkrat pokazal, da na Bernabéuu igra brez strahu. Robert Lewandowski, s štirimi zadetki nesporni junak prve tekme, je po podaji s strani v šesti minuti z glavo ogrel dlani Diega Lópeza. Nov strel je proti golu gostov zletel v osmi minuti, ko je Özil našel Cristiana Ronalda, a je prvi strelec Lige prvakov meril visoko na tribuno.

Prva menjava Kloppa in priložnost Özila

Če je Mourinho po prvi tekmi kritiziral svoje varovance, ki so po njegovem mnenju premehko postopali s poljskim ostrostrelcem, je Lewandowski kljub kritikam spet ostal povsem sam v 13. minuti, ko si je po podaji s prostega strela s prsmi ustavil žogo, toda meril točno v Lópeza. Po identični akciji je takoj zatem v priložnost prišel še Ronaldo, a tudi on v padcu zadel vratarja, v boju za odbito žogo pa je v kazenskem prostoru padel Higuaín. Sodnik Howard Webb ni zapiskal.

Nor začetek tekme je novo poglavje dobil že minuto kasneje - Jürgen Klopp je poškodovanega Maria Götzeja takrat zamenjal s Kevinom Grosskreutzom, po podaji Modrića pa je povsem sam pred Weidenfellerja prišel Özil. Nekdanji nogometaš dortmundskih večnih rivalov Schalkeja 04 je žogo poslal mimo gola, na drugi strani pa ignoriral krike osamljenega Ronalda.

Borussia je po 30 minutah igre povsem umirila beli balet, ki je začel plesati po nemških notah,. Umirilo se je tudi občinstvo, medtem ko so televizijske kamere že začele iskati žalosten pogled kapetana Ikerja Casillasa na klopi Reala. Domači so se do konca polčasa ujeli v celo serijo večinoma upravičeno dosojenih prepovedanih položajev, medtem ko je vratar Weidenfeller kradel sekunde brez opozorila.

Dortmund navidez povsem varen ...

Ronaldo Gündogan Real Madrid Borussia Dortmund Liga prvakov polfinale | Avtor: EPA EPA
V drugem polčasu je prvi zapretil Lewandowski, čigar strel znotraj kazenskega prostora je zletel visoko preko domačih vrat. Po bliskovitem protinapadu in podaji v prostor je imel Poljak pred Lópezom na nogi verjetno odločilni gol v gosteh, a se je njegov silovit strel od prečke odbil v polje. Mourinho je vse karte na mizo postavil v 57. minuti, ko je Higuaína ob žvižgih zamenjal Karim Benzema, branilca Fábia Coentrãa pa napadalni vezist Kaká.

López je s čudežno obrambo v 62. minuti rešil gotov zadetek nemških prvakov, potem ko je Marco Reus na drugi vratnici našel povsem samega Ilkayja Gündogana, ki je zadel španskega vratarja v "polnem iztegu". Ronaldo je eno redkih priložnosti, že prej je Mourinho z zadnjo menjavo v igro namesto Xabija Alonsa poslal Samija Khediro, v 70. minuti s strelom iz koraka poslal preko vrat.

Mimo vratnice Weidenfellerja je za las v 72. minuti po podaji s strani meril tudi rezervist Kaká, minute pa so se naglo iztekale. Lewandowski je v 76. minuti zapravil še eno izvrstno priložnost za vodilni zadetek, ko je njegov strel pred Lópezom odlično blokiral Michael Essien. Realovci so huronsko protestirali deset minut pred koncem tekme, ko Webb ni videl igranja z roko Matsa Hummelsa na robu kazenskega prostora, s čimer je izvrstni branilec preprečil pobeg Ronaldu.

... toda gol Benzemaja začel norijo

Mreža Dortmunda se je le zatresla v 83. minuti. Benzema je pred Weidenfellerjem pričakal podajo s strani in jo poslal pod prečko. Weidenfeller je dve minuti kasneje ustavil prosti strel Özila in nato še ujel žogo po poskusu Ramosa. Real je silovito pritisnil, Klopp pa je za zavlačevanje opravil šele svojo drugo menjavo in z igrišča poslal Lewandowskega.

Weidenfeller je bil na mestu tudi v 88. minuti, ko je izpod svoje prečke izbil strel Benzemaja, Borussia pa se je še naprej na vse kriplje branila. Bernabéu je dobesedno ponorel še isto minuto - po podaji na drugo vratnico je Benzema v kazenskem prostoru našel Ramosa, kapetan Reala pa je zadel žogo še drugič v večeru poslal pod prečko in napovedal infarkten zaključek tekme.

Ob izteku druge minute podaljška je po kotu najvišje skakal Ramos, toda z glavo zgrešil. Zaključek tekme za infarkt je Borussia vseeno zdržala brez večjih težav, igralci pa so ob zadnjem sodnikovem žvižgu od olajšanja ponoreli in stekli na igrišče. Kraljevemu klubu tako ostaja le še bitka za španski pokal, medtem ko ima Dortmund že rezervirano vstopnico za Wembley, kjer jih čaka zmagovalec jutrišnjega para Barcelona-Bayern München.

Liga prvakov, polfinale, druga tekma:

Real Madrid : BORUSSIA DORTMUND 2:0 (0:0) /1:4/
Benzema (83), Ramos (88)

Postavi

Madrid: López; Essien, Ramos, Varane, Coentrão (od 57. Kaká); Alonso (od 67. Khedira), Modrić; Di María, Özil, Ronaldo; Higuaín (od 57. Benzema). Na klopi: Casillas; Pepe, Khedira, Kaká, Benzema, Albiol, Morata.

Dortmund: Weidenfeller; Piszczek, Subotić, Hummels, Schmelzer; Gündogan, Bender; Błaszczykowski (od 90. Santana), Götze (od 14. Grosskreutz), Reus; Lewandowski (od 87. Kehl). Na klopi: Langerak; Santana, Kehl, Leitner, Şahin, Grosskreutz, Schieber.

Sodnik: Howard Webb (Anglija).

/X:Y/ - v poševnicah je izid prve tekme
AB - z velikimi tiskanimi črkami je zapisana ekipa, ki je napredovala

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.