Šport > Nogomet
4 ogledov

Dedič sestrelil albanske orle - 2:1!

Matavž (desno) je zabil vodilni zadetek Slovencev v Toftirju. (Foto: EPA)
1/12
Žurnal24 main
Slovenska nogometna reprezentanca je z enajstmetrovko Zlatka Dediča v 90. minuti premagala Albanijo (2:1). Slovenci so povedli z golom Milivoja Novakoviča, Ervin Bulku pa je izenačil s pravim evrogolom.
TUKAJ si lahko pogledate galerijo iz Tirane, TUKAJ pa preberete izjavo Matjaža Keka po koncu tekme!

Z gostovanja v Albaniji se Slovenija vrača s prvo zmago v letu 2011, za katero je iz enajstih metrov v 90. minuti tekme zadel Zlatko Dedič. Slovenci so dolgo časa vodili in nadzirali potek srečanja, potem ko je Milivoje Novakovič zabil že v 24. minuti prvega polčasa, nato pa je trenutek mojstrstva v režiji Ervina Bulkuja botroval izenačenju. Zlatan Ljubijankič je po podaji Josipa Iličića v eni zadnji akcij tekme pametno izsilil najstrožjo kazen, Dedič pa ni imel usmiljenja. Selektor Matjaž Kek je priložnost za igro v drugem polčasu ponudil tudi povratniku Goranu Šukalu, reprezentančni debi pa je za nekaj minut namenil tudi Siniši Andjelkoviću.

Selektor je tekmo sicer začel z rahlo obolelim Jasminom Handanovičem v vratih in z Arminom Bačinovićem ter Andražem Kirmom v zvezni vrsti. Polčas brez večjih presežkov je Slovenija dobila z golom v 24. minuti, ko je Aleksander Radosavljevič ukradel žogo na sredini igrišča in lepo zaposlil Novakoviča, ki je matiral domačega vratarja s strelom ob vratnici.

Večjih razburjenj prvih 45 minut ni ponudilo, toda Kekovi fantje so domače "orle" ves čas držali na več kot varni razdalji. Novakovič in Tim Matavž sta vršila stalen pritisk na njihovo zadnjo vrsto, tako da Albanci izdelanih akcij praktično sploh niso imeli. Slovenci sicer niso briljirali, a zadetek iz protinapada je po mnogih napakah albanske zvezne vrste visel v zraku. Izvrstni Radosavljevič je prepotrebno zadnjo podajo v 24. minuti prispeval z odliko.

Dedič je pred začetkom drugega polčasa zamenjal Matavža in se takoj znašel v "smrtni" priložnosti. Podajo Kirma z levega boka je napadalec Bochuma preusmeril mimo vrat. To je bilo tudi vse, kar si je pametnega uspela pripraviti Slovenija v naslednjih 20 minutah. Albanci so začeli igrati, izenačili pa s pravim evrogolom Bulkuja, potem ko je Lorik Cana ukradel žogo Kirmu in ga idealno zaposlil za fantastičen volej pod prečko Handanoviča. Nekaj minut prej je vstopil Josip Iličić in prav on se je za dlako približal zadetku, svojemu prvemu reprezentančnemu.

Najprej ga je v 70. minuti v idealno priložnost porinil Ljubijankić, a je "Jojo" iz neposredne bližine slabo streljal, žoga pa bi brez albanskega branilca na golovi črti vseeno zatresla mrežo. Žal se to ni zgodili niti čez tri minute, ko je Iličić fantastično izvedel prosti strel, presenetil vratarja s strelom na daljšo vratnico, toda stresel le okvir vrat. Kljub temu, da je znova ostal brez zadetka, pa Iličić ni odnehal in z izvrstno globinsko žogo zaposlil Ljubijankića, ki je padel za zmagovito enajstmetrovko.

Prijateljska tekma, Tirana:

Albanija : Slovenija 1:2 (0:1)
Bulku (62); Novakovič (24), Dedič (90/11-m)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.