Šport > Nogomet
2997 ogledov

Dekleta zahtevala enako plačilo kot moški, ugotovitev sodišča šokira

ameriška ženska nogometna reprezentanca Epa
Sodišče je v odločitvi zapisalo, da so ameriške nogometašice, ki so se za tožbo odločile, ker naj bi imele slabše finančne pogoje kot moški, v resnici plačane bolje kot njihovi kolegi.

Sodišče v Kaliforniji je zavrnilo zahtevo ženske nogometne reprezentance ZDA, da bi bila enako plačana kot moška reprezentanca. Američanke so sicer svetovne prvakinje.

Sodnik je tako presodil v korist ameriške nogometne zveze. V 62 strani dolgem pojasnilu je navedel (pri čemer ni bilo zapisanega datuma), da so igralke že odbile dogovor, ki bi jim prinesel takšne plače kot članom moške reprezentance.

"Zgodovina pogovorov kaže, da je ženska reprezentanca odbila predlog, da bo enako plačana kot moška in da je odbila višje nagrade za večjo osnovno plačo in zajamčeno več igralk v pogodbi," je pojasnil sodnik in nadaljeval: "Kumulativno in povprečno po tekmi je bila ženska reprezentanca bolje plačana od moške v tistem obdobju."

Okrožni sodnik je prav tako zavrnil trditve nogometašic, da niso imele enakih pogojev, kar zadeva potovanja, treninge in nastanitve.

O vsem tem bo sicer po novem odločala višja instanca, sojenje je predvideno za 16. junij.

"Nikoli se ne bomo nehale boriti za enakost," je na Twitterju zapisala ena zvezdnic ekipe Megan Rapinoe.

Dekleta se na razsodbo nameravajo pritožiti.

Komentarjev 1
  • 6a6330cf643e6297e0f11772a01ce2d9c0c144b1 13:10 02.maj 2020.

    Samo sprašujem se če bi se te nogometašice v duhu enakopravnosti strinjale s tem, da bi bile plače v nogometu vezane na povprečne plače v gospodarstvu pod enakimi pogoji dela. Vsak si enkaopravnost razlaga po svoje, ceno pa vedno določi ...prikaži več trg glede na promet.