Šport > Nogomet
334 ogledov

Delavci že več mesecev brez plač

delavci sp 2020 katar gradbišče Epa
Tuji delavci na enem od gradbišč za SP 2022 v Katarju po podatkih organizacije za človekove pravice Amnesty International že več mesecev niso prejeli plač. Za eno od katarskih podjetij delajo fasado na stadionu Al Bayt na severu emirata.

Kot pišejo na Amnesty Interational, kakšnih 100 delavcev že sedem mesecev ni dobilo dohodka, oziroma so bili zaradi "finančnih tveganj" plačani neredno, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na poročilo so se že odzvale oblasti v Katarju, kjer zatrjujejo, da ne bodo trpeli izkoriščanja delavcev. Omenjeno podjetje so zato že finančno kaznovali, dokler pa ne bodo poplačali vseh obveznosti do zaposlenih, pa je Katar s tem podjetjem prekinil tudi sodelovanje.

delavci sp 2020 katar gradbišče | Avtor: Epa Epa

A zgodba je nova le v odnosu do enega podjetja. Iz Katarja je bilo že večkrat slišati, da tamkajšnji delodajalci izkoriščajo tujo delovno silo. Najbolj pogosta očitka sta vezana na zelo nizke plače in izredno slabe pogoje dela.

V Katarju pa trdijo, da so razmere pred nogometnim mundialom z reformami močno izboljšali. Med drugim so za tujo delovno silo močno omilili tudi pravila odhoda iz države. Napredek je Katarju potrdila tudi Organizacija za delo pri Združenih narodih (ILO).

Pri Amnesty International pa odgovarjajo, da podjetja v Katarju še vedno brez težav izkoriščajo tujo delovno silo, kar nazorno prikazuje prav primer neizplačanih zaslužkov in to prav na najpomembnejšem projektu države - nogometnem SP.

Primer se je začel premikati v pravo smer, a šele, ko je Amnesty International vpletel oblasti v Katarju in predstavnike Mednarodne nogometne zveze Fife. Preostali denar naj bi delavci namreč dobili že v prihodnjih dneh.

delavci sp 2020 katar gradbišče | Avtor: Epa Epa

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.