Šport > Nogomet
25 ogledov

Demonstracija moči: Bayern nadigral City

Manuel Pellegrini (desno) je bil po El Clasicu mnenja, da bi si Real zaslužil vs
1/38
EPA
Bayern je v prvih 80 minutah povsem nadigral Manchester City in zakorakal proti vrhu skupine D (1:3). Manchester United se iz Donecka vrača s točko (1:1). V skupini B je Real Madrid doma zanesljivo odpravil København (4:0), Juventus in Galatasaray pa sta se v Torinu razšla z delitvijo točk (2:2). V skupini C je Olympiacos v gosteh premagal Anderlecht (0:3), z enakim izidom je PSG doma ugnal Benfico (3:0).

Na razprodani stadion Etihad je pripotovalo tudi okrog 4000 navijačev Bayerna, ki pa v uvodnih minutah ob razgretih privržencih Manchester Cityja niso prišli na svoj račun. Zato pa se je po začetnem otipavanju to spremenilo že v 6. minuti, ko je zadel Franck Ribéry. Francoz si je zaustavil dolgo žogo Rafinhe z desne strani kakšnih 30 metrov od gola, se za nekaj korakov približal vratom, nato pa močno sprožil v bližnji spodnji kot vrat Joea Harta, ki bi moral posredovati bolje.

V naslednjih trenutkih so Bavarci še naprej kontrolirali sredino terena, s kvalitetno posestjo žoge so domačinom preprečevali večji pritisk na gol Manuela Neuerja, sami pa so izgledali nevarno, kadar so napadli. V 16. minuti je David Alaba prebil desni bok Angležev, podal v sredino, odbito žogo pa je Toni Kroos poslal mimo gola. Bayern je obrambno linijo postavil zelo visoko in oteževal organizacijo napada domačih. V 31. minuti je Arjen Robben prišel do žoge po dolgem prenosu in odbitku, preigral je Matijo Nastasića, nato pa meril mimo daljše vratnice, ko bi lahko podal Thomasu Müllerju na drugi vratnici. Minuto kasneje je Alaba spet prodrl pred vrata, tokrat se je končalo z žogo v naročju Harta. Do konca polčasa je Bayern še naprej dominiral in na odmor odnesel minimalno prednost.

City popravil vtis v končnici

Na začetku drugega polčasa je City vendarle pokazal več odločnosti, toda nekaj zaporednih kotov ni pretirano pretreslo bavarske obrambe. Na drugi strani je v 54. minuti odgovoril Robben, strel Nizozemca z okrog 20 metrov so domači ravno dovolj blokirali, da ni zadel cilja. To je bila le napoved novega zadetka Nemcev. Po dolgi podaji Danteja se je Müller uspel izogniti "offside zanki", mirno sprejel žogo in preigral Harta, nato pa zabil v prazno mrežo za 0:2. Le štiri minute kasneje je bil obračun praktično odločen. Fernandinho je izgubil žogo na sredini v dvoboju s Kroosom, slednji je hitro našel vtekajočega Robbna, Nizozemec je opravil s Pablom Zabaleto v dvoboju ena na ena in še tretjič ugnal domačega čuvaja mreže.

Kljub visokemu vodstvu so gostje še naprej diktirali tempo, Robben in Kroos sta kmalu zapravila še vsak po eno priložnost. Domači navijači so skoraj povsem utihnili, slišati je bilo le še petje Bavarcev, ki so se odločili za ironičen napev (Football is coming home). "Die Roten" so še naprej poniževali gostitelje s svojo igro kratkih podaj, pravzaprav je četrti gol gostov visel v zraku. V 77. minuti je Müller zadel vratnico, na drugi strani pa je prvo pravo priložnost za domače zapravil James Milner. Tri minute kasneje pa so Meščani le ujeli priključek, ko se je rezervist Alvaro Negredo lepo obrnil na robu kazenskega prostora in poslal okroglo usnje v zgornji desni kot gola Neuerja.

Zadetek je prebudil Angleže, agresivnejša igra je kmalu obrodila sadove. V 86. minuti je Yaya Touré stekel sam proti vratom gostov, s hrbta ga je zrušil Jerome Boateng in upravičeno prejel rdeči karton. City je imel na voljo prosti strel iz zelo ugodnega položaja le 17 metrov od gola, k žogi je stopil rezervist David Silva in zadel prečko. Domači so bili tako le centimetre stran od popolnega povratka v srečanje. V 89. minuti je Milner prebil desni bok Bayerna, našel Negreda na drugi vratnici, Španec pa je z glavo za las zgrešil okvir vrat. Bavarci so tako le prišli do zaslužene zmage in so trdno na poti k prvemu mestu v skupini D.

Real Madrid København | Avtor: EPA EPA
Cristiano in Di María za visoko zmago

Madridski Real je pričakovano hitro prevzel vajeti igre v svoje roke proti Københavnu, Karim Benzema je že v 6. minuti zapravil lepo priložnost na tekmi, ki jo je na svojem solo debiju v Ligi prvakov sodil Primorec Matej Jug. Premoč Špancev je po prodoru in predložku Marcela v 21. minuti kronal Cristiano Ronaldo, Portugalec je zadel z glavo, potem ko je ostal sam na drugi vratnici. Nedolgo zatem je Ángel di María idealno povratno podajo Benzemaja s približno enajstih metrov poslal mimo desne vratnice, ko bi enostavno moral podvojiti prednost. Nato so do sape prišli tudi Danci, nanizali nekaj domiselnih akcij, a brez pravega zaključka vse do 41. minute, ko je po kotu visoko skočil Mathias Jørgensen, njegov strel pa je s črte izbil Luka Modrić in tako mrežo Ikerja Casillasa, ki se je po devetih mesecih vrnil v gol na stadionu Santiago Bernabéu, ohranil nedotaknjeno.

Tudi drugi polčas je minil v znamenju dominacije Madrida, Dani Carvajal bi lahko kmalu po začetku povišal na 2:0. Po nekaj zapravljenih priložnostih je Cristiano dokončno odločil tekmo v 66. minuti, tokrat mu je predložek na glavo poslal Di María. Pet minut kasneje se je Argentinec še sam vpisal med strelce, ko je rutinirano zaključil hiter protinapad gostiteljev. Povsem ob koncu je Di María še drugič premagal danskega vratarja, potem ko je pobral odbito žogo in zadel s plasiranim strelom ter postavil končni izid v Madridu (4:0). 

Galata neporažen iz Torina

Na drugi tekmi skupine B je Roberto Mancini prvič sedel na klopi Galatasaraya na gostovanju pri Juventusu in takoj iztržil pomemben remi (2:2). Italijani so v prvem polčasu sicer imeli terensko pobudo, a niso bili konkretni. Kazen je prišla v 36. minuti, ko je Didier Drogba izkoristil slabo povratno podajo Leonarda Bonuccija in matiral Gigija Buffona. Kljub priložnosti Fabia Quagliarelle v zaključku so Turki prednost zadržali do polčasa.

Sneijder Drogba Juventus Galatasaray | Avtor: EPA EPA
V drugem delu je Stara dama skušala pritisniti, toda gostujoča obramba se je dobro držala. V 78. minuti pa je Nordin Amrabat v kazenskem prostoru podrl Quagliarello, enajstmetrovko pa je mirno izkoristil Arturo Vidal. Galata je izgubil zagon in po predložku Andree Pirla, ki ga je v zadetek z glavo spremenil Quagliarella v 87. minuti, se je zdelo, da bodo točke ostale na Juventus Areni. Toda že v naslednjem napadu je Drogba spustil žogo za Umuta Buluta, ki je z leve strani premagal Buffona za remi v Torinu.

"Zaradi poteka tekme ni lahko sprejeti tega remija. To za nas ni pozitiven izid, saj se bomo z Galatasarayem borili za napredovanje. Tudi lani smo začeli slabo v skupini. Če se bo izšlo tako kot lani, potem bo vse v redu," je po srečanju povedal najbolj opazen v vrsti domačih, napadalec Quagliarella.

Giggs s svojim 145. nastopom prehitel Raúla

V enajsterico Manchester Uniteda se je za gostovanje pri Šahtarju v Donecku vrnil Robin van Persie, a Danny Welbeck je bil tisti, ki je četo Davida Moyesa po dokaj mirnem uvodu v srečanje popeljal v vodstvo v 18. minuti. Asistenco je prispeval Marouane Fellaini. To je bil sicer obračun brez številnih priložnosti, čeprav so Ukrajinci imeli pobudo. Po zapravljeni priložnosti Van Persieja v drugem polčasu pa je moštvu Mircee Lucescuja zasluženo izenačenje prinesel Brazilec Taison v 76. minuti, ko je srečno prišel do žoge in z desetih metrov matiral Davida de Geo. V končnici je imel domači napadalec še eno priložnost, a ostalo je pri remiju (1:1).

Baskovski Real Sociedad je po še eni simpatični predstavi v skupini A spet ostal brez točk, tokrat je bil srečnejši in spretnejši Bayer Leverkusen (2:1). Oba gola so Nemci dosegli v sodnikovem dodatku. V zaključku prvega dela je zadel kapetan Simon Rolfes, v 92. minuti pa je zmago "farmacevtom" prinesel Jens Hegeler. Na začetku drugega polčasa je za Baske iz enajstmetrovke zadel Carlos Vela.

Kostas Mitroglou Anderlecht Olympiacos | Avtor: EPA EPA
Zlatan dvakrat, Mitroglou trikrat

V skupini C je prvo mesto najbrž rezervirano za Paris Saint-Germain. Francozi so po visoki zmagi v Pireju tokrat napolnili še mrežo Benfice, pri kateri Jana Oblaka ni bilo v postavi. Že po dobre pol ure je bil obračun na Parku princev odločen, Zlatan Ibrahimović je dosegel dva, branilec Marquinhos pa en zadetek za gladko zmago (3:0).

Tudi druga tekma skupine se je končala z identičnim rezultatom, le da so se v Bruslju veselili gostje - nogometaši Olympiacosa. Junak srečanja je bil napadalec Kostas Mitroglou, ki mu je v prestolnici Evropske unije uspel "hat-trick". Pri izidu 0:1 je imel Anderlecht sicer na voljo enajstmetrovko, zapravil jo je Srb v vrstah Belgijcev Aleksandar Mitrović.

Liga prvakov, skupinski del, 2. kolo:

Skupina A

Bayer Leverkusen : Real Sociedad 2:1 (1:0)
Rolfes (45), Hegeler (92); Vela (52/11m)

Šahtar Doneck : Manchester United 1:1 (0:1)
Taison (76); Welbeck (18)

Lestvica: 1. Manchester United 4 točke, 2. Šahtar 4, 3. Leverkusen 3, 4. Real Sociedad 0.

Skupina B

Juventus : Galatasaray 2:2 (0:1)
Vidal (78/11m), Quagliarella (87); Drogba (36), Bulut (88)

Real Madrid : FC København 4:0 (1:0)
Cristiano Ronaldo (21, 66), Di María (71, 90)

Lestvica: 1. Real Madrid 6 točk, 2. Juventus 2, 3. København 1, 4. Galatasaray 1.

Skupina C

Anderlecht : Olympiakos 0:3 (0:1)
Mitroglou (17, 56, 72)
Mitrović (Anderlecht) je v 25. minuti zastreljal enajstmertovko.

Paris Saint-Germain : Benfica 3:0 (3:0)
Ibrahimović (5, 30), Marquinos (25)
Jan Oblak (Benfica) ni bil v postavi.

Lestvica: 1. PSG 6 točk, 2. Olympiacos 3, 3. Benfica 3, 4. Anderlecht 0.

Skupina D

CSKA Moskva : Viktoria Plzeň 3:2 (2:1)
Tošić (19), Honda (29), Řezník (78/a.g.); Rajtoral (4), Bakoš (90)

Manchester City : Bayern München 1:3 (0:1)
Negredo (79); Ribéry (6), Müller (56), Robben (60)
RK: Boateng (86/Bayern)

Lestvica: 1. Bayern 6 točk, 2. Manchester City 3, 3. CSKA 3, 4. Viktoria 0.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.