Šport > Nogomet
15 ogledov

Denar ni vse: poraz PSG, City izvlekel remi

Reus Lewandowski Subotić Manchester City Borussia Dortmund Liga prvakov
1/32
EPA
Manchester City je na tekmi drugega kola Lige prvakov doma komajda izvlekel točko proti navdušujoči Borussii Dortmund (1:1). Sinje modre je z enajstih metrov v izdihljajih tekme rešil Mario Balotelli. Real Madrid je v Amsterdamu premagal Ajax s hat-trickom Cristiana Ronalda (4:1). Poraz PSG na gostovanju pri Portu (0:1).

Z enajstmetrovko v zadnji minuti rednega dela je Mario Balotelli rešil Manchester City že drugega zaporednega poraza v letošnji sezoni Lige prvakov, nemške prvake Borussio Dortmund pa prikrajšal za povsem zasluženo zmago. Dejstvo, da je bil Joe Hart najboljši posameznik sinje modrih, pove tisoč besed o tekmi na stadionu Etihad.

Črno-rumeni so po izjemno razburljivem prvem polčasu, kjer si je City resda pripravil lepše priložnosti, povedli v drugem polčasu, ko je Marco Reus prestregel slabo podajo rezervista Jacka Rodwella, krenil proti Hartu in ga v 61. minuti tudi premagal. Dortmund je za serijo zapravljenih priložnosti plačal prav v zadnji minuti, ko je češki sodnik Pavel Kralovec pokazal na belo točko.

Sergio Agüero je iz neposredne bližine nastreljal roko Nevena Subotića, darilo moža v črnem pa je hladnokrvno izkoristil Balotelli in zadel za prvo točko Cityja. Na drugi strani je skozi celo tekmo blestel tudi vratar Roman Weidenfeller, ki je že po 30 sekundah rešil gol Samirja Nasrija, dvakrat zapored pa fantastično ustavil tudi Agüera.

Njegov kolega Hart je na drugi strani dvakrat v okvir gola odbil poskusa Mario Götzeja, medtem ko je David Silva tik pred polčasom neverjetno zgrešil iz vsega nekaj metrov. Po vodilnem golu Reusa je Hart lastnoročno ubranil vse nalete gostov, z zaključki pa se kljub inteligentni igri ni preveč izkazal Poljak Robert Lewandowski.

Cristiano naravnal naprave za Clásico

V Amsterdamu je Real Madrid proti Ajaxu tekmo začel s kar nekaj spremembami glede na zadnjih nekaj obračunov. Morda je José Mourinho malce razmišljal tudi na nedeljski obračun z Barcelono, saj je prvič v letošnji sezoni od prve minute začel Kaká, poleg njega pa na sredini igrišča tudi José María Callejón ob zdaj že precej uveljavljenem Michaelu Essienu.

Tudi premešani beli balet v prvem delu tekme ni imel nikakršnih težav z domačimi, ki jih je v igri držal razpoloženi vratar Kenneth Vermeer. Nizozemski čuvaj mreže je v 14. minuti ustavil Cristiana Ronalda, potem ko je hitro stekel iz vrat in zaprl kot povsem samemu Portugalcu, Ajax pa ga je potreboval čez dve minuti, ko je z dvojno obrambo ustavil Kakája in Karima Benzemaja.

Ronaldo se je golu na las približal še dvakrat, enkrat z glavo, enkrat pa z izvrstnim volejem, zadel pa je v 42. minuti, ko je po prodoru in podaji Benzemaja žoga srečno prišla na njegov naslov na drugi vratnici, kjer jo je le pospravil v mrežo. Francoski napadalec je spet zasijal kmalu po začetku drugega polčasa, ko je z izjemnim strelom s škarjicami po podaji Kakája zabil za 2:0.

Ajax zastreljal izenačenje na 2:2

Real je imel tekmo že v žepu, a se je Ajax vrnil z golom po podaji iz kota, ki gotovo ne bo razveselil Mourinha. Goli iz prekinitev so namreč že celo sezono rak rana Madridčanov, tokrat pa je na drugi vratnici na svojega moža pozabil Michael Essien, osamljeni Niklas Moisander pa je brez težav zadel s prvim strelom v okvir vrat.

Ibrahimović sodnik Webb Porto PSG Paris Saint-Germain Liga prvakov | Avtor: EPA EPA
Večer bi se lahko še dodatno polepšal za razigrane nizozemske navijače, potem ko je Daniel Hoesen iz neposredne bližine streljal preko gola. Ryan Babel je podal izvrstno žogo pred gol Ikerja Casillasa, kjer jo je najprej zgrešil Siem de Jong, nato pa je Hoesen zgrešil iz položaja, kjer je bilo verjetno lažje zadeti.

Kazen je bila huda, prišla pa je v obliki dveh zadetkov Ronalda in njegovega hat-tricka, prvega evropskega v karieri. Ronaldo je najprej izvrstno zabil z roba kazenskega prostora v 79. minuti, po podaji rezervista Samija Khedire pa je še elegantno lobal Vermeerja za svoj tretji gol večera, v katerem je že s prvim zadetkom postal šele osmi nogometaš v zgodovini tekmovanja, ki je zabil 40 ali več golov.

Konec zmagovite serije PSG

Gol Kolumbijca Jamesa Rodrígueza je pet minut pred koncem tekme prinesel zmago Porta nad Paris Saint-Germainom, s katero so Potugalci z maksimalnim izkupičkom zavladali skupini A. Tekmo, kjer sta se srečali dve različni filozofiji kupovanja (poceni in pregrešno drago), je tako dobila portugalska ekipa, ki je PSG brez večjih težav nadzirala skozi celotno tekmo.

Porto bi lahko vprašanje o zmagovalcu rešil že prej, a sta bila Joao Moutinho in Rodríguez nenatančna. Slavljenec Zlatan Ibrahimovic,ki je na dan tekme praznoval 31. rojstni dan, bi si lahko priigral idealno darilo, a je zapravil dve izvrstni priložnosti za Parižane. "Ibra" je zgrešil z glavo po podaji Neneja, nato pa povsem osamljen skušal zadeti z mojstrskim udarcem s peto, ki ga je vratar Helton z zadnjimi močmi ukrotil.

Abbiati pri 35 letih močnejši od Hulka

Veteran v vratih AC Milana, 35-letni Christian Abbiati, je bil absolutni junak zmage Rossonerov na gostovanju v Sankt-Peterburgu, kjer so varovanci Massimiliana Allegrija vsaj malce pozabili na težaven začetek sezone in na izjemno razburljivem obračunu proti največjim poletnim zapravljivcem slavili po zaslugi avtogola Tomáša Hubočana.

Po veliko boljšem začetku tekme je Milan zasluženo povedel v 13. minuti, ko je Emanuelson iz prostega strela z izdatno pomočjo odboja od živega zidu premagal vratarja Vjačeslava Malafejeva. Malafejev je žogo iz svoje mreže pobiral že tri minute po vodilnem golu Emanuelsona, ko je Stephan El-Shaarawy sam potegnil proti kazenskemu prostoru in mojstrsko ušel čuvajem, nato pa še neubranljivo zaključil s strelom na daljšo vratnico.

Vratar Abbiati je do konca polčasa dvakrat čudežno rešil gol Zenita po strelih Romana Širokova in Hulka, a je brazilski silak do zasluženega zadetka le prišel globoko v sodnikovem podaljšku prvega polčasa, ko je po globinski žogi prišel v kazenski prostor in z močnim strelom le uspel zadeti.

Zenit je izenačil že po nekaj minutah drugega polčasa, ko je po podaji iz kota sam na drugi vratnici ostal Širokov. Rusi so bili skozi celoten polčas veliko boljši nasprotnik, petnajst minut pred koncem tekme pa je branilec Tomáš Hubočan v lastno mrežo nesrečno preusmeril podajo s strani in Milan je spet povedel. Abbiati je v zaključku tekme z novo čudežno obrambo, tokrat voleja Aleksandra Anjukova, rešil tri točke.

Liga prvakov, skupinski del, 2. kolo:

Skupina A

Dinamo Kijev : Dinamo Zagreb 2:0 (2:0)
Gusev (3), Pivarić (33/a.g.)

FC Porto : Paris Saint-Germain 1:0 (0:0)
James Rodríguez (83)

Lestvica: 1. Porto 6 točk, 2. PSG 3, 3. Dinamo Kijev 3,  4. Dinamo Zagreb 0.

Skupina B

Arsenal : Olympiakos Pirej 3:1 (1:1)
Gervinho (42), Podolski (56), Ramsey (90); Mitroglou (45)

Schalke 04 : Montpellier 2:2 (1:1)
Draxler (26), Huntelaar (52/11-m); Aït-Fana (13)
RK: Bocaly (52/Montpellier)

Lestvica: 1. Arsenal 6 točk, 2. Schalke 4, 3. Montpellier 1, 4. Olympiakos 0.

Skupina C

Zenit Sankt-Peterburg : AC Milan 2:3 (1:2)
Hulk (45), Širokov (49); Emanuelson (13), El-Shaarawy (16), Hubočan (76/a.g.)

Ob 20.45:
Anderlecht : Málaga 0:3 (0:1)
Eliseu (45), Joaquín (57/11-m), Eliseu (64)

Lestvica: 1. Málaga 6 točk, 2. AC Milan 4 , 3. Anderlecht 1, 4. Zenit 0.

Skupina D

Ajax Amsterdam : Real Madrid 1:4 (0:1)
Moisander (56); Ronaldo (42, 79, 81), Benzema (48)

Manchester City : Borussia Dortmund 1:1 (0:0)
Balotelli (89/11-m); Reus (61)

Lestvica: 1. Real Madrid 6 točk, 2. Borussia Dortmund 4, 3. Manchester City 1, 4. Ajax 0.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.