Šport > Nogomet
55 ogledov

Derbi brez golov, ne tudi incidentov

Davor Škerjanc
1/31
Žurnal24 main
Predzadnji veliki derbi letošnje sezone med Olimpijo Ljubljano in Mariborom se je v Stožicah končal brez zmagovalca (0:0). S točko so lahko veliko bolj zadovoljni gostje, ki sta jih rešila okvir vrat in vratar.

Tako dolgo je že minilo od zadnje domače zmage Olimpije nad Mariborom, da je bil v zmagoviti postavi leta 2004 še celo zdajšnji trener Dušan Kosič. Tudi s Kosičem na klopi zmajem spet ni uspelo streti oreha večnih rivalov, je pa res, da se temu verjetno že dolgo niso bolj približali. Boban Jović je v prvem polčasu z izjemnim strelom zadel obe vratnici, rezervni vratar Matej Radan, ki je ob koncu prvih 45 minut zamenjal poškodovanega Marka Pridigarja, pa je z nekaj bravuroznimi obrambami rešil točko za slabe goste.

Navijači na zelenici, posredovanje policije!
V 40. minuti se je zgodil največji incident na tekmi, ko je manjša skupina navijačev Green Dragons zapustila svoj sektor in stekla na drugo stran stadiona. Policisti so enega izmed razgrajačev pridržali, drugi pa so se razbežali po vzhodni tribuni. Policisti so morali miriti strasti tudi med Violami na južni tribuni.

Tudi tokratni derbi je imel kot že ničkoliko njegovih predhodnikov vročo navijaško uverturo. Tokrat so se izgredi začeli na severni tribuni, kjer navijaške skupine Green Dragons dolgo časa ni bilo na svojih mestih, policisti pa so jih kar nekaj odpeljali, še preden so nogometaši brcnili prvo žogo. Hitro so se težave začele tudi na drugi strani stadiona, kjer so Viole grozile, da bodo preskočile svoj sektor in se spopadle z navijači na "nevtralni" vzhodni tribuni, kamor se je vtihotapilo kar nekaj najzvestejših navijačev Ljubljančanov. Po nekaj izmenjanih baklah in petardah se je situacija umirila.

Razburjenj na igrišču je bilo v primerjavi z navijaškimi (spet) mnogo manj. Prvi so zapretili Mariborčani, ko je Dejan Mezga premešal obrambo zmajev, a slabo izvedel zadnjo podajo. Že v 14. minuti je bil gostujoči strateg Darko Milanič prisiljen opraviti prvo menjavo, saj Aleš Mertelj tekme ni mogel nadaljevati, zamenjal pa ga je Željko Filipović. Potem ko je Dare Vršič dobro meril s prostega strela, a kakšen meter previsoko, bi kmalu povedli Mariborčani, ko je v 21. minuti po podaji iz kota zaplaval vratar Damir Botonjić, z golove črte pa je žogo po strelu Filipovića izbil Boban Jović.

Romanca Jovića in okvira vrat ... 3. del!
Prav neverjetno serijo zadetih vratnic in prečk je tudi na tem derbiju nadaljeval Olimpijin branilec Boban Jović. Mladi reprezentant bi zmajem skorajda prinesel točko na prvem letošnjem derbiju v Ljubljani, a je s pravo bombo v sodnikovem podaljšku zadel le prečko, tokrat pa se je njegov strel ustavil na obeh vratnicah. Je morda naključje, da je v pokojni Žurnalovi štangi prav Jović premierno zadel prečko? Bili smo opozorjeni ...

Prav Jović je bil tisti, ki bi ob koncu polčasa incidentov skorajda prinesel vodstvo zeleno-belim. S fantastičnim strelom z roba kazenskega prostora je ob rahlem dotiku Aleksandra Rajčevića že premagal vratarja Pridigarja, njegov strel pa je najprej zaustavila daljša, nato pa še bližnja vratnica, Rajčević pa je nato najhitreje skočil tudi na odbitek. Že prej sta lepi priložnosti zastreljala tudi Tomo Šokota in Zoran Zeljković, v eni zadnjih akcij polčasa pa se je po naletu Erika Salkića za nameček poškodoval še Pridigar, ki ga je hitro zamenjal Radan.

Drugi polčas se je začel s padcem Šokote v kazenskem prostoru, po katerem pa sodnik Darko Čeferin ni zapiskal. Mariborčani so bili tudi v nadaljevanju povsem brezbarvni, razburjenega Milaniča je moral ob igrišču miriti celo glavni sodnik. Tudi Milaničeve ostre besede niso prebudile njegovih varovancev, ki jih je prvič (ne tudi zadnjič) v 68. rešil Radan, saj je po kotu ubranil strel Daliborja Radujka iz neposredne bližine. Najboljše je drugi mariborski vratar vseeno prihranil za konec, ko je po izključitvi Mitje Vilerja (drugi rumeni karton v 78. minuti) najprej bravurozno ubranil strel Dareta Vršiča iz prostega strela, nato pa po še eni prekinitvi v zadnji minuti sodnikovega podaljška izbil žogo izpod svoje prečke, ko je s hrbtom stran od vrat še zadnjič poizkušal Radujko.

Generalno gledano s točko nismo zadovoljni, vendar pa se na takšnih tekmah rado zgodi, da si na koncu še kaznovan. Ostaja nam nek mešan občutek.
Dušan Kosič

Izjavi po tekmi:

Dušan Kosič, trener Olimpije Ljubljane:
"Kaj naj rečem po takšni tekmi? Želeli smo si zmage, predvsem zato, da si okrepimo samozavest. Mariboru smo želeli že od samega začetka vsiliti 'presing', kar nam ni najbolj uspevalo, zato s prvim polčasom do neke mere nisem bil najbolj zadovoljen. Nato nam je v drugem polčasu igra stekla, bili smo bolj konkretni, vendar na koncu premalo zbrani v akcijah, kjer bi morali ob vseh priložnostih zabiti vsaj en gol. Generalno gledano s točko nismo zadovoljni, vendar pa se na takšnih tekmah rado zgodi, da si na koncu še kaznovan. Ostaja nam nek mešan občutek."

Vseeno se je pokazalo, da ima NK Maribor kljub svoji mladosti dovolj dobre živce, da zna odigrati tudi na rezultat, in mislim, da je ta rezultat danes za nas pozitiven.
Darko Milanič

Darko Milanič, trener Maribora:
"S to točko smo lahko popolnoma zadovoljni, saj od samega začetka in 14. minute, ko smo opravili prvo prisilno menjavo in nato na koncu polčasa še drugo, ni bilo prostora za ukrepanje. Nasprotnik je v drugem polčasu imel iniciativo, v prvem polčasu je bilo v fazi napada nekaj dobrega z naše strani, bili smo blizu zadetka, ko smo si nekajkrat podali zelo kvalitetno, ko smo jih nekajkrat zelo ogrozili. Škoda, da sta se nam zgodili dve poškodbi, saj smo porabili dve menjavi, tako da so morali igralci, ki so v določenem trenutku odigrali malce slabše ali niso bili tako sveži, ostati v igri. Vseeno se je pokazalo, da ima NK Maribor kljub svoji mladosti dovolj dobre živce, da zna odigrati tudi na rezultat, in mislim, da je ta rezultat danes za nas pozitiven."

Lestvica:
1. Maribor 49 točk

2. Domžale 41
3. Koper 36
4. Olimpija 28
5. Gorica 27
6. Triglav 27
7. Rudar 25
8. Nafta 25
9. Celje 23
10. Primorje 20

Slovenska liga, 22. kolo:

Nafta Lendava : Domžale 2:3 (1:2)
Vinko (17), Jovanovič (64); Juninho (14, 72), Vuk (41)
RK: Vuk (59/Domžale)

Rudar Velenje : Luka Koper 0:1 (0:0)
Osterc (53)

HiT Gorica : CM Celje 1:1 (0:1)
Plut (53); Akakpo (27)

Olimpija Ljubljana : Maribor 0:0
RK: Viler (78/Maribor)

Triglav : Primorje 2:0 (0:0)
Burgar (63), Stjepanović (88)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.