Šport > Nogomet
11 ogledov

Derbi: Sir Bobby spodbuja Rooneyja

Evra Agüero Manchester City United EPA
Legenda Manchester Uniteda, Sir Bobby Charlton, si je na dan mestnega derbija s Cityjem zaželel, da bi Wayne Rooney čim prej podrl njegov rekord po številu zadetkov.


Wayne Rooney
je proti West Ham Unitedu zabil svoj 211. in 212. zadetek za Manchester United, enega še posebej spektakularno s polovice igrišča. Na tretjem mestu večne lestvice rdečih vragov pred torkovim derbijem z Manchester Cityjem zaostaja le še za legendarnima Sirom Bobbyjem Charltonom (249 golov) in Denisom Lawom (237).

Charlton, veliki vzornik Branka Oblaka, je v najavi tekme v klubskem biltenu zapisal, da bi ga veselilo, če bi ga angleški reprezentant presegel. To mu na velikem obračunu na Old Traffordu seveda ne more uspeti, a bi se lahko Siru Bobbyju in Lawu dodatno približal na tekmi, kjer lahko United mestnim rivalom prepreči naskok na vrh, sam pa se bori le še za mesta v Evropi.

"Rekel sem mu, naj to stori čim hitreje!"

"Že prej sem rekel, da nimam nobenih težav s tem, da Wayne Rooney preseže moj rekord v klubu in reprezentanci," je dejal Charlton. "Niti slučajno. V bistvu sem mu rekel, naj to stori čim prej! Je izjemen napadalec in izjemen igralec – in zelo čvrst. Rekel sem mu že, da pričakujem, da bom jaz tisti, ki mu bom podelil kakšno nagrado, zato mora zagotoviti, da mu uspe!"

Rooney bo imel v angleški reprezentanci verjetno lažje delo, z 38 goli le z 11 zadetki zaostaja za Charltonom (49). V prvenstvu je letos zabil 13 zadetkov, kar za napadalca njegovega kova ni nič posebnega, njegova forma pa bi lahko bila ključna v reševanju sezone, ki se je nepričakovano hudo zapletla po odhodu Sira Alexa Fergusona in prihodu Davida Moyesa. United, trenutno na sedmem mestu, lahko ostane tudi brez igranja v Ligi prvakov.

Moyes opozoril Pellegrinija o menjavanju ciklov

"Ne pomeni, da bomo spremenili vse. Absolutno sem prepričan, da smo izbrali pravega moža," je dodal 76-letni osvajalec evropskega pokala. Moyes je pred derbijem na Old Traffordu posvaril svojega kolega Manuela Pellegrinija, čigar izjave o tem, da je City zdaj največji klub v mestu, bi se mu lahko vrnile kot bumerang, je prepričan Škot.

"United je imel veliko sezon prevlade. Ne verjamem, da bi se jaz odzval tako in rekel, da smo edini klub v Manchestru, ker se nogomet spreminja, gre v ciklih," je po Pellegriniju udaril Moyes, ki se bo poskušal izogniti novi manjši blamaži na derbijih – njegov United je na začetku sezone doživel debakel na stadionu Etihad (1:4), nazadnje jih je na Old Traffordu povsem nadigral še Liverpool (0:3).

Pijani Smalling trezen za tekmo?

"Pomembno je, da pokažemo raven, ki jo imamo – nismo tako daleč stran, kot bi to želeli številni prikazati. Ne dvomim o tem, da se bo stanje izboljšalo, in želim si, da pokažemo, da smo še vedno tukaj, da se borimo. Seveda navijačem in mestu kot celoti pomeni veliko več, če zmagaš na derbiju," je dodal Moyes.

Slednji se je moral pred tekmo v Manchestru znova ubadati z vedno bolj problematičnim branilcem Chrisom Smallingom. Angleški reprezentant, ki se je za zabavo v maskah že pred časom našemil v terorista z Jägermeistrom ("Jägerbomberja"), je zaradi poškodbe izpustil gostovanje v Londonu, se je pa na nekaterih fotografijah pojavljal v pijanem stanju doma na severu Anglije. Da je "govoril z njim" in "uredil zadevo", je bilo vse, kar je Moyes pred veliko tekmo povedal na to temo.

Fernandinho presenečen nad lahko prvo tekmo

Iz tabora Cityja se je pred tekmo oglasil vedno boljši brazilski vezist Fernandinho, ki je priznal, da je bil presenečen nad lahkoto, s katero so se sinje modri na prvem derbiju letošnje sezone sprehodili mimo mestnih rivalov. Sergio Agüero je septembra zabil dva gola rdečim vragom, svoj delež pa sta pristavila še Yaya Touré in Samir Nasri.

"Prvič sem igral proti njim, odkar sem se pridružil Cityju. To je klub z veliko zgodovino, z zelo dobrimi igralci, bili so prvaki – zato sem bil presenečen nad tem, kako slabo so igrali tisti dan in kako lahko smo zmagali. Tja bomo šli s pričakovanjem zmage, a vemo, da se lahko na derbiju zgodi veliko reči. Ostajajo nam samo še velike tekme, sama finala. Vemo, da si ne smemo dovoliti, da izgubimo eno samo tekmo. Ta derbi in tekma naslednjo soboto bosta oba finala, veliki tekmi. Moramo razmišljati o tem, da dobimo obe."

Liverpool na "hudičevo dolgi", a pravi poti do naslova

Drugouvrščeni Liverpool lahko v sredo zvečer na domači tekmi s Sunderlandom na minimalno eno točko zmanjša zaostanek za vodilnim Chelseajem. Po šestih zaporednih zmagah, na katerih so zabili kar 24 golov, se je začelo spet na glas govoriti o letu 1990 in prekinitvi suše ligaških naslovov.

"Že dolgo časa nismo osvojili naslova in ne vem, ali ga bomo osvojili letos, toda ni dvoma, da smo na pravi poti, da ga osvojimo," je bil v pogovoru za lokalni dnevnik Liverpool Echo optimističen trener Brendan Rodgers. "Smo še daleč od tega, da bi bili perfektni, sobotna tekma v Cardiffu je to pokazala. Med tem, ko se učimo in izboljšujemo, bomo, upajmo, še naprej nabirali točke in potem videli, kam nas bo to popeljalo. Imamo pa še hudičevo dolgo pot do tja, kjer si želimo biti."

Premier League, zaostale tekme:

Ob 20.45:
Arsenal – Swansea City
Manchester United – Manchester City
Newcastle United – Everton

Sreda ob 20.45:
West Ham United – Hull City

Ob 21.00:
Liverpool – Sunderland

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.