Šport > Nogomet
20 ogledov

Di Canio kot manijak, Fergie dobil objem RvP

Reading Liverpool transparent Thatcher Premier League Anglija liga prvenstvo
1/17
Reuters
Paolo Di Canio je ubral ekspresno pot v srca navijačev Sunderlanda, potem ko je novi trener črnih mačk na derbiju premagal Newcastle United (3:0). Vodilni Manchester United je kasneje z zmago pri Stoke Cityju spet povišal prednost pred mestnimi rivali na vrhu Premier League (2:0).

Sunderland je zmagal prvič pod vodstvom novega trenerja Paola Di Cania, in to na tekmi, ki na severovzhodu Anglije pomeni največ - derbiju Tyne-Wear proti osovraženim sosedom Newcastle Unitedu. Črne mačke so se tako oddaljile od nevarnih mest, ki bi jim ob koncu sezone prinesla izpad v drugo ligo.

Na St. James' Parku je bilo vse v znamenju Di Cania, ki je pred dvema tednoma zamenjal severnoirskega stratega Martin O'Neilla in debitiral s porazom pri Chelseaju, tokrat pa je s svojimi varovanci huronsko proslavljal zadetke Stéphana Sessègnona, Adama Johnsona in Davida Vaughana.

Italijan je skakal v zrak in čustveno gestikuliral v smeri Sunderlandovih navijačev, ki so bili zbrani pod streho za enim od obeh golov. V slogu Joséja Mourinha se je po enem od golov tudi zadrsal po kolenih in si uničil obleko, medtem ko je proslavljal konec niza devetih tekem brez zmage rdeče-belih, ki s takšno razliko srak niso premagali že od leta 1966.

Rdeči vragi z novo zmago na +15

Manchester United je prednost na prvem mestu angleške Premier lige povišal na 15 točk, potem ko so rdeči vragi na gostovanju premagali Stoke City (2:0). Za United je v četrti minuti prvi zadel Michael Carrick, končni rezultat pa je v 67. minuti z bele točke postavil Robin van Persie.

Gledalci na stadionu Britannia so morali na prvi zadetek čakati manj kot pet minut, a na žalost domačih navijačev se je prva zastresla mreža Stoke Cityja. Podajo Van Persieja sta zaman poskušala zaustaviti Kenwayne Jones in Geoff Cameron, do žoge pa se je dokopal Carrick, ki je zadel iz neposredne bližine.

Nekje na sredini prvega polčasa je priložnost za izenačenje zapravil Robert Huth, na drugi strani pa je dvakrat z razdalje poskusil Wayne Rooney, tokrat v vlogi vezista Uniteda. V 67. minuti je prekršek v kazenskem prostoru domačih izsilil Van Persie - nepravilno je posredoval Andy Wilkinson -, nato pa z rutiniranim strelom v levi spodnji kot postavil končnih 2:0. Trener Stoka Tony Pulis je reagiral z vpoklicom Michaela Owna in Petra Croucha, a brez rezultatskega učinka.

Arsenalovih pet minut za tretje mesto

Z zadetki Mikela Artete (enajstmetrovka), avtogolom Sébastiena Bassonga in lepim strelom Lukasa Podolskega je Arsenal po dolgem mučenju le uspel premagati Norwich City in pred domačimi navijači skočil na tretje mesto Premier League.

Topničarji so se prebili pred mestna rivala Chelsea in Tottenham, a so se morali za tri točke v deževnem severnem Londonu še kako potruditi. Norwich je po izjemni obrambni predstavi v 56. minuti celo povedel iz edine prave priložnosti, ko je prosti strel Roberta Snodgrassa z glavo v mrežo pospravil Michael Turner.

Arsenalov trener Arsène Wenger, ki ga je v prvem polčasu za trenutek spet mučila njegova največja nasprotnica, zadrga na (pre)dolgi bundi, je nato iz igre potegnil povratnika Jacka Wilsherja in na zelenico med drugim poslal Thea Walcotta in Lukasa Podolskega.

Rezervisti prinesli preobrat

Walcott je poživil igro domačih, za izenačenje pa so vseeno potrebovali najstrožjo kazen, potem ko je sodniška ekipa ocenila, da je po podaji iz (napačno dosojenega) kota Kei Kamara za dres potegnil Olivierja Girouda. Arteta je kljub dotiku vratarja v 85. minuti zatresel mrežo za 1:1, ko se je tudi začelo nekaj neverjetnih minut.

Po izvrstnem prodoru še enega rezervista Alexa Oxlada-Chamberlaina in podaji proti Giroudu v sredino je lastno mrežo tri minute kasneje zatresel Bassong, Podolski pa je v sodnikovem podaljšku po prodoru in podaji Walcotta natančno meril z roba kazenskega prostora.

Arsenal je za točko prehitel svoja londoska rivala, za štiri pa vodi pred Evertonom na šestem mestu. Liverpoolčani so z goloma Darrona Gibsona in Victorja Anichebeja premagali odpisane Queens Park Rangers, ki na 19. mestu za obstankom zaostajajo za sedem točk. S QPR se je zdaj točkovno izenačil še Reading, ki je Liverpool doma zadržal pri remiju.

Nikomur ni mar za "železno lady"

Pred tekmo so se nogometaši obeh ekip z minuto molka spomnili na preminule navijače s tragedije na stadionu Hillsborough iz leta 1989, to pa je bila tudi priložnost, da so privrženci kluba z Anfielda izrazili svojo indiferentnost do preminule nekdanje premierke Margaret Thatcher.

Pod njeno vladavino se je tragedija v Sheffieldu seveda tudi zgodila, vse okoliščine (prirejanje resnice s strani oblasti in prenos odgovornosti na navijače) pa so na plano prišle šele pred kratkim. Z izjemno predstavo je Liverpool ob živce spravljal domači vratar Alex McCarthy.

Aston Villa je z remijem proti Fulhamu ostala tri točke stran od mest, ki vodijo v drugi rang tekmovanja, toda ekipa iz Birminghama je odigrala kar dve tekmi več od osemnajstega Wigan Athletica, ki ta vikend igra polfinale pokala FA.

Angleška liga, 33. kolo:

Arsenal : Norwich City 3:1 (0:0)
Arteta (85/11-m), Bassong (88/a.g.), Podolski (90); Turner (56)

Aston Villa : Fulham 1:1 (0:0)
N'Zogbia (55); Delph (66/a.g.)

Everton : Queens Park Rangers 2:0 (1:0)
Gibson (40), Anichebe (56)

Reading : Liverpool 0:0

Southampton : West Ham United 1:1 (0:0)
Ramírez (60); Carroll (66)

Newcastle United : Sunderland 0:3 (0:1)
Sessègnon (27), Johnson (74), Vaughan (82)

Stoke City : Manchester United 0:2 (0:1)
Carrick (4), Van Persie (67/11-m)

Prestavljeno zaradi tekem pokala FA:
Chelsea - Tottenham Hotspur
Manchester City - West Bromwich Albion

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.