Šport > Nogomet
16 ogledov

Di Matteo "za vsak slučaj" vključil najstnika

Lampard Turnbull Obi Mikel Essien letalo letališče Chelsea Bayern München finale
1/40
EPA
Bayernov trener Jupp Heynckes je na novinarski konferenci pred sobotnim finalom Lige prvakov proti Chelseaju opozoril svoje igralce, da se priložnost zmagati na domačem stadionu ponudi le enkrat v življenju. Bavarci streljanja enajstmetrovk sploh ne bodo vadili. Chelseajev trener Roberto Di Matteo je v ekipo uvrstil 17 in 18 let stara nogometaša.

Jupp Heynckes je Ligo prvakov osvojil pred 14 leti v Amsterdamu, ko je za njegov Real Madrid zmagoviti gol zabil Predrag Mijatović. Izkušeni trener je pred sobotnim finalom na Allianz Areni pozval svoje varovance pri Bayernu Münchnu, naj z obema rokama zagrabijo priložnost, ki se jim je ponudila na domači zelenici.

"To je zgodovinska priložnost. Igranja finala Lige prvakov na domačem stadionu ne bomo doživeli še enkrat," je bil na petkovi novinarski konferenci jasen 67-letni trener Bayerna. "Naslov lahko osvojimo prvič po enajstih letih. Zmaga z Realom (leta 1998, op. a.) je bila prva po 32. To je izjemna priložnost za nas in to moram dopovedati tudi igralcem."

Bavarci so prva ekipa po nastanku Lige prvakov (sezona 1992/93), ki bo finale najelitnejšega tekmovanja igrala na domačem stadionu. Nazadnje je doma finalni obračun leta 1984 igrala AS Roma, ki jo je na olimpijskem stadionu v Rimu po streljanju enajstmetrovk premagal Liverpool. Samo Real Madrid (1957) in Inter Milan (1965) sta evropski pokal osvojila doma.

"Ne delim te evforije, da je Bayern favorit. Chelsea je ekipa z igralci, ki so osvojili vse na domačem nivoju, zdaj pa si želijo še velike nagrade. Kar moramo storiti, je, da v finalu nadaljujemo svoj zelo dober domači niz. To, da igramo doma, je le majhna prednost," je nadaljeval Heynckes, čigar varovanci so pod vodstvom Louisa van Gaala izgubili finale leta 2010.

Srce ne bi preneslo enajstmetrovk

Bayern bi z zmago v soboto dobil še sedmo od sedmih domačih tekem letošnje Lige prvakov, trener Heynckes pa bi z osvojeno lovoriko postal četrti trener, po Ernstu Happlu, Joséju Mourinhu in Ottmarju Hitzfeldu, ki bi pokal z velikimi ušesi osvojil z dvema različnima ekipama.

"Moja naloga je, da s svojimi dolgoletnimi izkušnjami na igralce prenesem zbranost in mirnost. Jutri bo dramatična tekma, saj obe ekipi iščeta uspeh. Upam, da se bomo izognili enajstmetrovkam. To bi bila naša tretja tekma z enajstmetrovkami v tej sezoni in pri svojih letih ne vem, ali bi moje srce zdržalo," je med krohotanjem še uspel izdaviti Heynckes.

Bayernovi nogometaši, ki so za uvrstitev v finale po izvajanju najstrožjih kazni izločili Real Madrid, v finale nemškega pokala pa so na identičen način preskočili Borussio Mönchengladbach, pred sobotnim obračunom ne bodo vadili streljanja enajstmetrovk.

"Nima smisla vaditi enajstmetrovk in mislim, da jih ne bomo. Niso povezane s talentom. Gre bolj za duševno moč, ki igralcu pomaga zabiti gol," je še zaključil Heynckes.

Lahm: "Brez naslova nismo zlata generacija"

Nogometaše Bayerna sta na pred novinarji v petek predstavljala kapetan Philipp Lahm in vezist Bastian Schweinsteiger. Dolgoletna člana bavarskega giganta bosta skušala ponoviti uspehe klubskih legend Franza Beckenbauerja, Gerda Müllerja in Oliverja Kahna, a je Lahm poudaril, da se skupaj s soigralci brez naslova prvakov (še) ne morejo klicati zlata generacija.

"Vsaka velika era ima svoje naslove," je dejal Lahm. "Če se nam ne izide s pokali v teh letih, ki so mi še ostala, potem ne bo nihče govoril o veliki eri ali zlati generaciji. Tako jaz ocenjujem samega sebe. Bastiju (Schweinsteigerju, op. a.) in meni zmanjkuje časa," je dejal 27-letni branilec, tako kot Schweinsteiger član Bayernove famozne mladinske šole, ki se mu kot mnogim soigralcem pri Bayernu velike trofeje na mednarodnem nivoju še naprej izogibajo.

"Prepričan sem, da nam lahko uspe," je pristavil Schweinsteiger. "Če ne na našem stadionu, kje potem? To je verjetno unikatna priložnost."

Di Matteo mladca poklical "za vsak slučaj"

Chelseajev trener Roberto Di Matteo je v ekipo za sobotno tekmo uvrstil tudi 18-letnega Todda Kana in 17-letnega Nathaniela Chalobaha, ki za člansko moštvo nista odigrala še niti minute v nobenem tekmovanju, a bosta ob mnogih kaznovanih in poškodovanih nogometaših zapolnila vrzeli v moštvu.

"(David) Luiz in (Gary) Cahill sta trenirala cel teden, zato upamo, da bosta pripravljena. V ekipo smo uvrstili dva igralca z B-seznama - Kana in Chalobaha, za vsak slučaj," je na novinarski konferenci v drobovju Allianz Arene povedal Di Matteo. Chalobah, po rodu iz Sierre Leone, je član angleške kadetske reprezentance (U-17) in lahko igra v osrčju obrambe ali v zvezni vrsti. Kane, član U-19 reprezentance, lahko prav tako igra na obeh položajih.

Terry Chelsea Bayern München Liga prvakov finale trening Allianz Arena | Avtor: EPA EPA
Di Matteo je že v torek izrazil bojazen nad črnim scenarijem, po katerem David Luiz in Gary Cahill ne bi bila nared za tekmo, a se zdi, da sta si brazilski in angleški branilec po enomesečnih poškodbah le opomogla. Vezist Florent Malouda je ob suspendiranih Branislavu Ivanoviću, Johnu Terryju, Ramiresu in Raulu Meirelesu zdaj edini vprašljivi nogometaš za tekmo.

Naslov bi osvojili za "perfektnega" Di Mattea

Ob odsotnosti Terryja, tragične figure zadnjega Chelseajevega evropskega finala, bo kapetanski trak modrih za tekmo v Münchnu prevzel staroselec Frank Lampard. Vezist angleške reprezentance je poudaril, da bodo po izjemnih treh mesecih Di Mattea na funkciji začasnega trenerja modrih skušali osvojiti prvi evropski naslov v zgodovini prav za svojega italijanskega trenerja.

"Robbie (Di Matteo, op. a.) je bil pameten glede tega, kako je obvladal situacijo," je dejal Lampard. "Ustvaril je samozavest v skupini in jo s treningov prenesel do igrišča. Tiho je opravil perfekten posel. Če si jutri kdo zasluži zmagati glede na vse delo, ki ga je opravil, potem je to on." Besede Lamparda je poleg njega potrdil tudi vroči napadalec Didier Drogba.

"Imeli smo naporen prvi del sezone, ampak to je nogomet. Vsem smo pokazali, da smo velika ekipa. Še vedno smo tukaj in delamo najboljše za klub in navijače. Če jutri zmagamo, bodo vsi rekli, da je bila to fantastična sezona," je dejal Drogba, ki je miril tudi špekulacije, da bi to lahko bila njegova zadnja tekma v modrem dresu.

Pred finalnim zmenkom z Bayernom na površje spet prihaja bolečina izpred štirih let, ko bili modri v moskovskem finalu tik pred tako željenim naslovom, a je zdrs Terryja in kasnejši zgrešeni strel Nicolasa Anelkaja prinesel naslov Manchestru Unitedu. Drogba je bil takrat tudi izključen zaradi zaušnice srbskemu branilcu Nemanji Vidiću.

"Kot nogometaš se naučiš, da ne moreš osvojiti vsega," je dejal Lampard. "Ni bilo nekaj tako travmatičnega, da bi o tem razmišljali vsak dan, ampak po Moskvi nam je nekaj ostalo in ta občutek poraza nas bo jutri motiviral za zmago. Obupno si želimo izkoristiti to priložnost." Drogba je pristavil, da je zgolj srečen, da lahko igra na tako velikih tekmah.

"Vsakič, ko grem na igrišče, sem srečen, ker sem eden redkih igralcev v Evropi, ki lahko igra na takšnih tekmah," je dejal napadalec Slonokoščene obale, ki je med elito zabil že 39 golov. "Izključitev proti Unitedu je bil težek trenutek zame in za klub, navijačem sem se opravičil. To je spomin, ki ga ne morem pozabiti, ampak tudi preteklost. Zdaj se veselim le te tekme in srečen sem, da smo spet v finalu. Moskva je bila za Chelsea izkušnja, od katere smo se nekaj naučili."

Liga prvakov, finale, Allianz Arena (München):

Sobota ob 20.45:
Bayern München – Chelsea

Verjetni postavi

Bayern: Neuer; Rafinha, Boateng, Timoščuk, Lahm; Schweinsteiger, Kroos, Müller, Robben, Ribéry; Gómez.

Chelsea: Čech; Ferreira, Luiz, Cahill, Cole; Lampard, Malouda, Obi Mikel, Bosingwa, Mata; Drogba.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.