Šport > Nogomet
9 ogledov

Divji navijač in uglajeni selektor

Maradona je svojo ekipo ob debiju vodil preudarno, brez vihranja rok in brez zan Žurnal24 main
Poročevalci iz več kot 150 različnih držav so v sredo spremljali debi novega selektorja argentinske nogometne reprezentance Diega Armanda Maradone. Začel je z zmago.
 
 

Kdo je to? Kdo je Butcher? Rokoval sem se s škotskim selektorjem in res ne vem, kdo je ta Butcher.

Diego Maradona

 
Diego Armando Maradona je na stadionu Hampden Park v Glasgowu opravil svoj ognjeni krst v vlogi selektorja argentinske nogometne reprezentance. Debi 48-letne legende svetovnega nogometa in 38. argentinskega selektorja po vrsti je spremljalo več kot 150 medijskih hiš iz celega sveta, prav vsi pa so z velikim zanimanjem spremljali še pred meseci povsem nepredstavljiv način dirigiranja nekoč enega najbolj temperamentnih nogometašev sveta. Bili so razočarani – Maradona je svojo ekipo vodil preudarno, brez vihranja rok in brez zanj značilnih gest, v kakršnih ga je bil svet vajen v vlogi navijača. Ob zadetku Maxija Rodrigueza rok ni dvignil v zrak, temveč le z nasmeškom izkazal odobravanje dogodku, ki se je že v osmi minuti srečanja izkazal za odločilnega.

Maradona je takoj po tekmi odletel v Madrid, saj ima njegova hčerka težave med nosečnostjo. © EPA

 
Argentina je prvo srečanje pod taktirko Diega Maradone pričela z enajsterico, ki bo v nadaljevanju zagotovo precej premešana. Prvi zvezdnik Lionel Messi zaradi dogovora z Barcelono do nadaljnjega ne igra prijateljskih tekem, Maradonin bodoči svak Sergio Aguero je ostal v Madridu, ker je imela njegova izbranka in Maradonina hči Giannina težave med nosečnostjo, zaradi poškodbe pa je manjkala tudi "desetica" Juan Roman Riquelme , ki bo imel po Maradoninih besedah v izbrani vrsti še vedno vidno vlogo. Maradona je presenetil z malo znanim bočnim branilcem Velez Sarsfielda Emilianom Papo , medtem ko je v konici napada za zabijanje zadetkov ob Carlosu Tevezu pooblastil še Napolijevega zvezdnika Ezequiela Lavezzija . Prav slednji je bil po mnenju stroke prvo ime tekme, s čimer je Maradona že ob svojem debiju naletel na precej sladek problem – komu nameniti mesto v konici napada? V nadaljevanju se vračata Aguero in Messi, Tevez je nezamenljiv, v odlični formi sta Lavezzi in Diego Milito, v domačem prvenstvu veliko obeta Rodrigo Palacio, mestu v reprezentanci pa se prav tako zlahka ne bodo odpovedali tudi Hernan Crespo, Julio Cruz in Javier Saviola. Prosti mesti sta le dve – Maradona je namreč razkril prvo skrivnost, ki je mučila argentinske medije, saj je zdaj znano, da bodo pod njegovim vodstvom "gavči" igrali sistem 4-4-2.

 

Hampden Park piše zgodovino

Daljnega leta 1977 je Diego Maradona na stadionu Hampden Park dosegel svoj prvi zadetek za Argentino, 21 let kasneje pa je na istem stadionu debitiral še v vlogi selektorja.

Po tekmi je bil Maradona dobro razpoložen in zadovoljen z igro svojih varovancev. "Argentina je odigrala 25 briljantnih minut in si v tem času priigrala ogromno priložnosti. Naša zmaga je povsem zaslužena. Lahko bi dosegli še kakšen zadetek več, vendar to niti ni tako pomembno," je srečanje na kratko pokomentiral Maradona. Slednji je priznal, da je bil zaradi hčerkinih težav, z mislimi večkrat drugje. "Zaradi Giannine in njenih težav pri porodu mi ni bilo lahko. Želel sem biti ob njej, vendar pa mi je dejala, da moram ostati v Glasgowu. Igralci so mi stali ob strani in za to sem jih izjemno hvaležen," je še dodal Maradona.

Kljub zmagi proti Škotski bo Maradona še nekaj časa iskal udarno enajsterico. © Reuters

 
Z nastopom novega selektorja so Argentinci dobili človeka, čigar karizma je morda celo najmočnejša v svetu svetovnega nogometa. Njegove besede so za igralce in Argentince zakon, Maradona pa je s svojim nastopom prinesel tudi tisto prepotrebno arogantnost, ki je njegovi predhodniki niso imeli. Na vprašanje škotskih novinarjev, zakaj se po tekmi ni rokoval s pomočnikom škotskega selektorja Terryjem Butcherjem , ki je pred dnevi govoril, da Maradoni še vedno ni odpustil zloglasne "božje roke", se je Maradona le zasmejal. "Kdo je to? Kdo je Butcher? Rokoval sem se s škotskim selektorjem in res ne vem, kdo je ta Butcher. Vem le to, da sem se zaradi njega prvič zasmejal, odkar sem izvedel novice iz Madrida," je povedal Maradona.

 
 

Zaradi Giannine in njenih težav pri porodu mi ni bilo lahko.

Diego Maradona

 
Maradonin debi je bil prvenstveno medijski spektakel, ki pa težav argentinske izbrane vrste še ni razkril. S povratkom vseh zgoraj omenjenih akterjev bo zgodba drugačna, "El Diez" (bog) pa bo zagotovo še nekaj mesecev iskal pravo udarno enajsterico. Zaenkrat imajo mesto v najboljši enajsterici zagotovljeno le branilec Martin Demichelis , kapetan Javier Mascherano ter zgoraj omenjeni tercet odstotnih, ki bodo v prihodnosti zadolženi za kreiranje igre argentinske reprezentance.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.