Šport > Nogomet
19 ogledov

Do invalidov uvidevni zgolj v Walesu

Swasea stadion Meyas Al Mansour
Raziskava je pokazala, da samo trije stadioni angleških nogometnih prvoligašev namenjajo dovolj prostora invalidnim navijačem.

Velika Britanija ima v veljavi pravilnik, ki določa smernice za dostopnost stadionov za hendikepirane ljudi. Te smernice med drugim nalagajo klubom odgovornost, da sorazmerno s kapaciteto objekta nameni dovoljšen delež prostora za invalidne navijače. Kot kaže pa klubi teh smernic ne jemljejo dovolj resno, saj je nedavno poročilo pokazalo, da le trije od dvajsetih stadionov angleških nogometnih prvoligašev namenjajo invalidom dovolj prostora.

Prva zato je britanski minister za invalide Mike Penning poslal pismo vsem premierligašem in njih spomnil na njihove obveznosti. Zanimivo je, da sta med trojico klubov, ki s stadionom ustrezajo pravilniku oba prvoligaša iz Walesa, Swansea City in Cardiff City. Edini angleški klub, ki sledi njunemu zgledu pa je Southampton. Svoje invalidne navijače pa medtem na cedilu puščajo tudi nekateri velikani, kot so Manchester United, Chelsea in Liverpool, ki so jim namenili manj kot 50 odstotkov prostora, ki bi jim moral bit zagotovljen.

Pravilnik sicer določa, da mora imeti stadion s kapaciteto 20.000 ljudi na voljo 150 mest za invalide, ta številka pa se poveča za vsakih tisoč gledalcev več. Vsak stadion s kapaciteto več kot 40.000 gledalcev pa mora zagotavljati vsaj 210 tovrstnih mest. Najmanj uvidevni so glede na poročilo pri londonskem Fulhamu, ki na svojem Craven Cottagu, ki ima na voljo prostora za 30.000 gledalcev, lahko gostijo manj kot 50 gledalcev v vozičkih. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.