Šport > Nogomet
41 ogledov

Dobra naložba: PSG prvak prvič po 1994

Ibrahimović Lyon Paris Saint-Germain PSG Ligue 1 Francija liga prvenstvo EPA
Paris Saint-Germain je v nedeljo zvečer prvič po letu 1994 osvojil naslov prvaka Francije, potem ko je eden najbogatejših klubov na svetu slavil na težkem gostovanju pri Lyonu in si pred večnimi rivali Marseillom nabral neulovljivih sedem točk prednosti (1:0). Odločilni gol je za težko pričakovano zvezdico zabil Jérémy Ménez.

Francoska metropola se tako veseli šele tretjega naslova leta 1970 ustanovljenega Paris Saint-Germaina, ki je po bogatih vlaganjih katarskih lastnikov le ubral prvi sad velikega zapravljanja. Prvi naslov po letu 1994 je PSG na gostovanju pri Lyonu prinesel gol francoskega reprezentanta Jérémyja Méneza, ki je zadel v 53. minuti tekme. 

Zmaga Parižanov je kljub vsemu vsaj malce razveselila tudi Marseille, saj so se večni rivali z njo že avtomatsko uvrstili v naslednjo sezono Lige prvakov. Lyon na tretjem mestu namreč zdaj zaostaja že preveč, tudi matematično pa je v drugo ligo izpadel Stade Brest.

Varovanci Carla Ancelottija, ki bi se od francoske prestolnice kaj lahko poslovil po koncu sezone, so v lanski sezoni presenetljivo izgubili bitko za naslov z Montpellierjem, kljub nekaj živčnosti na zadnjih tekmah, kjer so dobili kar štiri rdeče kartone, pa so na odločilnem preizkusu na stadionu Gerland tokrat prikazali šampionsko predstavo.

Proslava v ponedeljek na Trocadéru

Suspendiranega vratarja Salvatoreja Siriguja je odlično nadomestil Nicolas Douchez, ki je že v enem prvih napadov ustavil nevaren poskus Bafetimbija Gomisa. Prvi strelec lige Zlatan Ibrahimović, serijski osvajalec državnih naslovov, bi kasneje svojim 27 golom v sezoni kmalu dodal še enega, a je njegov strel z golove črte izbil Mahamadou Dabo.

Še najbližje vodilnemu zadetku je bil na izenačeni tekmi Ménez, a je njegov strel v 23. minuti ubranil Anthony Lopes, ki pa je bil nemočen kmalu po začetku nadaljevanja, ko ga je Ménez ukanil po hitrem protinapadu.

V zadnjih minutah je Ancelotti v igro poslal tudi zvezdnika Davida Beckhama, PSG pa je zanesljivo držal žogo za zmago. Ligaški pokal bodo slavnostno prejeli v ponedeljek na slikovitem Trocadéru, najbolj znani razgledni točki s pogledom na Eiffelov stolp, ki krasi tudi njihov grb.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.