Šport > Nogomet
29 ogledov

Cristiano 3, Ibra 2: Portugalci na SP, Francozi rešeni

Ronaldo Ibrahimović Portugalska Švedska dodatne kvalifikacije Lizbona
1/50
EPA
Francija se je na povratni tekmi dodatnih kvalifikacij rešila iz izgubljenega položaja in si proti Ukrajini priigrala vozovnico za mundial v Braziliji z visoko zmago (3:0). Hat-trick Cristiana Ronalda končal upe Švedske (3:2). Na prvenstvo še Hrvati in Grki.

Podobno kot na prvi tekmi v Reykjavíku so bili navijači Hrvaške na nogah že v enem prvih napadov. Stari znanec zagrebške zelenice, Interjev vezist Mateo Kovačić, je že v prvi minuti zastreljal lepo priložnost proti Islandiji, ko ga je v kazenskem prostoru našel Luka Modrić, a se je kombinacija nekdanjih dinamovcev zaključila z visokim strelom čez gol.

Kári Árnason je pravi nalet "kockastih" v Maksimirju ustavil z izbijanjem pred Mariem Mandžukićem. Toda razposajeni navijači so hitro dobili opozorilo, ko je žoga v 12. minuti končala v hrvaški mreži, a so sodniki gol Alfreda Finnbogasona razveljavili zaradi tesnega prepovedanega položaja.

Mandžukić spet doma – na pravem mestu

Islandski vratar Hannes Halldórsson, eden junakov prve tekme na otoku, je s fantastičnim posredovanjem v 22. minuti ustavil tudi poskus Darija Srne s prostega strela, ki je letel v zgornji kot vrat. V Zagrebu je po Braziliji resno zadišalo po zasluženem vodilnem golu, pod katerega se je podpisal kdo drug kot najboljši hrvaški napadalec Mandžukić.

Član Bayerna je na drugi vratnici malce srečno prišel do žoge po predložku Ivana Rakitića in ponesrečenem strelu Ivana Perišića, žogo pa povsem osamljen poslal v mrežo za prvi gol v tem kvalifikacijskem paru. "Kockasti" so v Zagrebu zadetek spet sramotno proslavljali s starim ustaškim pozdravom.

Kvalifikacije za SP 2014 dodatne kvalifikacije Ronaldo Veloso Švedska | Avtor: EPA EPA

Srna rešil "Mandža"

Mandžukić je deset minut pred polčasom znova izjemno iznajdljivo poskusil s strelom z glavo iz praktično nemogočega položaja v padcu, a ga je z zadnjimi močmi ustavil islandski čuvaj mreže. Izvrstni Mandžukić si je nekaj minut pred polčasom privoščil eno največjih neumnosti kariere in z visoko nogo namenoma udaril Jóhanna Gudmundssona v koleno, sodnik Björn Kuipers pa mu je pokazal povsem nesporni rdeči karton, zaradi katerega Bayernov as ob morebitni uvrstitvi na SP ne bo mogel igrati vsaj eno tekmo.

Domači so sanjsko začeli nadaljevanje in z enim manj povišali vodstvo po zaslugi izstrelka kapetana Srne, ki je z roba kazenskega prostora presenetil islandskega vratarja. Slednji morda prvič ni najbolje posredoval. Kovačić je imel v 59. minuti na nogi odločilni zadetek, ko je stekel sam pred Halldórsona, a nerodno streljal in iztržil le kot, po katerem je Ivica Olić s fantastičnimi "polškarjicami" zatresel prečko, žoga pa se le po čudežu od vratarja ni odbila v mrežo.  

Sama sta proti golu v 64. minuti stekla tudi Modrić in Perišić, slednji pa po podaji zvezdnika madridskega Reala podobno kot Kovačić ni najbolje reagiral. Hrvati so brez najmanjših težav, enkrat je nevarno poskusil zgolj Gylfi Sigurdsson, zdržali za veliko zmago, ki jih je več kot očitno znova tudi povezala z navijači, ki so ekipi obrnili hrbet med mandatom Igorja Štimca.

Kako je dober: Ronaldo s hat-trickom zažgal v Solni

Hat-trick Cristiana Ronalda, več kot očitno edinega pravega kandidata za letošnjo zlato žogo, je Portugalcem prinesel novo prigarano uvrstitev na veliko tekmovanje. Po tem, ko je član madridskega Reala tako kot na prvi tekmi zadel za vodstvo svoje selekcije, je Zlatan Ibrahimović odgovoril z dvema hitrima zadetkoma, po katerih so Skandinavci potrebovali le še enega za uvrstitev na SP.

Toda Ronaldo je bil neusmiljen in še dvakrat pobegnil obrambi Švedske za hat-trick, ki ga je zaključil s preigravanjem vratarja in strelom pod prečko za končnih 2:3. Od obeh "Titanov" je brez prvenstva tako ostal Ibrahimović, ki je v Friends Areni obudil svojo reprezentanco od mrtvih.

Zaploskal tudi Ibrahimović

Ronaldo je imel s soigralci najlepše priložnosti za gol že pred vodstvom, nato pa je v 50. minuti ušel obrambi Švedov in prvič v večeru hladnokrvno matiral Andreasa Isakssona. Portugalci niso imeli nikakršnih težav, nato pa je Ibrahimović ob Brunu Alvesu veliko prelahko izenačil z glavo po podaji iz kota, z izvrstnim prostim strelom z roba kazenskega prostora nekaj minut kasneje "dvignil streho" stadiona.

Ko se je že zdelo, da se bodo Portugalci znašli v resnih težavah, se jim je prikazal njihov heroj Ronaldo in v dveh zelo podobnih primerih ušel zanki branilcev, ostal na meji prepovedanega položaja in zabil odločilna zadetka. Za dva od treh golov mu je izvrstno podal João Moutinho. Televizijske kamere so ob slavju Portugalcev po drugem golu Ronalda ujele Ibrahimovića, ki je zaploskal, morda v podporo svojemu moštvu, morda pa le kot priznanje enega šampiona drugemu.

Kvalifikacije za SP 2014 dodatne kvalifikacije Sakho Benzema Francija Ukrajina | Avtor: EPA EPA

Francozi zaigrali ob pravem času, Skomina ni blestel

Francija se je rešila z roba prepada in po porazu v Kijevu na domačem Stade de Francu premagala Ukrajino (3:0) za peto zaporedno uvrstitev na svetovni nogometni ples. Napredovanje galskih petelinov tudi pomeni, da bo v Braziliji nastopilo vseh osem nekdanjih svetovnih prvakov.

Oleg Gusev je v 72. minuti zabil odločilni avtogol, potem ko je Francoze v vodstvo nepričakovano popeljal branilec Mamadou Sakho s svojim prvim reprezentančnim golom, vpleten pa je bil tudi v Gusevega. V prvem polčasu je za izničenje ukrajinskega vodstva s prve tekme zadel še Karim Benzema.

Ukrajinci so za nameček ostali z deseterico, ko je slovenski sodnik Damir Skomina kmalu po začetku drugega polčasa izključil Jevgena Kačeridija. Skomina se skupaj s svojo ekipo ni izkazal in večkrat oškodoval obe moštvi, gol Benzemaja pa je padel iz čistega prepovedanega položaja. Francija je bila sicer že večkrat na udaru zaradi domnevne sodniške pomoči z naslova najvišjih nogometnih inštanc.

Ukrajinci se tako kot v letih 1998, 2002 in 2010 znova niso uspeli prebiti skozi dodatne kvalifikacije, kjer jih je v boju za Euro 2000 na legendarnih dveh tekmah ustavila tudi Slovenija Srečka Katanca.

Grki prvi na mundial

Prvi so z odločilno tekmo dodatnih kvalifikacij v Bukarešti zaključili Romuni in Grki, slednji so z remijem ubranili visoko prednost s prvega obračuna v Pireju in se še drugič zapored uvrstili na mundial (1:1).

Med strelce se je znova vpisal Kostas Mitroglou, strelec dveh golov na domačem stadionu Olympiakosa, tokrat pa je na državnem stadionu v Bukarešti ušel branilcem in vratarju Ciprianu Tatarusanuju v situaciji ena na ena ni dal prav nobene možnosti.

Romuni so z neverjetnim avtogolom Vasilisa Torosidisa izenačili deset minut po začetku nadaljevanja, ko je omenjeni z roba kazenskega prostora premagal lastnega vratarja.

Dodatne kvalifikacije za SP 2014, povratne tekme:

Romunija : GRČIJA 1:1 (0:1) /1:3/
Torosidis (55/a.g.); Mitroglou (23)

HRVAŠKA : Islandija 2:0 (1:0) /0:0/
Mandžukić (27), Srna (47)
RK: Mandžukić (38/Hrvaška)

Švedska : PORTUGALSKA 2:3 (0:0) /0:1/
Ibrahimović (68, 72); Ronaldo (50, 77, 79)

FRANCIJA : Ukrajina 3:0 (2:0) /0:2/
Sakho (22), Benzema (34), Gusev (72/a.g.)
RK: Kačeridi (47/Ukrajina)

/X:Y/ – v poševnicah je zapisan rezultat prvih tekem
AB – z velikimi tiskanimi črkami je zapisana ekipa, ki se je uvrstila na SP

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.