Šport > Nogomet
11 ogledov

Dogovor lige in klubov pritisnil na huligane

policija policisti Frankfurt sestanek DFL protest navijači EPA
Predstavniki nemške lige (DFL) so s klubi 1. in 2. Bundeslige v sredo dosegli dogovor o uvedbi strožjih varnostnih ukrepov na tekmah najmočnejših lig v državi. V ukrepe jih je prisilil porast nasilja in pritisk vodilnih politikov, medtem ko navijači v Nemčiji z 12-minutnim molkom proti uvedbi sprememb protestirajo že dva tedna.

DFL je skupaj s 36 klubi iz prve in druge lige izglasoval strožje preglede pred vstopom na stadion, strožje ukrepe za prižiganje bakel in dimnih bomb ter strožje sankcije, videonadzor in boljše usposabljanje varnostne službe.

"Danes je zmagal profesionalni nogomet," je novinarjem po sestanku dejal predsednik DFL Reinhard Rauball. "Z veliko večino je bilo sprejetih vseh 16 točk. To ne ogroža nemške nogometne kulture. Dobra novica je, da je DFL v položaju, da opravi svojo domačo nalogo."

DFL se je namreč znašel pod hudim pritiskom politike, ki je grozila z lastnimi ukrepi, a jih je DFL vseeno prehitel. Pred hotelom v Frankfurtu, kjer se je zgodil sestanek, je mirno protestiralo okrog 500 navijačev, ki obtožujejo DFL, da jim je pokvarila nogometno izkušnjo in ni upoštevala navijaških predlogov.

Odločitev za prihodnost nogometa

"To ni odločitev proti navijačem, ampak odločitev za navijače in prihodnost nogometa," je še dodal Rauball. Koncept predvideva tudi ukinitev gostujočih sektorjev na tekmah visokega rizika, nova ureditev pa je med navijači po celi državi izzvala ostre proteste.

Vse tekme Bundeslige so se v zadnjih dveh tednih začele z 12-minutno tišino, s katero so navijaške skupine protestno opozarjale na svoje nestrinjanje s spremembami. Sredino odločitev je sicer pozdravila tudi Nemška nogometna zveza (DFB).

"To je pomemben znak za nogomet in večino miroljubnih navijačev, da je večina nemških licenciranih klubov glasovala v podporo spremembam in prikazala enotnost," je dejal predsednik DFB Wolfgang Niersbach.

Policisti so imeli za 20 % več dela

Nemški nogomet je v sezoni 2011/12 zabeležil rekordno visoko stopnjo nasilja v zadnjih 12 letih. V poročilu so zapisali, da je bilo poškodovanih kar dvakrat več navijačev kot v preteklih letih, za več kot 20 % pa so se podaljšali tudi delovniki policistov.

Na DFL so pritisk še povečali oktobrski incidenti na derbiju Porurja med prvaki Borussio Dortmund in Schalkejem 04, pretepi pa so zaznamovali tudi pokalni obračun med Hannovrom 96 in Dynamom Dresdnom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.