Šport > Nogomet
15 ogledov

Domenech spet rešil glavo?

null Žurnal24 main
V kvalifikacijah za SP leta 2010 evropski strelci niso bili pretirano razpoloženi. Kar trije derbiji so se končali brez zadetkov. Francija je v Romuniji zaostajala z 0:2, a na koncu osvojila točko.
 

Kvalifikacije za SP, rezultati

Skupina 1:
Madžarska
: Albanija 2:0
Danska
: Malta 3:0
Švedska : Portugalska 0:0
Skupina 2:
Švica
: Latvija 2:1
Luxemburg : Izrael 1:3
Grčija
: Moldavija 3:0
Skupina 4:
Finska
: Azerbajdžan 1:0
Wales
: Liechtenstein 2:0
Nemčija
: Rusija 2:1
Skupina 5:
Turčija
: Bosna 2:1
Belgija
: Armenija 2:0
Estonija : Španija 0:3
Skupina 6:
Anglija
: Kazahstan 5:1
Ukrajina : Hrvaška 0:0
Skupina 7:
Ferski otoki : Avstrija 1:1
Srbija
: Litva 3:0
Romunija : Francija 2:2
Skupina 8:
Gruzija : Ciper 1:1
Bolgarija : Italija 0:0
Skupina 9:
Škotska : Norveška 0:0
Nizozemska
: Islandija 2:0

Po šoku, ki so ga Hrvaški v Zagrebu priredili Angleži, so naši južni sosedje kožo v kvalifikacijah za nogometno SP 2010 reševali v Ukrajini in iztržili točko (0:0). Hrvaški strateg Slaven Bilić , ki je pred tekmo zatrjeval, da bi bil zadovoljen z remijem, je na igrišče poslal omenjenemu cilju primerno enajsterico, v konici napada je sameval Ivica Olić . Na podoben način je razmišljal tudi ukrajinski trener Oleksij Mihaličenko , ki je v napad postavil samo prvega zvezdnika Andrija Ševčenka . Ob taki postavitvi in mrazu gledalci niso videli lepega nogometa. Hrvati so imeli od samega začetka pobudo, vrata gostiteljev sta ogrožala Olić in Ivan Rakitić , a je bila disciplinirana ukrajinska obramba z zanesljivim vratarjem Andrijem Pjatovim vselej na pravem mestu.

Olić je v 50. minuti zamudil najlepšo priložnost na srečanju, ko mu je veselje po strelu z glavo preprečila vratnica. Pri Ukrajincih je odstopal prav Ševčenko, ki si je bil nerešljiva uganka za počasno hrvaško obrambo, a svojih priložnosti ni znal realizirati v zadetek. Ob malo sreče in več hrabrosti bi se lahko naši južni sosedje domov vrnili s tremi točkami, a se z neugodnega gostovanja vseene vračajo s točko, ki jim po zmagi v Zagrebu proti Kazahstanu in visokem porazu proti Angliji v Maksimiru ohranja upanje na uvrstitev na zaključno tekmovanje, ki ga bo leta 2010 gostila JAR. V skupini 6 ima po treh kolih popoln izkupiček Anglija . Varovanci Fabia Capella so gostili Kazahstan in slavili visoko zmago s 5:1. Na prepolnem Wembleyju, zbralo se je 89.107 gledalcev, so bili za Anglijo, ki je vse zadetke dosegla v drugem polčasu uspešni Rio Ferdinand, Jermain Defoe, dvakrat je zadel Wayne Rooney , avtogol pa je zabil še Alexandr Kučma . Za edini zadetek v mreži gostiteljev je poskrbel Žambil Kukejev , ki je v 68 minuti znižal na 1:2.


Tri tekme in 11 golov Angležev. © Reuters

 
Francozi so, po porazu v prvem kolu kvalifikacij skupine 7 proti Avstriji in minimalni zmagi z 2:1 proti Srbiji v Saint- Denisu, tokrat v romunski Constanti morali zmagati. Potem ko se selektorski stolček selektorju Raymondu Domenechu maje že od, za Francoze poraznega, evropskega prvenstva, je kazalo, da bodo galski petelini brez perja ostali tudi v Romuniji . Že v šesti minuti je francoskega vratarja Steva Mandando ugnal Florentin Petre . Na 2:0 je le dobrih deset minut kasneje povišal Dorin Goian . Potem, ko je kazalo, da je francoska barka dokončno potopljena je na sceno v 36. minuti stopil Frank Ribery , ki je zaostanek znižal na 1:2. Izenačenje in morda tudi podaljšanje selektorskega staža Domenechu je v 69. minuti priboril 22-letni Yoann Gourcuff . Derbi skupine 1 med Švedsko in Portugalsko v Stockholmu se je končal brez zadetkov. Enako je bilo tudi v skupini 8, kjer sta se v Sofiji brez zadetkov razšli Bolgarija in Italija. Nemčija je v Dortmundu z 2:1 premagala Rusijo.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.