Šport > Nogomet
347 ogledov

Domžale prek Islandcev do Nemčije, slovo Goričanov

NK Domžale Valur
1/9
Anže Petkovšek Domžalčani s skupnim izidom 5:3 izločili Islandce.
Slovenija bo imela v 3. predkrogu drugega najmočnejšega evropskega tekmovanja enega predstavnika. Domžale so namreč izločile islandski Valur, medtem ko je Gorica izpadla proti grškemu Panioniosu.

Nogometaši Domžal so se uvrstili v tretji predkrog Lige Evopa, potem ko so bili tudi v povratni tekmi drugega predkroga boljši od islandskega Valurja. Potem ko so prvo tekmo dobili z 2:1, so na domačem igrišču že zaostajali z istim izidom, a so v drugem polčasu vendarle strli odpor tekmeca in zmagali s 3:2. V tretjem krogu se bodo pomerili z nemškim Freiburgom.

Gosti so povedli že v tretji minuti, ko je makedonski sodnik po prekršku Matije Široka dosodil najstrožjo kazen, ki jo je v vodstvo Islandecev spremenil Gudjon Petut Lydsson. Vodstvo gostov je domače predramilo, vrstili so se napadi, nevarne akcije, in v 25. minuti je sodnik po prekršku nad Lovrom Bizjakom tudi gostiteljem dosodil enajstmetrovko. Uspešno jo je izvedel Ivan Firer.

Do konca pa so do želene prednosti prišli Islandci, v 43. minuti, ko je Širok storil napako na desni strani, ki jo je z močnim in natančnim strelom v levi kot domačih vrat kaznoval Nicolas Boegild.

Isti igralec bi lahko v 59. minuti Islandce povedel tudi v vodstvo, toda to je preprečil domači vratar Dejan Milič. Kot da je to Slovence opozorilo, da se s tekmecem ne sme igrati. 

Po nekaterih menjavah so prevzeli prevlado na igrišču, to pa so kronali tudi z dvema goloma. V 69. minuti je bil s prostega strela natančen Jure Balkovec, le minuto pozneje pa je lepo akcijo zaključil Senijad Ibričić. Slovenski podprvaki so se zadovoljili z rezultatom, ki so ga do konca tudi ubranili.

Grki slavili v "slovenskem Las Vegasu"

ND Gorica | Avtor: ND Gorica/Facebook ND Gorica. ND Gorica/Facebook
 

Nogometaši Gorice so v povratni tekmi drugega predkroga Lige Evropa izgubili z grškim Panioniosom z 2:3 in se poslovili od nadaljnjega tekmovanja. Grki so dobili že prvo tekmo doma z 2:0.

V domači ekipi so se pred začetkom tekme spodbujali tudi z zgodovino evropskih nastopov; v letih 1997, 2000 in 2004 so namreč prav tako slabo začeli mednarodno sezono, pa potem doma naredili preobrat. Za kaj takšnega bi danes morali doseči vsaj dva gola in nobenega prejeti za podaljšek. Toda načrti Mirana Srebrniča in njegove čete so se porušili že na začetku.

Prvi pravi napad gostov se je namreč končal z zadetkom, ko je Valentinos Vlahos dobro zaposlil Giorgiosa Masourasa, ta pa je premagal Grego Sorčana. A upov za domače takrat še ni bilo povsem konec, saj je že v naslednji minuti nevarno zapretil Bede Osuji, njegov strel s kakšnih petih metrov po spretnem preigravanju pa je gostujoči vratar, Slovenec Matic Kotnik, lepo ubranil. Nemočen pa je bil dve minuti pozneje, ko je z bele točke natančno meril Rifet Kapić. Pred tem so gostje na robu kazenskega prostora zrušili Miho Gregoriča, Kapić pa je zadel za 1:1.

Potem pa je sledil grški šok v nekaj minutah. Praktično že v naslednjem napadu so gostje spet vodili, pred Sorčanom sta se osamljena znašla dva Grka, nesebično podajo pa je Samed Yesil spremenil v novo vodstvo. Takrat so bili Novogoričani že v resnih težavah, praktično v nemogočem položaju pa so se znašli v 23. minuti, ko je bilo na semaforju že 1:3. Domači so sicer protestirali, da je bil strelec Lazaros Lamprou v prepovedanem položaju, a gol je obveljal in Paniononis je bil pravzaprav že po četrtini tekme v Novi Gorici po skupnem vodstvu s 5:1 v nadaljevanju tekmovanja. Ob koncu prvega dela je imel priložnost za domače še Kapić, a je bila obramba Grkov zbrana.

V nadaljevanju so domači skušali napadati, Jani Curk in Kapić sta si pripravila polpriložnosti, na grški strani pa je imel priložnost za povišanje vodstva Yesil, a je ostalo pri zidu iz prvega dela. V 65. minuti so domači dobili še eno enajstmetrovko; po prekršku Masourasa nad Matijo Škarabotom je sodnik še enkrat pokazal na najstrožjo kazen, še enkrat je žogo na belo točko postavil Kapić in tudi drugič na tekmi premagal Kotnika. To pa je bil tudi končni izid tekme, domači so sicer do konca prevzeli pobudo, a gostje, zadovoljni s skupnim vodstvom in uvrstitvijo v nadaljevanje, so brez večjih težav zdržali do konca in tudi na drugem dvoboju zmagali.

Klubi bivše Juge s polovičnim izkupičkom

 | Avtor:

Splitski Hajduk je še drugič ugnal sofijski Levski (1:2) in napredoval s skupnim izidom 3:1. V naslednjem krogu ga čaka danski Brøndby.

Napredoval je tudi drugi hrvaški predstavnik Osijek, ki je v Luzernu branil prednost 2:0 z domačega terena in s ključnim golom v gosteh prišel do zanj ugodnega poraza (2:1). Sledeči tekmec Slavoncev bo PSV Eindhoven.

Edini srbski predstavnik v drugem predkrogu Crvena zvezda je doma premagala kazahstanski Irtiš iz Pavlodara (2:0) in s skupnim izidom 3:1 prišla do zmenka s praško Sparto.

Podgoriška Mladost je na gostovanju pri graškem Sturmu presenetljivo slavila z 0:1, na povratnem srečanju pa doživela prepričlji poraz (0:3) in izpadla.

Sarajevski Željezničar je na gostovanju pri švedskem AIK izgubil (2:0) in po remiju brez golov na prvi tekmi Evropi pomahal v slovo.

Drugi klub iz BiH je prav tako ostal brez nadaljnega tekmovanja, Široki Brijeg je po remiju 1:1 v Aberdeenu na povratnem obračunu doma klonil (0:2) z dvema goloma v drugem polčasu. 

Skopski Rabotnički je v Minsku proti tamkajšnjemu Dinamu visoko klonil (3:0) in prepričljivo izpadel s skupnim rezultatom 4:1. 

Drugi makedonski predstavnik - ekipa Škendije, pa je po remiju (1:1) na povratnem srečanju z izidom 4:2 izločila finski HJK in se bo v 3. predkrogu pomerila z litovskim Trakaijem.

Liga Evropa, 2. predkrog (povratni tekmi):

DOMŽALE - Valur 3:2 (1:2)  /2:1/
Firer 25./11m, Balkovec 69., Ibričić 71.; Lydsson 3./11m, Bogild 43. 

Gorica - PANIONIOS 2:3 (1:3)  /0:2/
Kapić 15./11m, 67./11m; Masouras 11., Yesil 16., Lamprou 23.

/X:Y/ - izid prve tekme
ABC - napredovali v nadaljnje tekmovanje

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.