Šport > Nogomet
38 ogledov

Domžale šokirale Ljudski vrt

Milanič Maribor Lazio Evropska liga Ljudski vrt
1/13
Reuters
Gorica in Luka Koper sta z remijem na primorskem obračunu odprla 24. kolo v Prvi ligi Telekom Slovenije (1:1). Na zelo živahni tekmi v Stožicah je v dvoboju dveh mladih ekip Olimpija zanesljivo ugnala Celje (3:1). Maribor je v Ljudskem vrt dobil lekcijo Domžal (1:3) in prednost pred Olimpijo sedaj znaša devet točk.

Trener Andrej Razdrh je za domačo tekmo s Celjem pred zelo slabo popolnjenimi tribunami za domači debi v igro od prve minute postavil Dejana Gerića, v konici napada pa je z Nikolo Nikezićem eno redkih tekem začel tudi Vicente.

Oba napadalca sta celjski obrambi povzročala celo kopico težav, medtem ko mlada ekipa iz knežjega mesta na čelu z Miho Zajcem, ki je še pred nekaj meseci v Stožicah navdušil na svoji edini tekmi v zeleno-belem dresu, sploh ni pretila Aleksandru Šeligi na drugi strani.

Nikezić si je v enajsti minuti priigral prvo lepo priložnost, a je njegov volej dobro ustavil vratar Matic Kotnik. Brazilec Vicente je nato v kratkem času zapravil dve odlični situaciji za gol - Nikezić ga je v 20. minuti našel samega tik pred vratarjem Kotnikom, a je Vicente streljal točno vanj, štiri minute kasneje pa je hitronogi Južnoameričan pobegnil zadnji vrsti Celja, toda streljal mimo gola.

Hitri rafal za 2:0

Zeleno-beli so do zasluženega vodstva le prišli v 40. minuti, ko je podajo Aneja Lovrečiča za hrbet svojega vratarja preusmeril Matej Centrih, hitri rafal zmajev v dveh minutah pa je z drugim golom na tekmi zaključil Nikezić, ki si je po podaji Bobana Jovića ustavil žogo s prsmi in silovito zatresel mrežo.

Tudi drugi polčas se je začel s prevlado Olimpije, ki je nizala domiselne akcije, a brez pravega zaključka. Z nekaj lepimi prodori je zablestel Djordje Ivelja, v 65. minuti pa je levi bok Celja dobro pebil Jović, ki pa pred vrati ni našel soigralca. Le minuto kasneje je Centrih v zadnjem trenutku ustavil Nikezića z dobrim posredovnjem. V 72. minuti je sam pred gostujočega vratarja s strani prišel Rok Baskera, toda Centrih je šel dobro iz vrat in ubranil strel.

Dve minuti kasneje pa je Olimpija zadela še tretjič, ko se je Baskera odkupil, potem ko so si zmaji še enkrat več lepo priigrali prostor za strel na vrhu kazenskega prostora, mladeničev poizkus pa je zadel enega od celjskih branilcev in prevaral Centriha.

Lahko bi bilo še napeto

Gostje, ki so pred tem sramežljivo poskušali s predložki Sebastjana Gobca in prodori Zajca, so zabili prek svojega prvega nevarnega strela, ko se je 20-letni Srb Aleksandar Srdić ob spremstvu Antonia Mlinarja Delamee dobro obrnil in iz obrata zabil z okrog dvajsetih metrov v desni spodnji kot gola nemočnega Šelige.

Po zmanjšanju vodstva je Olimpija "stopila na žogo" in umirila tempo srečanja. V 89. minuti so Celjani zapravili še zadnjo možnost za priključek, ko je predložek iz kota zletel mimo vseh igralcev pred vrati Šelige.

V 93. minuti je Miha Korošec s strani dobro zadel polvolej, toda Šeliga je pokril svoj prvi kot in žogo odbil v kot, po katerem je bilo tekme konec in drugi Ljubljančani so petim varovancem Miloša Rusa pobegnili že na 13 točk razlike.

Domžalski šok za Mariborčane

Olimpija Ljubljana Maribor Prva liga slovenska liga prvenstvo Stožice Fajić | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Domžalski nogometaši so sredi Maribora pripravili presenečenje in na kolena spravili branilce naslova in zanesljivo vodilno ekipo prvenstva. Do zmage so prišli po zaslugi izjemnih uvodnih 20 minut, ko so kaznovali vsako napako domače obrambe in povedli s 3:0. Maribor je nato ves čas pritiskal, a mu več kot zadetka ni uspelo doseči. To pomeni, da ima Maribor po tretjem porazu v sezoni na prvem mestu spet "le" devet točk prednosti pred Olimpijo, tretjeuvrščene Domžale, ki imajo tekmo manj, pa so se z 12. zmago Ljubljančanom približale na sedem točk.

Tekmo so domači dobro odprli in po vsega 17 sekundah nevarno zagrozili, ko je v kazenskem prostoru do strela prišel Agim Ibraimi, a je Nejc Vidmar njegov strel ukrotil. Nato pa so sledile minute gostov. Ti so povedli v tretji minuti. Po kotu Žige Kousa je na drugi vratnici do strela z glavo prišel Slobodan Vuk, Marko Pridigar se je žoge sicer dotaknil, a je ta le končala za njegovim hrbtom. V 12. minuti je moral domači vratar posredovati še po strelu Jureta Balkovca. Že v 14. minuti so gosti vodili z 2:0. Dragan Čadikovski je lepo podal za hrbet domače obrambe, kjer se je lepo odkril Vuk in nato s strelom po tleh povišal prednost Domžal.

V 20. minuti so Domžale povedle že s 3:0. Po kotu so domači branilci žogo odbili na rob kazenskega prostora, kjer je "iz prve" sprožil Balkovec in zadel desni spodnji kot mariborskih vrat. Domači trener je zato že v 27. minuti posegel po prvi menjavi, Željka Filipovića je zamenjal Matija Smrekar. Domžale so tudi zatem dobro opravljale obrambne naloge, kljub temu pa se je v 35. minuti moral izkazati Vidmar po strelu Nusmirja Fajića. V 45. minuti je zagrozil še Smrekar, ko je sam stekel proti domžalskim vratom, a na koncu malce z leve z dobrih desetih metrov žogo poslal čez gol.

V drugem polčasu so prvi znova zagrozili domači, natančneje Nejc Mevlja, ko je po kotu prišel do strela z glavo, a za malo zgrešil cilj. V teh trenutkih so gostitelji prevladovali, prihajali do strelov, a so bili ti preslabi za zadetek, tudi Fajićev poskus v 55. minuti, ko je imel mariborski napadalec precej prostora v kazenskem prostoru, a žogo poslal mimo vrat. Izbranci Darka Milaniča so se trudili zabiti gol, vendar pri zaključnih strelih niso bili dovolj zbrani.

V 75. minuti pa so se domači le razveselili zadetka. Po podaji Aleša Mejača z desne strani je iz bližine zadel Fajić in napovedal malce bolj zanimivo končnico tekme. Nekaj priložnosti (ena tudi domžalska Slobodana Vuka) so te napovedi še malce podkrepile. Posebej lepo je v 84. minuti zapravil Robert Berić, po njegovem strelu z desetih metrov se je znova izkazal Vidmar, v 90. pa je žoga po strelu Gorana Cvijanovića z glavo oplazila prečko.

Olimpija Koper Denis Popović | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Primorcema po točka v Novi Gorici

Koprski nogometaši so še na tretji spomladanski tekmi igrali neodločeno. Po remiju v Domžalah in domačem z Rudarjem so bili danes na dobri poti, da le vpišejo novo zmago, a so konkretnejši Novogoričani v drugem polčasu izničili prednost "kanarčkov". Goriška ekipa je v spomladanskem delu prvenstva na treh tekmah zbrala pet točk in je na šestem mestu, Koper pa ostaja četrti.

Uvod tekme je minil v razmeroma mirnem dogajanju na sredini igrišča. V 20. minuti so gosti povedli, potem ko je nekdanji član belo-modrih Ivan Brečević z glavo unovčil visoko podajo v kazenski prostor. V drugi polovici polčasa so večkrat s streli poskušali domači nogometaši, a Matija Širok, Nejc Praprotnik, Dejan Žigon in Uroš Celcer niso dovolj dobro merili za izenačenje.

Drugi polčas so z zaporednima streloma odprli Novogoričani prek Saše Aleksandra Živca in Žigona, a je ostalo pri vodstvu Koprčanov. Zatem je bil eden bolj aktivnih v goriški ekipi Amedej Vetrih, ki mu dvakrat ni uspelo žoge usmeriti proti želenemu cilju, v 68. minuti pa je le poskrbel za izenačenje, potem ko je zadel po Celcerjevi podaji iz kota.

V samem zaključku tekme so bili spet gostitelji tisti, ki so bili konkretnejši v napadalnih akcijah, večkrat so poskušali prek Živca in Žigona, toda žoge nista spravila mimo Igorja Nenezića, tako kot na drugi strani že pred tem v 77. minuti ni uspelo Andrei Miglioriniju ugnati Vasje Simčiča.

Mura z desetimi zdržala za točko

Po dveh bolečih porazih Mure 05 (s Celjani in Olimpijo, obakrat z 0:4) je Fazanerijo čakal trenutek resnice, saj sta se v derbiju dna srečali ekipi, ki sta najresnejša kandidata za odhod v nižji rang tekmovanja. Razšla pa sta se brez zmagovalca, kar pomeni, da ima Aluminij, ki je cel drugi polčas igral z igralcem več in ki ga je s klopi prvič vodil Edin Osmanović, zadržal štiri točke prednosti pred Muro.

V deveti minuti so domači prvič nevarneje ogrozili vrata Aluminija, strel Damjana Boharja pa je vratar Tomaž Murko zanesljivo obranil. Gostujoči vratar pa je bil nemočen le minuto pozneje, ko so se domači veselili vodstva. Rajko Rep je močno sprožil s 14 metrov, vratar Murko je žogo še odbil, a le na noge Maria Sačerja, ki jo je iz neposredne bližine potisnil v mrežo. Rdeči iz Kidričevega so izenačili dobrih deset minut zatem iz akcije, ki pravzaprav ni obetala ničesar.

Tadej Žagar-Knez se je odločil za strel z več kot 20 metrov, žoga je na poti proti golu oplazila enega od domačih igralcev, spremenila smer in Murin vratar Filip Draković, vkopan v blato, je lahko le s pogledom pospremil žogo. V 32. minuti je goste znova reševal vratar Murko, potem ko je s telesom zaprl pot žogi ob udarci Alena Ploja z desne strani. Za dodatne težave murašev je v izdihljajih polčasa poskrbel Rep, ki si je zaradi udarca gostujočega igralca Žagar-Kneza prislužil izključitev.

Že v uvodni minuti nadaljevanja so številčno močnejši gosti uprizorili nevaren napad, strel Matica Črnica pa je vratar Draković z nekaj nezanesljivosti le ukrotil. Gosti so bili znova blizu vodstva v 62. minuti, a so se črno-beli po gneči v domačem kazenskem prostoru le rešili, saj žoga v nekaj poskusih gostujočih igralcev ni našla poti v mrežo.

Arpad Vaš je v 73. minuti dobro meril s prostega strela s 25 metrov. Žoga bi končala pod prečko, a je žogo Murko s skrajnimi močmi odbil v kot. Že v naslednjem napadu so Sobočani prišli do priložnosti, strel Jureta Travnerja z glavo pa je švignil mimo desne vratnice. V 78. minuti se je po lepi akciji domačih zrela priložnost ponudila Vedranu Vinku, vratar Aluminija pa je bil dobro postavljen. Zadnje minute so pripadle domačim, ki pa si niso ustvarili zrelejše priložnosti.

"Dvojček" Bratanovića izenačil Rudar z Gorico

Velenjski nogometaši so po visoki zmagi nad Aluminijem in remiju v Kopru vpisali nove tri točke za sedmo zmago v sezoni. Tokrat so izbranci Jerneja Javornika odpravili Triglav in se točkovno izenačili s šestouvrščeno Gorico. Triglav je po 11. porazu ostal osmi, ima pa tekmo manj.

Velenjčani so tekmo bolje začeli in imeli v 14. minuti prvo lepo priložnost na tekmi, ko sta bila po kotu Uroša Rošerja pred vrati Dalibor Radujko in Sebastjan Berko, a je ostalo pri 0:0. Tri minute pozneje so prvi ogrozili domača vrata tudi Kranjčani, ti so prevladovali večino polčasa, ko je Davor Bubanja - ob pomoči enega domačih igralcev - za malo zgrešil cilj z roba kazenskega prostora.

V 20. minuti se je Alen Krcić sam znašel pred domačim vratarjem Matjažem Rozmanom, vendar je slednji s pravočasnim posredovanjem preprečil strel. Rozman se je izkazal z izvrstno obrambo tudi v 30. minuti po novem poskusu Bubanje, a prav v trenutkih Triglavove premoči je Rudar povedel, ko je v 38. minuti po podaji Ivana Firerja zadel Elvis Bratanović.

Đurković enkrat za spremembo ni zadel

Ista naveza je udarila tudi v 52. minuti, Firer je bil spet v vlogi podajalca, Bratanović pa strelca za 2:0. Gorenjci so se hitro vrnili v igro, saj je Bubanja štiri minute zatem v domačo mrežo pospravil odbito žogo po strelu Enisa Đurkovića. Gostitelji so bili znova nevarni v 67. minuti, ko je Darjan Curanović moral posredovati po poskusu Rajka Rotmana, minuto za njim pa je Christian Bubalović iz ugodnega položaja z glavo meril previsoko.

Prav Bubalović pa je v 69. minuti zadel za 3:1, ko je bil najspretnejši pred vrati Triglava po podaji Aleša Jeseničnika iz kota. Gosti so znova opozorili nase v 76. minuti, Đurković je lepo preigraval domače branilce, prišel do strela, a je izvrstno posredoval Rozman, tako kot po novem močnem udarcu Đurkovića v 88. minuti, kar je bila ob strelu Mateja Poplatnika v sodniškem dodatku tudi zadnja prava priložnost tekme.

Prva liga Telekom Slovenije, 24. kolo:

Gorica : Luka Koper 1:1 (0:1)
Vetrih (67); Brečević (19)

Olimpija Ljubljana : Celje 3:1 (2:0)
Centrih (40/a.g.), Nikezić (42), Baskera (74); Srdić (76)

Maribor : Domžale 1:3 (1:3)
S. Vuk (3, 14), Balkovec (20)

Rudar Velenje : Triglav 3:1 (1:0)
Bratanović (38, 52), Bubalović (69); Bubanja (56)

Mura 05 : Aluminij 1:1 (1:1)
Sačer (10); Žagar-Knez (21)
RK: Rep (45/Mura)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.