Šport > Nogomet
10 ogledov

Doživljenjska prepoved 41 nogometašem

Frey Inter Milan Genoa Serie A Italija liga prvenstvo gol mreža stadion megla EPA
Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da je 41 nogometašem južnokorejske prve lige, ki so bili vpleteni v nameščanje tekem, v sredo izrekla doživljenjsko prepoved igranja. Prepoved bo veljala za vse lige po svetu, čeprav so pri Fifi 21 omenjenim ponudili pomilostitev.

Južnokorejska nogometna zveza je 41 nogometašev že prej kaznovala z doživljenjsko prepovedjo igranja, kar je bil epilog stavnega škandala, ki je izbruhnil leta 2011. Po odkritju nameščanja tekem je južnokorejska vlada celo grozila z likvidacijo prve lige (K-League).

Fifa je desetim nogometašem junija izrekla doživljenjsko prepoved igranja, veljavno po celem svetu, marca pa je južnokorejska odbojkarska zveza doživljenjsko kaznovala še enajst odbojkarjev, s katerim so želeli odpreti bitko s stavami na vseh športnih frontah.

Pri Fifi so še dejali, da so 21 igralcem ponudili pomilostitev, saj so priznali krivdo v za to določenem obdobju in izrazili "globoko obžalovanje" zaradi svoje vpletenosti v nameščanje tekem. Omenjeni igralci bodo morali prestati pogojno kazen od dveh do petih let, kjer bo vključenih tudi med 200 in 500 ur družbenokoristnega dela.

Na koncu odloča zveza

"Pogojna kazen je prostovoljna, kar pomeni, da mora določen igralec sporočiti K-League, da si želi vrniti v nogomet," so dejali pri Fifi. "Potem se mora igralec zavzeti za katerega izmed mnogih družbenokoristnih del, povezanih z nogometom. To vključuje trenerske šole pri lokalnih klubih za mlade in odrasle igralce, vključenost in podporo nogometa invalidov in podporo sedanjim in prihodnjim domačim aktivnostim proti stavam v nogometu. O ponovni vključitvi igralca v nogomet po pogojnem preizkzusu bo odločala le korejska nogometna zveza (KFA)."

Stave so že dolgo velika težava, s katero se sooča nogomet v novem tisočletju. Stavni škandali so v zadnjih mesecih udarili v italijanski in turški ligi, kot tudi v državnih reprezentancah Gvatemale, Nikaragve in Južne Afrike.

Pri Gvatemali so lani doživljenjsko kaznovali tri reprezentante, doživljenjsko pa je bil kaznovan tudi nogometaš Nikaragve. Tudi te kazni je Fifa razširila na nogomet po celem svetu. Samo prejšnji mesec so pri krovni nogometni organizaciji razkrili, da je južnoafriška reprezentanca nameščala rezultate pripravljalnih tekem za domače svetovno prvenstvo leta 2010.

Južnoafričani so takrat igrali proti Tajski, Bolgariji, Kolumbiji in Gvatemali. V nedeljo so pri južnoafriški zvezi (SAFA) na položaj ponovno izvolili predsednika in štiri vodilne uradnike, ki so jih zaradi škandala suspendirali. Uradna obrazložitev se je glasila, da so jih odstavili na "neprimeren način."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.