Šport > Nogomet
14 ogledov

Dr. Verdenik: Reprezentanca nima vodje

Slovenska reprezentanca pred tekmo z Albanijo. Žurnal24 main
V naši anketi smo vas pretekli teden spraševali, kdo od aktualnih reprezentantov bi bil najbolj primeren za vodjo izbrane vrste. Največ vas je glas prisodilo vratarju Samirju Handanoviču, nekdanji selektor Dr. Zdenko Verdenik pa je drugačnega mnenja.
"Problem vodje v reprezentanci obstaja, ker ga enostavno ni,“ je pogovor začel Dr. Zdenko Verdenik , nekdanji selektor slovenske reprezentance in pokomentiral vaš izbor, ki je na prvo mesto postavil Samirja Handanoviča . "Vodja je redkokdaj vratar, če prav se tudi to dogaja. Vratar glede na svoj položaj težko vpliva na moštvo znotraj igre med samo tekmo, ker je njegov vpliv minimalen. Ponavadi je vodja moštva tisti, ki ga igralci sam izberejo, tisti, ki je s svojo osebnostjo, pozitivnim karakterjem, predvsem pa s kakovostjo tisti, ki mu igralci zaupajo in mu prisluhnejo.“

V naši anketi ste pred trenutnega kapetana Klemna Lavriča postavili Samirja Handanoviča. © sportnet

 
Pa je vodja vedno tudi kapetan? "To bi bilo najbolje," pravi Verdenik. "Napaka bi bila – kar pa ni slučaj v slovenski reprezentanci – če selektor postavi svojega vodjo, moštvo pa izbere nekoga drugega.“ Kapetan Slovenije je na zadnjih tekmah Klemen Lavrič . "Lavrič z borbenostjo, stabilnostjo, željo po zmagi prednjači in bi lahko bil vodja. To so dimenzije, ki jih je potrebno upoštevati. Kakovostno pa v ekipi ni tako velikih razlik, da bi nekdo izstopal, kot je izstopal Zahovič. V tistem času je bilo v moštvu še nekaj zelo kakovostnih igralcev. Danes pa jih ni. Najboljše je, če je vodja nekdo iz zvezne vrste, ker ima bolj celovit vpogled na igro in pregled nad njo.“

Zlatko Zahovič je poseben primer. Bil je nesporno najboljši igralec, ni pa bil kapetan. "On je bil daleč najboljši igralec in je to nenehno dokazoval na tekmah. Vendar se kot osebnost izven igrišča ni kaj preveč brigal za moštvo, ampak je bil bolj zase. Po drugi strani je velikokrat zamujal na priprave in ni znal povedati zakaj. To pa ni vzor za druge. Neke stvari si je privoščil, ki si jih vodja ali kapetan ne sme,“ je na stare čase spomnil Verdenik, ki je službo selektorja opravljal dobra tri leta.

Dalibor Stevanovič © Boštjan Tacol

 
In ostali člani reprezentance? Kdo bi še lahko imel karakteristike vodje? "Cesarja premalo karakterno poznam. On mora bit standardni igralec reprezentance in kluba. Žlogar je kot osebnost gotovo pravi, ni pa izrazito boljši igralec od drugih. Kot osebnost pa je zgled obnašanja, inteligence, izobrazbe in spoštovanja soigralcev. Stevanovič je tu nekje blizu. Je tudi organizator igre in kolikor sem slišal urejena osebnost. Po znanju in kakovosti, če je v formi in zdrav, je lahko tisti igralec, ki bi vodil igro, istočasno pa bi lahko postal vodja in kapetan,“ je pogovor zaključil 58-letni Mariborčan.

Sodelujte še naprej
Na spletni strani smo že objavili novo anketo. Še naprej bomo spraševali po vaših mnenjih in jih oplemenitili z mnenji strokovnjakov. Vsak ponedeljek vas tako čaka nova anketa in novo mnenje strokovnjaka. Vsak glas šteje, še kako smo ga veseli. Sodelujte še naprej.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.