Šport > Nogomet
21 ogledov

Drava in Nafta na sodišču v Bochumu

Nogometaši Drave so v lanski sezoni izpadli iz prve slovenske lige. (Foto: Nik R Žurnal24 main
Rak športnih stav, ki že nekaj let razjeda slovenski in evropski nogomet, naj bi v sredo dobil prvi večji udarec. V nemškem Bochumu se namreč začenja sojenje, kjer bosta na tapeti tudi Drava in Nafta.

V nemškem Bochumu se bo v sredo začelo sojenje četverici osumljenih prevare na športnih stavnicah, ki naj bi jo zagrešili s krojenjem izidov nogometnih tekem. Med 32 tekmami, kjer naj bi prišlo do manipulacij, je tudi 11. aprila lani odigrana tekma prve slovenske lige med ptujsko Labod Dravo in lendavsko Nafto (4:1).

Nemški mediji pišejo o sojenju v največjem škandalu, povezanim s krojenjem izidov zaradi športnih stav v Evropi. Skupaj naj bi do goljufije po do zdaj znanih podatkih prišlo na 32 tekmah v Nemčiji, Belgiji, Sloveniji, na Hrvaškem, Madžarskem in v Švici. Pod drobnogledom pa je skupaj kar 270 "sumljivih tekem".

Med omenjenimi državami in 32 tekmami s prvoligaškimi obračuni izstopajo le Slovenija, Hrvaška (Zadar – Hajduk 0:3; 26. aprila 2009) in Madžarska (Ujpest – Honved 3:0, 24. april 2009), sicer pa naj bi do prevare prišlo tudi na eni od tekem evropske lige in na reprezentančni kvalifikacijski tekmi ekip do 21 let za evropsko prvenstvo.

Državno tožilstvo v Bochumu trdi, da je četverica osumljencev za podkupovanje sodnikov in igralcev na 32 tekmah porabila 370 tisoč evrov, na tekme pa vložila okrog dva milijona evrov in imela 1,6 milijona evrov dobička. Kako dobičkonosen je bil posel s krojenjem izidov, pa kaže primer ene od nemških drugoligaških tekem, na katero naj bi osumljenci na azijski stavnici vložili 150 tisoč evrov in imeli 239 tisoč evrov zaslužka.

null | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Kot je povedal predstavnik sodišča v Bochumu, osumljeni niso stavili le na končni izid tekem, ampak tudi na rdeče kartone, pozno dosežene gole in podobne elemente nogometne igre. Četverica naj bi celo prevzela 700 tisoč evrov dolga pri enem od belgijskih drugoligašev in imela s tem mehanizme, da je upravo prisilila v prirejanje izidov.

Sicer pa je policija do svojih podatkov prišla po naključju, saj so preiskovalci prisluškovali telefonskim pogovorom ljudi, ki so jih sumili vpletenosti v preprodajo drog, pri tem pa so prišli do podatkov o goljufijah na športnih stavah.

Strokovnjaki napovedujejo zapleten proces, v kolikor osumljeni svojih dejanj ne bodo priznali. Dva za zdaj vztrajno molčita. Vse skupaj pa bi bil lahko le vrh ledene gore, saj ima tožilstvo pod drobnogledom, kot rečeno, kar 270 tekem, v primer pa naj bi bilo vpletenih okrog 250 oseb. Skupaj naj bi osumljeni na vse te tekme vložili kar okrog 12 milijonov evrov, za podkupnine naj bi porabili približno milijon in pol, in imeli pri tem skoraj osem milijonov evrov zaslužka.

To je že druga tovrstna afera v nemškem nogometu po razvpiti aferi sodnika Roberta Hoyzerja iz leta 2005. Osumljenim grozi zaporna kazen do desetih let. Z zanimanjem jo spremljajo tudi predstavniki nemške nogometne zveze, ki se pritožujejo predvsem nad dejstvom, da jih tožilstvo premalo obvešča o celotnem dogajanju, saj so pričakovali večje sodelovanje med nogometno zvezo in pravosodjem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.