Šport > Nogomet
10 ogledov

Drugemu odvzeti ponujeno priložnost

Valter Birsa v izbrani vrsti še ni pokazal vsega, kar zna. Žurnal24 main
Valter Birsa. Član Sochauxa je znanilec novega v slovenski nogometni reprezentanci. Igralec z velikim potencialom, ki ima izmed naših fantov na trgu najvišjo ceno, a v izbrani vrsti kvalitet še ni dokazal.
Kako bi ocenili letošnjo klubsko sezono? Vi igrate odlično, Sochaux pa je na predzadnjem mestu prvenstvene razpredelnice?
Izgleda čudno, kajne. Res mi gre odlično od nog, ekipa pa bi bila že zdaj precej višje, če bi imeli malce več sreče in bili deležni boljšega sojenja. Mislim, da spadamo v zlato sredino, kar smo v zadnjih tekmah tudi dokazali.

V klubu vam gre kot po maslu, v reprezentanci pa ste še dolžnik. Kje tiči težava?
Priznam, da še nisem pokazal vsega, kar znam, je pa težko poiskati odgovor, zakaj. Če bi ga imel, bi bilo verjetno že drugače. Je pa res, da se išče tudi reprezentanca in je zato tudi igralcem težje. Verjamem, da bom tudi v reprezentanci kmalu dokazal svojo vrednost.

V klubu igrate praviloma na levi strani, v reprezentanci na desni. Na katerem igralnem mestu lahko Valter Birsa v reprezentanci prispeva največ?
V tem trenutku mi igralno mesto, na katerem igram v klubu, najbolj ustreza. Mislim, da lahko tu največ dam in sem tu najmočnejši. Ni tako pomembno, ali igram na levi ali desni strani, mi pa ustreza, da se prebijem po boku in grem nato proti sredini na strel.

Valter Birsa še ni dosegel gola za člansko nogometno reprezentanco. © Barbara Milavec

 
Kako bi opisali sebe kot igralca: ste bolj druga špica ali bolj ofenzivni zvezni igralec, ki je še bolj povezava med zvezno vrsto in napadom?
Velike razlike med tema dvema mestoma pravzaprav ni. Meni ustreza, da sem blizu gola, a spet ne tako blizu, da bi moral čakati na žogo. Žogo rad popeljem iz zvezne vrste v napad in pred golom iščem priložnosti. Rad imam žogo v nogah in iščem priložnost za strel.

Kaj bi morali pri sebi izboljšati ?
Morda agresivnost. Vsega ne moreš imeti.

 
 

Predvsem igramo zase. Želimo si dokazati, da smo iz pravega testa in da se na nas lahko računa. Mislim, da bo to vidno v sredo.

Valter Birsa

 
S kom izmed slovenskih napadalcev se v napadu najbolj ujamete? Zdi se, da kar malce pogrešate Mirana Burgiča ...
Z Miranom sva se verjetno tako dobro razumela zato, ker sva si tako nasprotna. On je šel tja, kamor jaz ne bi šel nikoli, zato sem točno vedel, kam moram žogo oddati. V reprezentanci se odlično ujamem z vsemi napadalci, vendar potrebujemo čas, da se povsem ujamemo in bodo naše akcije sinhronizirane do potankosti.

Kaj tej ekipi manjka za preskok?
Predvsem čas in malce sreče.

Vaša napoved za tekmo z Bolgarijo? Tekma dveh reprezentanc brez možnosti za odhod na EP ali kaj več?
V prvi vrsti igramo zase, želimo si dokazati, da smo iz pravega testa in da se na nas lahko računa. Mislim, da bo to v sredo vidno tudi na zelenici.

Kdo mora, ob ustrezni kemiji, seveda, igrati v reprezentanci: najboljši, tisti, ki naj bi bili na vrhuncu v času naslednjega velikega tekmovanja ali najperspektivnejši?
Trdim, da morajo v reprezentanci igrati najboljši. Starost ni pomembna, važno je, da igralec v reprezentanci da največ. Drugi se morajo še dokazati.

Kar nekaj slovenskih mladih igralcev odide v tujino, uspe pa le peščici. Kaj je tisto, kar slovenskim mladcem najbolj manjka, da bi uspeli?

Slovenskim igralcem manjkajo zgodovina, tradicija in ugled. Kar nekaj jih že zaradi tega odpade. Če bi bili na primer Nizozemci, bi nam bilo precej lažje. Legionarji se trudimo, da bi dokazali, da šteje igralec, in ne država. Razliko ustvarja predvsem nogometaš, njegove značajske lastnosti, in ne toliko narodnost.

Valter Birsa ima izmed naših fantov na trgu najvišjo ceno. © Barbara Milavec

 
So slovenski igralci v mentalnem, tehničnem in taktičnem pogledu sploh ustrezno usposobljeni za ta preskok, za ta stalni izziv dokazovanja?
V zadnjem obdobju se je delo z mladimi pri nas po mojem precej popravilo, se pa po odhodu v tujino največ dogaja v glavi. Predvsem moraš biti dovolj zrel, da sprejmeš svojo ne vedno najbolj ugodno pozicijo v tujini in dejstvo, da moraš svojo kvaliteto dokazati vsak dan znova. V tujini je bistveno, da si boljši od drugih v ekipi.

V katerih elementih naš nogomet najbolj zaostaja za francoskim? Res je, da se finančno ne moremo primerjati niti približno, a verjetno bi se marsikaj dalo uspešno kopirati?
Te primerjave so zelo težke. Francoska liga je za kar nekaj stopenj boljša, je težka in tekaška. Predvsem gre za mentaliteto. Ko igralec stopi na igrišče, ve, zakaj je tu. Močan je tudi socialni element, saj nogomet fantom omogoča, da iz sebe nekaj naredijo. Pri nas sem imel vedno občutek, da je želja po stalnem napredovanju in dokazovanju premajhna, da smo prehitro zadovoljni s tem, da smo najboljši doma. Gre za to, da sam izkoristiš ponujeno priložnost in jo drugemu vzameš. Mislim, da smo Slovenci še vedno preveč prijateljski, da premalo prevzamemo odgovornost, da smo premalo predrzno tekmovalni. Tudi v reprezentanci.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.