Šport > Nogomet
10 ogledov

Duh ognjenih 98 še živi

Opravičilo bo težko odtehtalo moralno škodo, ki je bila povzročena hrvaškemu sel Žurnal24 main
Drugi dan EP v nogometu se bodo prvič predstavili gostitelji Avstrijci, ki bodo na Dunaju gostili Hrvaško. Vroče bo tudi v Celovcu na dvoboju Nemčije in Poljske.

Vse odkar je hrvaška reprezentanca na svetovnem prvenstvu v Franciji osvojila bron, se vsako naslednjo generacijo nogometašev primerja z bronasto ekipo "vatrenih". Zdi se, da je tokratno moštvo pod taktirko nekdanjih ognjenih Slavena Bilića, Roberta Prosinečkega in Aljoše Asanovića blizu visokim kriterijem, ki so si jih postavili leta 1998.

Hrvatje so del priprav na Euro 2008 tradicionalno opravili tudi v Brežicah in Čatežu. © Saša Despot

 
Če bi imeli Eduarda ...
Priložnost za nov zgodovinski dosežek so kockasti najbrž izgubili 23. februarja, ko se je na tekmi angleškega prvenstva med Birminghamom in Arsenalom poškodoval najboljši strelec Eduardo da Silva . A bojeviti Hrvati se ne predajajo, čeprav v trenutni ekipi preprosto ni napadalca Brazilčevega kova. "Obstaja zelo realna možnost, da bi katera ekipa letos presenetila, kot so to storili Grki leta 2004. Mislim, da bi to lahko bili mi," je dejal selektor Slaven Bilić , ki so ga angleški mediji pred prvenstvom označili kot najbolj "kul" trenerja, zaradi pristnega odnosa z igralci. Edini preostali nogometaš iz generacije 98 je branilec Dario Šimić , ki bi na prvenstvu lahko odigral svojo stoto tekmo v dresu z državnim grbom. Manjkata mu še dva nastopa: "Velika čast je bilo igrati za Hrvaško na 98 tekmah in zelo bi bil vesel, če bi mi na prvenstvu uspelo doseči stotico. Glede na to, da pričakujemo uvrstitev v izločilne boje, mislim, da bom dobil svojo priložnost," je dejal.

Izbranci Josefa Hickersbergerja se morajo zbrati. © Reuters

 
 
 

Pritisk, če je pozitiven, je najboljši motivacijski faktor in iz igralcev iztisne 110 odstotkov moči.

Slaven Bilić, selektor

 
Avstrijci po hrvaških notah
Kaj lahko dosežejo naši severni sosedje? Tega ne vedo niti sami, po tem ko so jih odpisali vsi, vključno z njihovimi lastnimi navijači, pa so na zadnjih tekmah pokazali precej boljše predstave. Pomembna člena zdajšnje reprezentance sta Avstrijca s hrvaškimi koreninami, Ivica Vastić in Andreas Ivanschitz , Hrvat pa je tudi oče vezista Christopha Leitgeba . "Veliko hrvaških novinarjev me je klicalo, a jim nisem ničesar izdal," je Vastić bolj za šalo kot zares zavrnil "očitke", da bi lahko bil hrvaški vohun v avstrijskem taboru. "Hrvati mi verjetno ne bodo zamerili, če zadanem proti njim," je še optimistično dodal. Pred tekmo s Hrvati selektor domačinov Josef Hickersberger opozarja: "V torek sem ugotovil, da moji igralci niso več tako zbrani in pozorni kot prej. Moramo se zbrati, čas je že, da jih prebudim. Euro 2008 je priložnost za vsakega igralca, da stori nekaj za ekipo."

Nedeljska tekma bo vsekakor odločala o marsičem. Poraz bi bil za obe ekipi lahko celo usoden, medtem ko bi jih zmaga najbrž ponesla vsaj do četrtfinala.

Michael Ballack je najpomembnejši člen elfa. © Reuters

 
V Celovcu bo vroče
Druga tekme nedeljskega sporeda Eura 2008 bo tista med Nemčijo in Poljsko . Tradicionalno rivalstvo med Nemčijo in Poljsko je pred letošnjim prvenstvom dobilo nove razsežnosti. Od provokativnih nemških reklam, do neokusnih poljskih časnikov, vse se bo steklo v nedeljski spopad v Celovcu . Zaradi bogate zgodovine navijaških spopadov je dvoboj, razumljivo, označen kot tekma visokega rizika. Selektor nemškega Elfa Joachim Löw pred tekmo svari Poljake pred svojim napadalcem Miroslavom Klosejem : "Še nikoli ga nisem videl tako pripravljenega, gibčnega in močnega. Videti je kot nekoč," je najuspešnejšega nemškega strelca, ki je na 75 tekmah v dresu Nemčije zabil 39 golov, pohvalil Löw, ki je dodal: "V postelji se mučim z vprašanji, ali sem izvedel dovolj o Poljakih ali ne. Ampak to so dobra vprašanja, zdaj le še hočem, da se začne!"

 

Preberite še ...

Portugalci zasluženo do treh točk
V Celovcu je že vroče

Poljaki na zmago proti zahodnim sosedom čakajo dolgih 75 let. Seveda bi bilo še kako sladko to zmagovalno sušo končati ravno na evropskem prvenstvu: "Verjamemo, da lahko premagamo Nemčijo, saj niso tako tehnično sposobni kot Portugalci, čeprav so fizično zelo močni," je moč nedeljskih nasprotnikov v primerjavi s Portugalci, proti katerim so Poljaki v svoji kvalifikacijski skupini enkrat zmagali in remizirali, ocenil vezist Mariusz Lewandowski . Selektor Leo Beenhakker bo imel na voljo vse razpoložljive igralce.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.