Šport > Nogomet
10 ogledov

Dve darili za Sira Alexa: zmaga in tribuna!

Manchester United - Sunderland, 25. obletnica Sir Alex Ferguson
1/19
Reuters
Trener Manchestra Uniteda sir Alex Ferguson je dobil najlepši možni darili ob svoji 25. obletnici na klopi rdečih vragov: njegovi fantje so na Old Traffordu premagali Sunderland (1:0), iz kluba pa so še sporočili, da bo severna tribuna od zdaj nosila njegovo ime. Manchester City se z zmago proti Queens Park Rrangers ni vključil v slavnostni večer na Old Traffordu, saj je z golom Yaye Touréja ohranil prednost petih točk na vrhu lestvice (3:2).

Ko se je sir Alex Ferguson pred 25 leti usedel na klop Manchestra Uniteda so zadnjo četverico najmočnejše angleške lige sestavljali United, Manchester City, Newcastle in Chelsea. 25 let kasneje je razmerje moči na Otoku obrnjeno na glavo, a ne tudi Ferguson, ki vitalen kot vedno vodi novo navdušujočo generacijo rdečih vragov. Proti Sunderlandu svojega nekdanjega igralca in kapetana Stevea Brucea je Ferguson osvojil že 1600. ligaško točko, slovesnost okrog njegovega jubileja pa je na njegovo srečo zasenčila sicer precej obupno predstavo obeh ekip. Ironično - edini gol na tekmi je v lastno mrežo zabil Wesley Brown, še en Fergiejev "učenec", ki se je poleti poslovil od Uniteda in prestopil k črnim mačkam.

Vse pomembno se je (seveda) zgodilo že pred samo tekmo, ko je Ferguson stopil na zelenico skozi "špalir", ki so mu ga pripravili nogometaši obeh ekip skupaj s sodniki. Škotski lisjak je bil vidno ganjen, ko je izvršni direktor David Gill pred polnim Old Traffordom naznanil, da bodo severno tribuno stadiona (proti kateri so na tekmah obrnjene TV-kamere) preimenovali v "Tribuno Sira Alexa Fergusona", pri Unitedu pa načrtujejo tudi spomenik 69-letnega Škota, ki je na severozahod Anglije od leta 1986 prinesel 37 trofej.

"Vse so bile pravljične sanje ... Razen občasne nočne more," je v uradnem biltenu za tekmo zapisal Ferguson. Na zahodni tribuni je med tekmo visel ogromen napis "Neverjetne sanje je Sir Alex Ferguson naredil mogoče". Legenda.

Vučkić še med rezervami, Newcastle za trenutek drugi

Še naprej nepremagani Newcastle United je z domačo zmago nad Everton dosegel že sedmo zmago v letošnji Premier League in na drugem mestu lestvice (pred sobotno tekmo) prehitel Manchester United. Na St. James' Parku je srake v vodstvo popeljal avtogol nizozemskega branilca Johna Heitinge, vezist Ryan Taylor pa je z izjemnim strelom povišal vodstvo 15 minut kasneje. Jack Rodwell je vrnil nekaj upanja Liverpoolčanom tik pred polčasom, a se rezultat do konca tekme ni menjal. Haris Vučkić je pred dnevi zabil prvi gol za rezervno ekipo Uniteda ob zmagi nad Wigan Athleticom (2:0), tudi tokrat pa ga trener Alan Pardew ni uvstil v moštvo za člansko tekmo.

Beckham: "Ferguson 50 %, moja družina 50 %"

"Rad ima vse pri svojem delu. Rad gleda Unitedove igralce, rad vidi, kako se razvijajo. Tega, kar počne pri svojih letih, ne bi mogel početi brez delavnosti in ljubezni. Njegova delovna etika je izjemna. Morda se lahko s kakšne evropske tekme v gosteh domov vrnemo ob štirih zjutraj, ampak praktično zajamčeno je, da bo naslednji dan ob osmih zjutraj prvi na treningu in da bo zadnji odšel," je za revijo Inside United povedal Ryan Giggs, ki je pod sirom Alexom Fergusonom debitiral kot 17-letni deček, v ekipi Uniteda pa vztraja vse do današnjih dni, ko jih šteje že častitljivih 37.

Poleg velškega vezista, ki je sodeloval pri vseh 12 naslovih angleškega prvaka pod Fergusonom, se je oglasil tudi David Beckham. Nekdanji zlati deček Uniteda se je od svojega najljubšega kluba poslovil po nizu nesporazumov z velikim trenerjem, ki ga je ob neki priložnosti razjarjen zadel (in poškodoval) tudi z letečim nogometnim čeljem. Kljub vsemu je Beckham poln hvale na račun svojega mentorja.

"Bilo je izjemno. Ampak to se zgodi, ko imaš stabilnost in človeka, ki je tako zavzet in lačen, ki goji ljubezen do tistega enega kluba, ki ga ima," se je za United Review starih časov spominjal Beckham. "Ta zvestoba in spoštovanje do enega kluba je neverjetna in ni nekaj, kar je v tem času pogosto. To pove veliko o Unitedu kot klubu in o trenerju. Je 50:50 z moji starši, tako visoko cenim šefa. Moji starši so bili tisti, ki so me vzgojili in mi pomagali do nekega določenega nivoja v moji karieri, trener pa je bil tisti, ki me je dvignil na povsem drugo raven. On je edini razlog, zaradi katerega sem bil uspešen. Dal nam je vse, kar smo potrebovali, da postanemo igralci in možje, ki smo danes."

Angleška liga, 11. kolo:

Newcastle United : Everton 2:1 (2:1)
Heitinga (12/a.g.), R. Taylor (29); Rodwell (45)
Vučkića (Newcastle) ni bilo v ekipi.

Arsenal : West Bromwich Albion 3:0 (2:0)
Van Persie (22), Vermaelen (39), Arteta (74)

Aston Villa : Norwich City 3:2 (1:1)
Bent (30, 62), Agbolahor (48); Pilkington (25), Morison (77)

Blackburn Rovers : Chelsea 0:1 (0:0)
Lampard (51)

Liverpool : Swansea City 0:0

Manchester United : Sunderland 1:0 (1:0)
Brown (45/a.g.)

Queens Park Rangers : Manchester City 2:3 (1:0)
Bothroyd (28), Helguson (69); Džeko (43), Silva (52), Y. Touré (74)

Wolverhampton Wanderers : Wigan Athletic 3:1 (1:1)
O'Hara (31), Edwards (55), Ward (66); Watson (42)
Watson (Wigan) je v 42. minuti zapravil enajstmetrovko.

Bolton Wanderers : Stoke City 5:0 (2:0)
Davies (2), Eagles (23, 73), Klasnić (61, 81)

Fulham : Tottenham Hotspur 1:3 (0:2)
Kaboul (57/ag); Bale (10), Lennon (45), Defoe (95)

Komentarjev 1
  • Nejc Roškar 20:38 05.november 2011.

    http://www.powerplaymanager.com/r773870Ce koga zanima super manager, kjer lahko izberes hokej ali nogomet in se pomeris z ljudmi iz celega sveta.V bodoce pa prihaja se kosarka, tenis, F1, in se mnogo sportov.