Šport > Nogomet
371 ogledov

Eden najboljših branilcev slovenske lige: "Odločil sem se, ne čutim strahu!"

Luka Guček Reševalni pas/Twitter
Luka Guček je odšel v Ukrajino.

Slovenski nogometaš Luka Guček, ki je nazadnje igral za prvoligaša Kalcer iz Radomelj, bo po izteku pogodbe z Radomljani svoje znanje kazal v elitni ukrajinski ligi. Pogodbo za leto in pol je podpisal s Černomorcem iz Odese.

Klub je trenutno predzadnji v 16-članski ukrajinski ligi. "Vem, da ekipa igra v zelo močni ligi. Vem, da je tukaj kratek čas igral slovenski igralec Rudi Požeg Vancaš. Na spletu sem se pozanimal za še več informacij in vem, da je Odesa lepo mesto ob morju. Ukrajinska liga je zelo konkurenčna, veselim se že uradnih tekem. Vem, da je ekipa v nevarnem območju. Poskušal ji bom pomagati popraviti položaj," je v pogovoru za klubsko spletno stran povedal Guček, ki je pred vrnitvijo v Slovenijo igral za akademijo Reala Betisa.

Luka Guček | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Štiriindvajsetletni srednji branilec je odgovoril tudi na vprašanje, ali se zaveda vojnega stanja v Ukrajini po ruskem napadu nanjo. "Spremljam novice. Vemo za težko situacijo in moje dekle ter moja družina nista ravno pozdravili moje odločitve, da kariero nadaljujem v Ukrajini. Da, vojna je zelo slaba. Vem, da so v Odesi izpadi elektrike in vode, v nekaterih mestih pa je položaj še bolj zapleten. Ampak prvenstvo se nadaljuje, tekme se odvijajo. Odločil sem se, ne čutim strahu," je še povedal Guček.

Černomorec je na 15 tekmah zbral le 11 točk, vodi pa Dnipro s 35. Član 13. kluba v ligi, Minaja, je še en Slovenec, Lovro Grajfoner.

 

Maribor po novem brez Baturine in Šturma

Slovenski nogometni prvoligaš Maribor pa je na svoji spletni strani objavil novi kadrovski spremembi. Novo domovanje sta dobila Roko Baturina in Danijel Šturm.

Baturina, ki je bil v Ljudski vrt posojen iz Ferencvarosa, bo kariero nadaljeval v Španiji pri drugoligašu Racingu Santanderju. "Roko je prišel z namenom, da nabira igralne minute oziroma preživi čim več časa na igrišču. V zadnjem obdobju se je to spremenilo, v prednosti je trenutno Žan Vipotnik in je sam izrazil željo, da si poišče nove izziv," je pojasnil športni direktor Marko Šuler.

Dodal je, da je igralca drugega kluba, ki nima ustrezne minutaže, dolgoročno nesmiselno zadrževati. Obenem pa je namignil, da bodo v Mariboru iskali novega napadalca. "Najbrž. Tudi Žan Vipotnik, ki je v izjemni strelski formi, je zanimiv številnim tujim klubom in moramo biti pripravljeni. Zagotovo bomo pripeljali še enega napadalca, morda celo dva. Ogromno se že dogaja, smo pripravljeni in v trenutku, ko bomo posegli po novi rešitvi, bomo imeli zadeve dorečene."

Šturma pa so vijolični do konca sezone posodili drugoligašu Aluminiju. "Imel je poškodbo, ki ni bila zanemarljiva. Po okrevanju znova vadi s polno obremenitvijo in želeli smo, da se v nekoliko manj zahtevnem okolju skuša vrniti na želeno raven. Sklenjen je dogovor o začasni selitvi k Aluminiju, kjer so pokazali veliko željo, da se jim priključi," je dejal Šuler.

Danijel Šturm | Avtor: Profimedia Profimedia

Pojasnil je še, da je igralec to potezo razumel. "Obojestransko ne gledamo te posoje kot korak nazaj, ampak v vračanje v tekmovalni ritem. Z namenom, da Danijela poleti znova vidimo pri nas. Ima potencial, ostaja blizu, lahko ga redno spremljamo in verjamem, da se bo z uspešnimi igrami vrnil v Ljudski vrt."

 

Amadej Brecl po 18 letih zapustil Celjane

Dosedanji nogometaš slovenskega prvoligaša Celja Amadej Brecl pa je s klubom sporazumno predčasno prekinil sodelovanje, so zapisali na spletni strani Celjanov. Dodali so, da se skupna nogometna pot, dolga 18 let, ob koncu priprav v Novigradu končuje.

Petindvajsetletni Brecl je nogometno pot začel prav v Celju, za matični klub pa je, z izjemo jesenskega dela sezone 2016/17, neprekinjeno igral 18 let.

Branilec knežje mesto tako zapušča z naslovom državnega prvaka, s 124 nastopi v 1. SNL, z devetimi v pokalnem tekmovanju, enega pa je dodal v kvalifikacijah za evropsko ligo. Skupno je za NK Celje dosegel pet zadetkov.

 

Alić iz Domžal na Madžarsko

Slovenski nogometni prvoligaš Domžale pa je sporočil, da je njegov dosedanji branilec Enes Alić prestopil na Madžarsko k tamkajšnjemu prvoligašu Kisvardi. Triindvajsetletnik, ki je bil v Domžalah leto in pol, je s tretjeuvrščenim moštvom madžarskega prvenstva podpisal pogodbo do poletja 2026.

Alić, ki ga Transfermarkt ocenjuje na 400.000 evrov, je v Domžale prestopil iz kluba Mladost Doboj Kakanj. Med julijem 2021 in decembrom 2022 je zbral 47 nastopov v prvi ligi, štiri v pokalnem tekmovanju in tri v kvalifikacijah za evropsko ligo.

"Za Alića je bilo v preteklih mesecih kar nekaj zanimanja, a prave ponudbe zanj ni bilo vse do sedaj. Pogajanja med kluboma so potekala zelo mirno, hitro je prišlo do dogovora in fant zasluženo odhaja v močnejše prvenstvo. V sezoni in pol je dokazal, da velja za modernega bočnega branilca, ki ima zelo nepredvidljivo levico," je za spletno stran kluba povedal športni direktor Domžal Senijad Ibričić.

Dodal je, da gre za še enega nogometaša, ki se je razvil oziroma se razvija v skladu z vizijo kluba. "Porabimo lahko to, kar ustvarimo. Enes je prišel kot prost nogometaš, odhaja pa v zameno za odškodnino. Klub ima jasen cilj, fantje se tega zavedajo in s skupnim delom želimo dosegati tako ekipni kot osebni napredek. Kot smo že večkrat dejali, zimske prihode bodo narekovali odhodi, zato lahko že kmalu pričakujete tudi prve novince," je dodal.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.