Šport > Nogomet
27 ogledov

"El Clásico" v finalu: rekord Lea, katastrofa Rome

(Atlético Madrid - Real Madrid) copa del rey španski pokal
1/47
EPA
Tako kot pred tremi leti se bosta v finalu španskega pokala na Mestalli udarila Real Madrid in Barcelona. Prvi so že v torek premagali mestne sosede Atlético (2:0), Katalonci pa so v sredo zvečer z rekordnim golom Lionela Messija remizirali z Real Sociedadom (1:1).

Real Madrid se je na povratni polfinalni tekmi španskega pokala maščeval varovancem Diega Simeoneja za lanskoletni poraz in se s skupnim izidom 5:0 uvrstil v finale tega prestižnega tekmovanja. Beli balet se je s tem dosežkom zapisal v zgodovinske knjige, saj se je v finale prebil brez prejetega zadetka.

Finalno tekmo bo gostila Mestalla, je dan kasneje odločila Španska nogometna zveza (RFEF). Kraljevi klub je v Valencii leta 2011 po podaljšku premagal Barcelono in osvojil prvi pokal pod vodstvom Joséja Mourinha, prav s Katalonci pa se bodo Madridčani pomerili tudi letos.

Galaktiki so letošnjo prvo polfinalno tekmo proti Atléticu na Santiagu Bernabéuu dobili s 3:0, v tekmi na Vicenteju Calderónu pa se je dvakrat med strelce vpisal Cristiano Ronaldo, ki je oba zadetka dosegel z bele točke. Portugalski reprezentant se je med strelce vpisal že v sedmi minuti in po hitrem postopku pokopal vse upe domače ekipe. Sanjski začetek tekme se je nadaljeval devet minut kasneje, ko je Ronaldo še drugič stopil na belo točko in s strelom v spodnji levi kot matiral domačega vratarja.

Vrnitev Varaneja, domači oslabljeni

Prvič po novembru je v začetni postavi Reala ponovno zaigral Raphaël Varane, ki je okreval po poškodbi kolena, pri Atléticu pa so manjkali Thibaut Courtois, David Villa, Tiago in suspendirani Diego Costa.

Prvi je proti domačim vratom zapretil Gareth Bale, ki je z glavo poskušal po predložku Xabija Alonsa, nato pa je Ronalda v kazenskem prostoru podrl Javier Manquillo. Portugalec je izkoristil darilo in z bele točke zabil še 33. gol v letošnji sezoni. Raúl García je z izjemnim strelom z razdalje stresel prečko Reala, sledil pa je nov udarec za domače nogometaše, ko je Emiliano Insúa storil prekršek nad Balom in Realu podaril drugo enajstmetrovko v manj kot desetih minutah. Še drugič je bil natančen Ronaldo.

Atlético nemočen proti obrambi Reala

Atlético kljub nemogočemu položaju ni popuščal in še naprej lepo kreiral igro, vendar si vidnejše priložnost ni uspel priigrati. Domači so najboljšo igro prikazali v zadnjih desetih minutah prvega polčasa, ko je po prodoru Garcíe razčistil Varane, nato pa je z roba kazenskega prostora prek vrat meril še Cristian Rodríguez.

Ronaldo bi na začetku drugega polčasa skoraj dopolnil svoj hat-trick, vendar je naprej meril previsoko, nato pa se je v zraku še zapletel v dvoboj z Javierjem Manquillom. Atlético se je tudi v nadaljevanju dobro upiral, edino vidnejšo priložnost pa je imel José Sosa, ki je v obrambo prisilil Ikerja Casillasa, medtem ko je na drugi strani neuspešno poskusil še Bale.

Temna stran derbija

Napeto vzdušje na derbiju je terjalo kar nekaj "žrtev". Ronaldo je po dveh zadetkih z enajstih metrov trčil z Manquillom, ki je spektakularno padel na glavo in si poškodoval vratna vretenca, zaradi česar bo moral več kot mesec dni nositi opornico. 

Ronalda je zaenkrat še vedno neznani storilec ob odhajanju z zelenice po koncu prvega polčasa zadel v glavo z vžigalnikom. Atlético bi lahko doletela kazen do štirih tekem igranja pred praznimi tribunami. Velik interni obračun z brcami in umazanimi prekrški sta ob odsotnosti dežurnega provokatorja Coste skozi celo tekmo vodila Alonso in García.

Ronaldo je po udarcu vžigalnika obležal na zelenici:

Rekordni Messi potrdil Barçino finalno vozovnico

Katalonci so na Anoeti, kjer v prvenstvu niso slavili vse od povratka Real Sociedada v prvo ligo, iskali že četrto finalno vstopnico v zadnjih šestih sezonah. Neymar, ki je že opravil nekaj treningov z ekipo po poškodbi gležnja, si je tekmo skupaj s kapetanom Carlesom Puyolom ogledal s tribune, trener Gerardo Martino pa je pred bližnjim obračunom z Manchester Cityjem v Ligi prvakov na zelenico poslal praktično najmočnejšo postavo.

Le sumljivo dvignjena sodniška zastavica je v deveti minuti pred situacijo ena na ena ustavila švicarskega napadalca Harisa Seferovića, medtem ko so domači navijači, prepričani v možnosti "La Reala" po velikem povratku, protestirali ob vsaki odločitvi sodnikov. Barcelona je dobro zajezila vse poskuse uvodnega naleta belo-modrih, sama pa bi kmalu povedla v 14. minuti, ko je predložek Andrésa Inieste v zadnjem hipu pred Pedrom Rodríguezom izbila domača obramba.

Messi izenačil španskega rekorderja

V prvem polčasu brez priložnosti je bil gostujoči zvezdnik Lionel Messi povsem odrezan od igre, nato pa dobil žogo daleč od gola in krenil v svoj prepoznavni prodor skozi obrambo domačih in po slabem posredovanju vratarja Eñauta Zubikaraija zabil rekordni 335. gol klubski gol, s čimer je izenačil dosežek legendarnega Athleticovega strelca Telma Zarre.

Real bi lahko vse možnosti zapravil že v eni naslednjih akcij, ko je Carlos Vela najprej dobil rumeni karton na sredini igrišča, nato pa le nekaj sekund kasneje grobo pohodil še Sergia Busquetsa, a jo odnesel brez kazni. Svojo ekipo je v igri obdržal tudi Zubikarai, ki je ubranil poskus Pedra z neposredne bližine po podaji Cesca Fàbregasa za hrbet zadnje vrste.

Vela blizu evrogolu, Griezmann le premagal Pinta

Priložnost je imel nato kmalu tudi Vela, ki je ušel Danielu Alvesu, a ga je na prvi vratnici s prisebnim posredovanjem pričakal José Manuel Pinto. Sicer je Blaugrana povsem nadzirala potek srečanja in to kljub temu, da je igrala precej rezervirano. "La Real" je igral kot razbita vojska in tudi v drugem polčasu o kakšnem povratku ni bilo ne duha ne sluha.

Andrés Iniesta, ki se v očeh Martina počasi vrača kot stalni član prve postave, je bil blizu s strelom v 54. minuti, a je za las zgrešil. Še bližje je bil Vela – Mehičan je s fantastičnim zavitim poskusom s stranske črte kazenskega prostora stresel prečko že premaganega Pinta. Tri minute kasneje je Messija po izvrstni kombinaciji najprej ustavil Zubikarai, domači vratar pa je obranil tudi odbitek Fàbregasa.

Čuvaj mreže kluba z Anoete je do konca tekme ustavil še nekaj lepih priložnosti za izdatnejšo zmago Kataloncev, po Messiju in Iniesti je v 76. minuti obranil še poskus Daniela Alvesa, Martino pa je takrat v igro namesto Peda poslal Alexisa Sáncheza, potem ko je že prej Xavija Hernándeza zamenjal z Alexom Songom. Po seriji zapravljenih priložnosti je bila Barcelona le kaznovana v 87. minuti, ko je bliskovit protinapad s pravo "bombo" zaključil Antoine Griezmann.

Fiorentina brez Iličića do preobrata

Fiorentina se je z dvema goloma na povratni tekmi uvrstila v finale italijanskega pokala (Coppa Italia). Jezni nogometaši Udineseja so v zaključku tekme stopnjevali svojo grobost, tako da sta v sodnikovemu podaljšku zaradi rdečega kartona morala igrišče zapustiti Emmanuel Agyemang-Badu in Maurizio Domizzi.

Zvezdnik Fiorentine Mario Gómez je tekmo presedel na klopi, čeprav ga je trener na seznam uvrstil prvič po poškodbi kolena, ki jo je staknil septembra lani. Fiorentina, ki je zadnjo od šestih pokalnih lovorik osvojila leta 2001, je povedla z golom Manuela Pasquala, ki je bil v 14. minuti natančen z volejem. Najbližje izenačenju je prišel Antonio Di Natale, ki je z glavo zatresel prečko, Viole pa so vodstvo podvojile v 61. minuti, ko je podaji Davida Pizzara spektakularen gol dosegel Juan Cuadrado.

Roma zgorela pod Vezuvom, Napoli v finale

Udinese, ki se je v finale pokalnega tekmovanja uvrstil le enkrat, in sicer leta 1922, bi kmalu izsilili podaljšek. Po desni se je nekaj prostora odprlo Luisu Murielu, čigar strel je ubranil Neto, žoga pa se je odbila do Nicolása Lópeza, ki je okroglo usnje s šibkim strelom poslal v naročje domačega vratarja. V zaključku tekme je Maurizio Domizzi protestiral zaradi domnevnega zavlačevanja nogometašev Fiorentine, kar pa ni pomagalo, saj so se domači s skupnim izidom 3:2 veselili uvrstitve v finale. Josip Iličić je bil na klopi domače ekipe, vendar tokrat ni dobil priložnosti.

Napoli je z dvema goloma v le nekaj minutah drugega polčasa dokončal delo proti AS Romi, ki jo je kljub porazu na prvi tekmi v Rimu (2:3) povsem potolkel na San Paolu. Ekipa Rafaela Beníteza bo torej nasprotnica Iličićeve Fiorentine v finalu, kamor jo je poslal že uvodni gol Joséja Callejóna z glavo, ki ga je Španec zabil v 33. minuti po podaji Christiana Maggia.

Izjemen napad takoj po začetku nadaljevanja je sinje modrim prinesel nov hiter zadetek Gonzala Higuaína po podaji iz kota, ki se ga je na tribuni še posebej razveselil njegov legendarni rojak Diego Maradona. Za piko na i zanesljivega napredovanja je prvi gol za klub pred majskim finalom zabil še Jorginho. Deset minut pred koncem tekme je bil izključen še Romin vezist Kevin Strootman, ki je po prekršku nad Callejónom sarkastično ploskal glavnemu sodniku.

Hat-trick Mandžukića v novi Bayernovi ekshibiciji

Mario Mandžukić je ob pričakovano visoki zmagi Bayerna nad Hamburgom zabil hat-trick (5:0), zgodba večera v četrtfinalu nemškega pokala pa je bil izpad Bayerja Leverkusna proti drugoligašu Kaiserslauternu (0:1), potem ko so gostje v podaljšku zapravili tudi najstrožjo kazen. 

Hrvaški reprezentant Mandžukić se je dobesedno sprehodil do treh zadetkov v pristanišču, vse je ob komičnem branjenju domačih zabil z neposredne bližine. Hamburg je v hudi krizi in poleg niza šestih tekem porazov v zadnjih dneh preživlja tudi navijaške proteste. Trenerja Berta van Marwijka naj bi kmalu zamenjal Felix Magath, nekdanji selektor Nizozemske pa si je proti branilcem naslova verjetno želel, da bi "nogo" dobil že prej.

Hamburg je Bayern Josepa Guardiole povsem nadigral, a povedel šele v 22. minuti, ko je Mandžukić v mrežo pospravil podajo Maria Götzeja. Dante je na 2:0 povišal po kotu, Arjen Robben pa je po izvrstni podaji Tonija Kroosa v 54. minuti zabil še en žebelj v krsto svojega nekdanjega selektorja. Povratek po poškodbi Bastiana Schweinsteigerja je še polepšal večer za Bavarce, ki jim je izdatnejšo zmago prinesel Mandžukić po novi podaji Götzeja, Hrvat pa je za svoj hat-trick izkoristil še eno zmešnjavo v domači obrambi.

Italijanski pokal (Coppa Italia), polfinale, povratni tekmi:

FIORENTINA : Udinese 2:0 (1:0) /1:2/
Pasqual (14), Cuadrado (61)
Iličić (Fiorentina) je bil na klopi.

NAPOLI : AS Roma 3:0 (1:0) /2:3/
Callejón (33), Higuaín (48), Jorginho (51)
RK: Strootman (79/Roma)

Španski pokal (Copa del Rey), polfinale, povratni tekmi:

Atlético Madrid : REAL MADRID 0:2 (0:2) /0:3/
Ronaldo (7, 16/obe 11-m)

Real Sociedad : BARCELONA 1:1 (0:1) /0:2/
Griezmann (87); Messi (27)

Nemški pokal (DFB Pokal), četrtfinale:

Bayer Leverkusen : KAISERSLAUTERN 0:1* (0:0)
Jenssen (114)
Idrissou (Kaiserslautern) je v 98. minuti zapravil enajstmetrovko.

Hoffenheim : WOLFSBURG 2:3 (1:2)
Firmino (39, 90); Rodríguez (26, 44/obe 11-m), Dost (64)
RK: Rodríguez (71/Wolfsburg)

Hamburger SV : BAYERN MÜNCHEN 0:5 (0:2)
Mandžukić (22, 74, 76), Dante (26), Robben (54)

Eintracht Frankfurt : BORUSSIA DORTMUND 0:1 (0:0)
Aubameyang (83)

Francoski pokal (Coupe de France), osmina finala: 

FB Île Rousse : GUINGAMP 0:2 (0:1)
Cerdan (40), Diallo (58)

Auxerre : RENNES 0:1 (0:1)
Kadir (23)
RK: Boé-Kane (55/Auxerre)

AS MOULINS : FC Sète 3:1 (1:1)
Da Silva (43, 53), Burdin (90/a.g.); Rouve (3)
RK: Rouve (70), Diakhaté (90/oba Sète)

Nice : AS MONACO 0:1* (0:0)
Berbatov (115)
RK: Kolodziejczak (47/Nice)

Lyon : LENS 1:2* (1:0)
Briand (9); Valdivia (90), Gbamin (94)

CANNES : Montpellier 1:0* (0:0)
Zobiri (120)

ANGERS : Bastia 4:2* (0:1)
Ayari (57), Diers (105), Yattara (113), Blayac (118); Mba (31, 105)
RK: Camara (67/Bastia)

LILLE : Caen 3:3** (1:2/6:5)
Rodelin (32), Delaplace (76), Roux (82); Koïta (13, 27), Rodelin (90/a.g.)

/X:Y/ – rezultat prve tekme
AB – ekipa, ki je napredovala
* – po podaljšku
** – po enajstmetrovkah

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.