Šport > Nogomet
16 ogledov

Epski povratek: vijolice zapravile 3:0!

Maribor Brugge navijači
1/12
Nino Verdnik
Maribor je na tekmi petega kola Evropske lige proti Clubu Brugge z dvema zadetkoma Daliborja Volaša in enim avtogolom vodil že s 3:0, a nato v zadnjih 15 minutah zapravil vse in na koncu izgubil dobljeno tekmo (3:4). Volaš bi s strelom v zadnjih sekundah kmalu rešil remi, a je iz neposredne bližine zadel vratnico. "Danes sodnik NK Mariboru ni pomagal," je po tekmi za TV Slovenija bentil trener Darko Milanič.

"Razočaranje je veliko. Ko odigraš tako dobro tekmo, imaš rezultat in na koncu pa ne zmagaš, ne more biti drugače, kot da si zelo razočaran," je po tekmi povedal Mariborov trener Darko Milanič. Enajst let po Charleroiju in evropskem prvenstvu 2000 je slovenska ekipa v infarktnih okoliščinah spet zapravila vodstvo s 3:0. Tokrat je bila usodna belgijski klub, ne belgijsko mesto, kjer je takratni kapetan slovenske reprezentance Milanič z igrišča spremljal, kako je Jugoslavija z goli Sava Miloševića in Ljubinka Drulovića rešila nemogoče (3:3). Primorec je v sredo s klopi bržkone še bolj trpel in gledal, kako se zgodovina ponavlja pred njegovimi očmi.

"Res smo igrali dobro. Imeli smo igro, nasprotnik je bil nemočen. Nato smo nehali igrati. Pri 3:0 smo imeli še eno lepo priložnost, ki je nismo izkoristili in od trenutka, ko so oni začeli igrati z dvema napadalcema, smo začeli imeti težave z visokimi žogami. Zadetke smo dobili na praktično enak način. Popolnoma jasno je, da danes sodnik NK Mariboru ni pomagal. Po 3:0 smo se ustavili, nismo več igrali, do tistega trenutka pa je bilo zares perfektno z naše strani. To nam v neki meri pomaga, vendar v tem trenutku ne preveč.“

Volaš, Volaš in še enkrat Volaš

Gostje so se že v osmi minuti na las približali vodilnemu zadetku, ko je po kotu z desne najvišje skakal Björn Vleminckx in stresel prečko Samirja Handanovića, ki je nespretno zapustil svoja vrata. Zadnje čase izjemni Dalibor Volaš je dve minuti kasneje prvič ustrelil v okvir vrat, a je bilo to le lažje ogrevanje za 11. minuto, ko se mu je po globinski žogi Dejana Mezge in slabem izbijanju enega izmed belgijskih branilcev žoga idealno namestila na robu kazenskega prostora, Primorec pa jo je z izvrstnim strelom poslal pod prečko srbskega vratarja Vladana Kujovića za 1:0. To je bil že njegov osmi gol na zadnjih osmih tekmah v vseh tekmovanjih.

V 17. minuti si je kapetan Marcos Tavares mojstrsko zaustavil žogo za zadnjo vrsto Belgijcev in bil sam pred vratarjem, ob strelu pa ga je za roko potegnil branilec Ryan Donk, a se češki sodniki niso odločili za pisk. Brazilec je bil spet v akciji štiri minute kasneje, ko so Štajerci osvojili žogo s pritiskom na gostujočo zvezno vrsto, Tavaresov strel pa je po podaji v prostor v zadnjem trenutku blokiral eden izmed branilcev. Še pred iztekom prve pol ure igre je dvakrat nevarno poizkušal še Dejan Mezga, a njegova strela z roba kazenskega prostora nista resneje ogrozila Bruggevih vrat.

Poleg prečke v prvih minutah je Brugge še najresneje zapretil v 32. minuti, ko je Thomas Meunier pobegnil po levem boku, a mu je Handanović še pravočasno zaprl kot in ubranil njegov strel. Že v naslednjem napadu je svojo ekipo rešil tudi Kujović, ki bi ga po strelu Tavaresa kmalu premagal kar njegov branilec Donk, ki je preusmeril žogo, a jo je belgijski vratar uspel z zadnjimi močmi izbiti v kot.

Drugi polčas spet vijoličen – 2:0 in 3:0!

Že po petih minutah nadaljevanja novo huronsko veselje v Ljudskem vrtu – Agim Ibraimi je na levem boku zaposlil Dejana Trajkovskega, ki je ostro podal v sredino, kjer je nezbrani Donk preusmeril žogo mimo svojega vratarja. 2:0. Po 15-minutnem obdobju brez večjih priložnosti je Maribor spet udaril, ko je kot Mezge v 68. minuti na bližnji vratnici preusmeril Tavares, odbitek vratarja pa je Volaš iz neposredne bližine pospravil v mrežo za velikih 3:0.

Hitri rafal Brugga utišal Ljudski vrt – štirje goli v 16 minutah!

Strel Nikija Zimlinga z roba kazenskega prostora, ki je švignil za las mimo Handanovićeve desne vratnice, je bil le opozorilo pred večjimi težavami, ki so prihajale. Nabil Dirar je skupaj s še enim soigralcem ostal povsem sam na daljši vratnici, preigraval in mirno zabil za 3:1. Tri minute kasneje so bili gostje zares v igri za povratek, saj se je Dirarjev strel z roba kazenskega prostora odbil od enega izmed Mariborčanov in premagal Handanovića ob njegovi daljši vratnici. Povratek Belgijcev je bil v obdobju od 74. do 82. minute popoln, ko je rezervist Joseph Akpala mirno sprejel še eno podajo za mariborsko zadnjo vrsto in z levico neubranljivo zabil za 3:3.

Drame še ni bilo konec. Volaš si je dve minuti pred koncem rednega dela pripravil strel na sredini kazenskega prostora, a v padcu meril mimo gola Belgijcev. Kazen je prišla hitro – Donk, verjetno eden najslabših igralcev na zelenici, je iz neposredne bližine zadel po prostem strelu za 4:3. Volaš je imel na neverjetni tekmi v četrti minuti sodnikovega podaljška še eno priložnost, a je iz neposredne bližine s konico čevlja zadel le vratnico, potem ko je s škarjicami po prostem strelu poizkušal Nejc Potokar.

Braga naprej, za drugo mesto Brugge in Birmingham

Braga se je z zmago proti Birminghamu že uvrstila med najboljših 32 (1:0). Za zmago Portugalcev je bil dovolj gol Huga Vaiane, čigar strel se je na poti v mrežo odbil od enega izmed branilcev in prelisičil vratarja, medtem ko je Nikola Žigić za angleške drugoligaše že na začetku tekme zapravil strel z enajstih metrov. Braga se je v nadaljnje tekmovanje uvrstila kljub temu, da je trenutno druga, tako da bo o zadnjem potniku med zadnjih 32 odločal tudi Maribor na zadnjem gostovanju v Birminghamu, Brugge pa bo gostil Brago.

Evropska liga, 5. kolo, skupina H:

Maribor : Club Brugge 3:4 (1:0)
Volaš (11, 68), Donk (50/a.g.); Dirar (74, 77), Akpala (82), Donk (90)

Braga : Birmingham City 1:0 (0:0)
Hugo Vaiana (51)
Žigić (Birmingham) je v 11. minuti zapravil enajstmetrovko.

Komentarjev 2
  • jurij 16:24 01.december 2011.

    Navadna goveda, ne pa nogometaši.

  • d 07:09 01.december 2011.

    Milanić: kako te ni sram take izjave o sodnikih, po vodstvu 3:0 do 70 min si upas krivit sodnike, debil !!!