Šport > Nogomet
47 ogledov

EU bo pod drobnogled vzela španske velikane

Bale Real Madrid Valladolid Liga BBVA Španija prvenstvo Reuters
Evropska komisija bo s podrobno preiskava poizkušala odkriti, ali so bili nekateri španski nogometni klubi deležni nezakonite pomoči države.

Real Madrid, Barcelona, Osasuna in Athletic Bilbao so med klubi, ki jih Evropska unija sumi, da so bili v preteklosti deležni posredne finančne pomoči države in na ta način pridobili prednost pred ostalimi evropskimi nogometnimi klubi. Če bi bili sumi potrjeni, bodo klubi verjetno prisiljeni denar vrniti, nihče pa ne ve o kakšnih zneskih je govora.

Za kluba kot sta Real in Barca, ki že imata že tako visoke dolgove, bi lahko bila visoka kazen celo usodna. Eden od sumov, ki se poraja v EU, je, da imajo Real, Barca, Athletic Bilbao in CA Osasuna na osnovi svojega pravnega položaja davčne ugodnosti. Španska vlada je klube že leta 1990 namreč prisilila, da so se preoblikovali v delniške družbe, s čimer naj bi ustavili vse večje zadolževanje.

FInančne garancije in trgovanje z nepremičninami

V Španiji imajo status društev lahko le finančno zdravi klubi. Časnik Marca ob tem poroča, da klubi plačujejo le 25-odstotni davek, ostale delniške družbe pa 30-odstotnega. V zvezi s tem v Španiji poudarjajo, da je ta odstotek še vedno bistveno večji kot v Angliji, Nemčiji ali pa Franciji in se sprašujejo, zakaj je EU čakala 20 let, preden se je vmešala v znano davčno prakso.

V pokrajini Valencia bo EU preverila 118 milijonov garancij, ki jih je deželna vlada dala za posojila trem klubom. Finančni minister regije poudarja, da garancije nikakor ne pomenijo prednosti na trgu, seveda pa jih je vlada odobrila, da je klubom pomagala iz težkega položaja.

Posebna točka bo tudi zapleteno trgovanje z nepremičninami, v katere sta vpletena Real in mestne oblasti v Madridu ter Baskija, ki je pomagala pri gradnji stadiona Athletica iz Bilbaa. Španski mediji opozarjajo, da je položaj neprijeten tudi za pristojnega evropskega komisarja Joaquina Almunio, ki je navijač in član Athletica.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.