Šport > Nogomet
12 ogledov

Euro spet v slovenski soseščini?

Med kandidati za gostitelja Eura 2016 je tudi Italija. (Foto: figc.it) Žurnal24 main
Po tem, ko so jim prireditev evropskega prvenstva v nogometu leta 2012 pred nosom "ukradli" Ukrajinci in Poljaki, se Italijani ne predajajo. EP 2016 želijo prirediti v 12 mestih na 12 stadionih.

Veliko časa je že minilo od zadnjega velikega nogometnega tekmovanja na italijanskih tleh, če seveda odmislimo letošnji finale Lige prvakov v Rimu. Bilo je leto 1990 in takrat je Italija gostila svetovno prvenstvo v nogometu. Najbolj žalostno pri tem je, da so stadioni od takrat pa do danes (posebej za prvenstvo je bil zgrajen denimo stadion Friuli v Vidmu, kjer z Udinesejem nastopa Samir Handanović) ostali praktično identični. Zastareli in (deloma) razpadajoči objekti so v 21. stoletju rak-rana italijanskega nogometa. Gledalci se jim izogibajo, kar skupaj s precej pogostimi navijaškimi izgredi vodi do slabe obiskanosti tekem.

 
 

Euro 2016 predstavlja zgodovinsko priložnost, da bi spremenili kakovost, varnost in ambient italijanskih stadionov.

Giancarlo Abete

 
A kaj je v zgodovini italijanskega naroda sploh lahko ustavilo naše zahodne sosede? Bari, Bologna, Cagliari, Firence, Genova, Milano, Neapelj, Palermo, Rim, Torino, Videm in Verona naj bi bila prizorišča prvenstva leta 2016, ki bo tudi prvo prvenstvo, kjer bo tekmovalo 24 reprezentanc, kar je osem več kot do sedaj. Tekmovanje bi gostila identična mesta in stadioni kot SP 1990, Italijani pa računajo predvsem na blišč novih objektov v Torinu (Juventus Arena) in Rimu (Stadio Franco Sensi).

 

Roma bo gradila

V torek je načrte za nov stadion predstavila Roma. Nosil bo ime pokojnega in legendarnega predsednika kluba Franca Sensija, sprejel pa bo med 55 tisoč in 60 tisoč gledalcev. Oba rimska kluba, Roma in Lazio, trenutno igrata na mnogo večjem Stadiu Olimpicu (72.700).

"Euro 2016 predstavlja zgodovinsko priložnost, da bi spremenili kakovost, varnost in ambient italijanskih stadionov," je dejal predsednik italijanske nogometne zveze Giancarlo Abete. Pred kratkim naj bi zveza dobila tudi potrditev uradnikov v Neaplju in Veroni, ki so zagotovili, da bodo sodelovali v morebitni kandidaturi. Medtem ima poleg Juventusa in Rome svoje načrte o novem stadionu tudi Inter, ki želi zapustiti San Siro. Milanske mestne oblasti želijo kljub temu na slovitem stadionu gostiti finale Lige prvakov leta 2015, kar bi pomenilo, da bi San Siro gostil tudi tudi Euro.

Konkurenca? Tu sta Turčija, Francija in skupna kandidatura Norveške in Švedske. Uefa bo na predloge zvez čakala do 15. februarja, končno odločitev pa sprejela enkrat maja.

Seznam stadionov za EP 2016:
Bari (Stadio San Nicola): 58.248 sedežev – 10 ur vožnje (iz Ljubljane)
Bologna (Stadio Renato Dall'Ara): 38.279 sedežev – 4 ure
Cagliari (Stadio Sant'Elia): 23.486 sedežev – 17+ ur
Firence (Stadio Artemio Franchi): 47.282 sedežev – 5 ur
Genova (Stadio Luigi Ferraris): 36.536 sedežev – 6 ur
Milano (Stadio Giuseppe Meazza (San Siro)): 80.074 sedežev – 5 ur
Neapelj (Stadio San Paolo): 60.240 sedežev – 9 ur
Palermo (Stadio Renzo Barbera): 37.619 sedežev – 17+ ur
Rim (Stadio Olimpico): 72.700 sedežev – 8 ur
Torino (Juventus Arena - v gradnji): 40.200 sedežev – 6 ur
Verona (Stadio Marc'Antonio Bentegodi): 39.211 sedežev – 4 ure
Videm (Stadio Friuli): 41.652 sedežev – 2 uri                                             
Skupno: 653.004 sedežev
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.