Šport > Nogomet
22 ogledov

Vršič glavna Viola: Maribor še sanja o 1/8 finala

Tekma med Mariborom in Wiganom.
1/15
Gregor Katič
Nekdanji kapetan Olimpije Dare Vršič je na sanjskem debiju v dresu Maribora rešil remi proti Sevilli in pred povratno tekmo šestnajstine finala Evropske lige vijoličaste ohranil pri življenju (2:2). Zgodovinski obračun v Ljudskem vrtu minil v fantastičnem vzdušju.

Za zgodovinski vijoličasti večer v Ljudskem vrtu trener Ante Šimundža ni presenetil in namesto suspendiranega vezista Aleša Mertlja od prve minute na zelenico proti Sevilli poslal Amirja Derviševića, v konico napada pa poleg kapetana Marcosa Tavaresa francoskega orjaka Jeana Philippeja Mendyja.

Zato pa se je z začetno enajsterico toliko bolj poigraval gostujoči strateg Unai Emery. Bask je na klopi pustil vsaj dva standardna člana prve postave, izvrstnega kolumbijskega napadalca Carlosa Bacco in reprezentančnega branilca Alberta Morena, tekme ni začel niti Coke, medtem ko nekdanjega člana Arsenala in madridskega Reala Joséja Antonia Reyesa ni bilo niti na klopi.

Tudi Španci navdušeni nad vzdušjem

Navijači so v Ljudskem vrtu pripravili spektakularno kuliso z vijolično-rumeno-belimi zastavicami, ki so štajerski nogometni hram spremenile v zastrašujoč kotel, kjer je nekaj deset pogumnih gostujočih navijačev delovalo kar malce smešno.

Mariborčani so z Violami na hrbtu začeli previdno in Sevilli prepustili terensko premoč. Španski športni dnevnik MARCA je uvodno kuliso na stadionu pospremil z besedo "ambientazo", kar je v španščini sinonim za izjemno vzdušje. Tega bi lahko Sevilla kaj hitro pokvarila, če ne bi Vitolo po izvrstnem preigravanju Derviševića tik pred vstopom v kazenski prostor zdrsnil, Tavaresa pa je na drugi strani v osmi minuti po prvem resnejšem protinapadu ustavila zastavica sodnika.

Mendy blizu, Štajerci trdni

Stadion je prvič kolektivno zavzdihnil v 12. minuti, ko se je Mendy lepo ponudil "med linijama" in prodrl v kazenski prostor, od koder pa je s težkega položaja zatresel le zunanji del mreže. Nobena ekipa v prvih 15 minutah ni prikazala presežkov – tudi moštvo, ki je v letošnji sezoni španske lige grozilo tako na Santiagu Bernabéuu kot na Camp Nouu pa si ni ustvarilo prave priložnosti.

Hrvaški organizator igre Ivan Rakitić je po slabem izbijanju podaje s strani Jasmina Handanovića nato prišel do odpadka, a ga v 18. minuti poslal v blok. Zaspani stadion (če ne štejemo razigranega juga) je nato tri minute kasneje prebudil Dejan Mezga, ki se mu je na 20 metrih od gola odprlo morje prostora, raje kot podajo vtekajočemu Martinu Milcu pa je hrvaški Slovenec izbral slab strel točno v roke Javierja Varasa.

Handanović preživel izlet v prazno

Standardne situacije so daleč najmočnejša stran letošnje ekipe Seville, tako pa so južnjaki tudi resno zapretili v 26. minuti – Rakitić je s predložkom na drugi vratnici iskal napadalca Kévina Gameira, eden najnižjih na igrišču pa je po "plavanju" Handanovića z nemogočega položaja zatresel zunanji del mreže, a bil tudi v nedovoljenem položaju.

Mendy Fazio Maribor Sevilla Ljudski vrt Evropska liga | Avtor: Nino Verdnik Nino Verdnik
Slovenski reprezentančni vratar je bil priseben tudi v 29. minuti, ko je tik pred Gameirom po verjetno najlepši akciji tekme zadržal podajo Vitola v sredino, na drugi strani pa je Mendy znova poskusil s strelom od daleč, a bil daleč od cilja. A nihče ni bil pripravljen na tisto, kar je sledilo v 33. minuti.

Ljudski vrt podivjal – dobesedno

Milec je fantastično prodrl po desnem krilu in prišel vse do golavt črte, kjer se ni odločil za podajo Damjanu Boharju in Mendyju, toda "vizionarsko" potegnil še bolj nazaj in povsem samega našel kapetana Tavaresa, ki s strelom na daljšo vratnico ni grešil. Ljudski vrt je dobesedno po-no-rel.

Toda kaj hitro bi hitro doživel hladen tuš, a so se Štajerci nekako rešili po prodoru Vitola skozi obrambo na domačem levem boku. Emery je takoj reagiral in naročil vstop v igro šele nedavno pozdravljenemu Marku Marinu, nekdanjemu velikemu talentu nemškega nogometa bosanskih korenin, ki je zamenjal nevidnega ruskega diamanta madridskega Reala Denisa Čerjševa.

Maribor zaspal za drugi polčas

Bohar je dobil glasne ovacije za preigravanje razglašenega Rakitića ob avtu, nato pa hitro za cinični prekršek nad Diogom Figueirasom dobil rumeni karton, medtem ko so Španci ostro protestirali in hoteli izsiliti še hujšo kazen. Podobno cinično je v 44. minuti posredoval in porumenel gostujoči branilec Nico Pareja, ki je na tla potegnil prodirajočega Mendyja.

Polčas se je končal s fantastično obrambo Handanovića – Gameiro je sam pred vrati s peto poskušal spektakularno premagati Ljubljančana po podaji nezaustavljivega Vitola, a je slednji žogo zadržal.

Vijoličasti zaspani iz slačilnice

Drugi polčas bi se kmalu začel katastrofalno. Mariborčani so povsem zaspali in v situacijo ena na ena je prišel Gameiro, ki pa ga je fantastični Handanović ustavil, odbitek pa je Rakitić poslal na tribuno. Kot da prvo opozorilo ne bi bilo dovolj, je Maribor Sevilli dovolil še en sprehod, ki so ga Španci le uspeli izkoristiti – Gameiro je po podaji Rakitića v padcu na drugi vratnici zatresel prazno mrežo.

Kot da bi se Španci zbudili iz 45-minutne sieste, ki pa bi jo lahko Mariborčani hitro prekinili. Najprej je bil Mendy v 60. minuti za las prenizek po podaji s strani, še lepša priložnost pa se je minuto kasneje ponudila Boharju, ki ga je samega v kazenskem prostoru našel Mezga, a je mladi slovenski vezist meril mimo daljše vratnice.

Debi Vršiča kot iz sanj

Vršič Tavares Milec Bohar Viler Maribor Sevilla Evropska liga 1/16 finala Ljudsk | Avtor: Nino Verdnik Nino Verdnik
Sevilla je več kot očitno uspavala Mariborčane in morda celo usodno "pičila" v 71. minuti. Rakitić je kot poslal na prvo vratnico, kjer je Mendyja v skoku izrinil Federico Fazio in ob na črto prikovanem Handanoviću povišal na 2:1. Grogirano ekipo je Šimudnža osvežil z debitantom Daretom Vršičem, nekdanji kapetan Olimpije je zamenjal Mezgo.

Rakitić je imel v 79. minuti že drugo lepo priložnost, da bi že v Mariboru verjetno odločil potnika v osimno finala, a po prodoru v kazenski prostor streljal na tribuno, Marin pa je po pobegu po levem boku stresel le zunanji del mreže. Vršič, ki mora svoje nekdaj zeleno srce še opravičiti pred najzvestejšimi privrženci vijoličaste barve, je pot proti "odrešitvi" sanjsko začel v 81. minuti.

S praktično prvim strelom za novi klub (ko gre za uradne tekme), je Apačan z okrog 20 metrov fantastično zadel ob vratnico nemočnega Varasa in slavil pred svojimi novimi oboževalci na južni tribuni. To bi skorajda v črno zavil rezervist Piotr Trochowski, ki je podobno kot Vršič s svojim prvim strelom na tekmi z roba kazenskega prostora v 89. minuti zatresel vratnico nemočnega Handanovića, padec Rakitića pa izvrstni madžarski sodnik Isztván Vad ni označil kot najstrožjo kazen, medtem ko je Iborra slabo streljal v Handanovića.

Evropska liga, šestnajstina finala, prve tekme:

Maribor : Sevilla 2:2 (1:0)
Tavares (33), Vršič (81); Gameiro (47), Fazio (71)

Postavi

Maribor: Handanović; Milec, Rajčević, Arghus, Viler; Filipović, Dervišević (od 87. Cvijanović), Mezga (od 76. Vršič), Bohar; Tavares, Mendy (od 86. Fajić). Na klopi: Cotman; Mejač, Zahović, Vuklišević.

Sevilla: Varas; Figueiras, Fazio, Pareja (od 59. Iborra), Navarro; Cristóforo (od 84. Trochowski), Carriço; Vitolo, Rakitić, Čerjšev (od 41. Marin); Gameiro. Na klopi: Beto; Bacca, Moreno, Coke.

Sodnik: István Vad (Madžarska).

Real Betis : Rubin Kazan 1:1 (1:0)
Villa (3); Eremenko (74/11-m)
RK: Prudnikov (28/Rubin)

Zmagovalca parov Maribor – Sevilla in Betis – Rubin se bosta pomerila v osmini finala.

Komentarjev 2
  • GERE 21:41 20.februar 2014.

    gooooooooooltooooooooooooo!

  • patron 20:58 20.februar 2014.

    a je prdin tut med navijači....????